Συζήτηση των μειονοτήτων για το νέο σύνταγμα της Τουρκίας
19 Δεκεμβρίου 2011
Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Με στόχο τη συμβολή στο προετοιμαζόμενο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των θρησκευτικών ταγών των μειονοτήτων και λαϊκών εκπροσώπων τους στο Αρμενικό Πατριαρχείο της Πόλης το απόγευμα Πέμπτης.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρμένιος πατριαρχικός επίτροπος Αρχιεπίσκοπος Αράμ Ατεσιάν, ο χορεπίσκοπος των Συροκαθολικών Γιουσούφ Σαάγ, ο εκπρόσωπος των Συροϊακωβιτών, ο Λάκης Βίγκας εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο δεκαπενταμελές συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσεως βακουφίων στην Άγκυρα καθώς και εκπρόσωποι από τις ρωμαίικες, αρμενικές, εβραϊκές κοινότητες και τις κοινότητες των Συροϊακωβιτών και των Συροκαθολικών.
Κατά τη συνάντηση, που διήρκησε πάνω από δυο ώρες, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που απασχολούν τις μειονότητες και οι τρόποι με τους οποίους θα εισηγηθούν στο υπο κατάρτιση νέο Σύνταγμα. Ήταν μια συνάντηση σε κλίμα ενότητος και συνεργασίας με σκοπό να προβληθούν τα δίκαια αιτήματα των μειονοτήτων για τα οποία δεκαετίες ολόκληρες ταλαιπωρούν και αδικούν τις μειονότητες στην Τουρκία.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου που δεν αναγνωρίζεται, όπως και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. «Η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας αποτελεί δικαίωμά μας και το επιζητούμε από το κράτος» υπογράμμισε ο Πατριάρχης. Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήταν ο όρος «ιθαγένεια» και το περιεχόμενο του όρου αυτού μέσα στο Σύνταγμα.
Οι συζητήσεις και οι προτάσεις που κατατέθηκαν θα αποτελέσουν το αντικείμενο μελέτης επιτροπής που θα απαρτίζεται από νομικούς και ακαδημαϊκούς και μετά την τελική διαμόρφωση από τα όργανα των μειονοτήτων θα τεθούν στην Κοινοβουλευτική επιτροπή κατάρτισης του νέου Συντάγματος στην Άγκυρα.
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι την ερχόμενη Τρίτη, από μέλη της επιτροπής πού ορίσθηκε για να αξιολογήσει και να διαμορφόσει τις προτασεις που τέθηκαν. Στη συνέχεια θα παρουσιασθούν πρός τελική έγκρισή τους από τους παράγοντες των Μειονοτήτων.
πηγή: Φώς Φαναρίου