Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ερωτηματολόγιο προβλέπει με ακρίβεια την απόπειρα αυτοκτονίας

10 Νοεμβρίου 2011

Ερωτηματολόγιο προβλέπει με ακρίβεια την απόπειρα αυτοκτονίας

Δεν θα ήταν σπουδαίο να υπάρχει απλό ερωτηματολόγιο που θα μπορεί να προβλέπει ποιος πρόκειται να αποπειραθεί να αυτοκτονήσει; Τέτοιο ερωτηματολόγιο υπάρχει και νέα έρευνα υποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά ακριβές.

Ερευνητές αξιολόγησαν την κλίμακα Columbia-Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS) σε 3 χωριστές έρευνες. Η κλίμακα ήδη χρησιμοποιείται από ινστιτούτα όπως ο Π.Ο.Υ, μέχρι την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Μια έρευνα αφορούσε ενήλικες στους οποίος δόθηκε επείγουσα φροντίδα για ψυχικά προβλήματα. Δυο ακόμα αφορούσαν εφήβους που είχαν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη ή που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Η επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι η κλίμακα C-SSRS ήταν εξαιρετικά ακριβής στην πρόβλεψη της απόπειρας αυτοκτονίας.

Η Dr. Kelly Posner, του Πανεπιστημίου του Columbia, δήλωσε ότι πρόκειται για εφικτή εύκολη μέθοδο που θα βοηθά να εντοπιστούν οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Πρόσθεσε ότι εντοπίζει ανθρώπους που αλλιώς θα είχαν διαφύγει της προσοχής και αποφεύγει τα λανθασμένα θετικά αποτελέσματα εξαιτίας των οποίων άνθρωποι που δεν έχουν τάσεις αυτοκτονίας οδηγούνται σε κοστοβόρες και ψυχοφθόρες αξιολογήσεις.

Η κλίμακα, που είναι διαθέσιμη σε 103 γλώσσες, μπορεί να δοθεί εντός λεπτών, από όποιον έχει εκπαιδευτεί στη χρήση της. Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο περιοδικό ‘American Journal of Psychiatry’.

Η Dr. Posner, δήλωσε ότι δεν υπήρχε ολοκληρωτικός τρόπος αξιολόγησης του κινδύνου αυτοκτονίας πριν τη χρήση της κλίμακας. Δεδομένης της απλότητάς της και της αποδεδειγμένης ακρίβειας η ερευνήτρια καλεί τους γιατρούς να τη χρησιμοποιούν ως ρουτίνα με τους ασθενείς τους. Όπως δήλωσε, το 50% των ανθρώπων που αυτοκτονούν επισκέπτονται τον γενικό γιατρό τους ένα μήνα πριν πεθάνουν. Θα πρέπει να ερωτώνται οι ασθενείς τις συγκεκριμένες ερωτήσεις, όπως υποβάλλονται σε εξέταση παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσε.

Ο Dr. Jeffrey Lieberman, του Columbia, σημειώνει τα οφέλη της ευρείας αξιολόγησης με τη χρήση της κλίμακας. Όπως δήλωσε, το όφελος στη δημόσια υγεία όσον αφορά τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται μπορεί να είναι τεράστιο.

πηγή: ιατροnet