Eckankar. Μία ακόμα παραθρησκευτικὴ οργάνωση
16 Ιουλίου 2012
ECKANKAR
Μία ακόμη παραθρησκευτική οργάνωσις
Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ
Το Eckankar αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση παραθρησκευτικής οργάνωσης, που συγκροτείται από διάφορα στοιxεία, αποκρυφιστικά, γκουρουϊστικά, ινδουϊστικά,πανθεϊστικά κ.α. Ιδρυτής της οργάνωσης ήταν ο Αμερικανός Paul Twitchel (1908–1971), ο οποίος από μικρό παιδί είχε μυηθεί από τον πατέρα του σε αποκρυφιστικές πρακτικές, όπως τα λεγόμενα εξωσωματικά ταξίδια.
Η ονομασία της οργάνωσης προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη (EkΟMkar), που εμπεριέχει το μάντρας ΟΜ. Η ορ γάνωση δημιουργήθηκε το 1964 στο Σαν Φραντζίσκο από τον P. Twitchel, όταν αυτός ε φυγε από την κίνηση του γκουρού Sant Kirpal Singh. Ο ίδιος ο P. Twitchel χαρακτήριζε το Eckankar ως «Επιστήμη του ταξιδιού της ψυχής» και ισχυριζόταν ότι είναι η αρχαιότερη μορφή θρησκείας απ᾽ όσες υπάρχουν πάνω στη γη. Κατά τους ισχυρισμούς, επίσης, της οργάνωσης το Eckankar χαρακτηρίζεται ως «φυσικός δρόμος επιστροφής στο Θεό», «η παλαιότερη όλων των διδασκαλιών» και «η πρωταρχική πηγή από την οποία επήγασαν όλες οι άλλες πίστεις».
Η ύπαρξη του Eckankar και οι διδασκαλίες του σχετίζονται άμεσα με τη φανέρωση κατ᾽ επανάληψη στον P. Twitchel ενός θιβετιανού γιόγκι του Rebazar Tarzs, που είχε πεθάνει πριν 500 χρόνια. Πριν τη δημιουργία του Eckankar ο P. Twitchel είχε θητεύσει σε διάφορες οργανώσεις, όπως στην Αδελφότητα της Αυτοπραγμάτωσης του Γιοκανάντα, τη Σαηεντολογία, και την Ruhani Satsang Sikh.
Ο ίδιος ο Twitchel αυτοχαρακτηρίστηκε ως ο υπ᾽ αριθμόν 971 διδάσκαλος του Eckankar και κάτοχος αρχαίας γνώσης, ούτως ώστε να καθίσταται καθοδηγητής των μυημένων, που θα ενταχθούν και θα αποδεχθούν τις αντιλήψεις της οργάνωσης. Η μύηση περνά από πολλά στάδια στο δρόμο για την εσωτερική εξέλιξη.
Από τους οπαδούς του κάποιοι τον θεωρούσαν ως ενσάρκωση της ανωτάτης κατάστασης θεϊκής συνειδητότητας. Βλέπουμε εν προκειμένω μια τυπική νεοεποχίτικη θέση.
Το «ταξίδι της ψυχής» για την εν λόγω παραθρησκευτική οργάνωση σημαίνει την ικανότητα αναχώρησής της από το φυσικό σώμα και την μετάβασή της σε άλλα κοσμικά επίπεδα. Αυτά κατά την οργάνωση είναι το φυσικό, το αστρικό, το αιτιατό και το νοητικό. Βλέπουμε εδώ μία διάκριση επιπέδων τυπικά αποκρυφιστική. Η πνευματική καθοδήγηση για το ταξίδι της ψυχής είναι αναγκαία, καθώς κατά τις αντιλήψεις της οργάνωσης αυτό συμβάλλει στην αποφυγή δημιουργίας νέων καρμικών χρεών1. Φυσικά από το Eckankar δεν απουσιάζουν και τα μάντρας, καθώς χρησιμοποιούνται οι λέξεις «Sugmad» και «Hu». Η εν λόγω παραθρησκευτική οργάνωση διαθέτει και δικά της “ιερά” κείμενα, που είναι γνωστά ως Shariyatki- Sugmad.Σήμερα, η οργάνωση δραστηριοποιείται σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, στις ο ποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, με πολύ μικρή προς το παρόν αποδοχή στήν Πατρίδα μας. Το παγκόσμιο κέντρο της οργάνωσης μεταφέρθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, από το Λας Βέγκας στη Μinneapolis της Μinnesota των ΗΠΑ. Η εκτίμηση, παλαιότερα, του R. Hummel, ότι διεθνώς περί τα 2–3 εκατομμύρια άνθρωποι συμπαθούν το Eckankar πρέπει να θεωρηθεί υπερβολική 2.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στην εν λόγω κίνηση, πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο Darwin Gross, που υπήρξε ο διάδοχος του P. Twitchel στην ηγεσία του Eckankar, το 1981 λόγω αμφισβήτησής του αποχώρησε. Το 1983 ο Darwin Gross ίδρυσε τη δική του παραθρησκευτική οργάνωση με την ονομασία «Ancient Teachings of the Masters» με επίσημη έδρα στο Λας Βέγκας. Οι αντιλήψεις της είναι παραπλήσιες με του Eckankar.
Σημειώσεις
1. Bλ. ECKANKAR, Eine überblick über Eckankar und seine Lehre, 1999, σ. 26.
2. Βλ. R.Hummel, Indische Mission und neue Frömmigkeit im Western, 1980, σ.195.
Ορθόδοξος Τύπος, 6/07/2012