Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Στην αγκαλιά του Θεού ο Κυρηνείας Παύλος

4 Οκτωβρίου 2011

Στην αγκαλιά του Θεού ο Κυρηνείας Παύλος

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας έφυγε από τη ζωή, μόλις στα 66 του χρόνια

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

Η είδηση της κοίμησης του αοιδίμου Μητροπολίτου σκόρπισε απέραντη θλίψη σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται, από τις οχτώ το πρωί, το σκήνωμα του Κυρηνείας Παύλου στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου στις δύο το απόγευμα θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία.

Στη γειτονιά των αγγέλων και στην αγκαλιά του Θεού και των Αγίων, που με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του, βρίσκεται από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος. Ο μακαριστός Παύλος, από τις αρχές του Αυγούστου νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα ιδιωτικής κλινικής με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, το σκήνωμα του αειμνήστου Μητροπολίτη θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα από τις 8 το πρωί έως και τις 2 το απόγευμα, στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Στη συνέχεια θα τελεστεί η νεκρώσιμος Ακολουθία, της οποίας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ενώ η ταφή θα γίνει σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα.

«Έτσι έπρεπε να εργάζεται ένας πρόσφυγας Μητροπολίτης»

Σε δηλώσεις του από την Πάφο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος Β’, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατό του. Όπως ανέφερε, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας έφυγε γρήγορα στα 66 του χρόνια και δεν κατάφερε να πάει στην έδρα του. Έμεινε, όπως είπε, στην προσφυγιά, όμως εργάστηκε άοκνα και πρόσφερε τόσο στην Εκκλησία όσο και στην Παιδεία αλλά και στην Πατρίδα με τα φλογερά κηρύγματά του, που πολλοί τον παρεξηγούσαν ότι ήταν επιθετικός, αλλά ένας πρόσφυγας μητροπολίτης έπρεπε αυτήν τη γραμμή, τη δυναμική, να έχει.

Τέλος του χρόνου νέος Μητροπολίτης

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον Νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, βάσει του οποίου θα γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, η εκλογή θα γίνει από το λεγόμενο τριπρόσωπο. Η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη από τους τρεις υποψηφίους, τους οποίους θα υποδείξει ο λαός μετά από ψηφοφορία. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ως Τοποτηρητής του θρόνου, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλει εντός δέκα ημερών να κηρύξει κενό το θρόνο του Μητροπολίτη και να προκηρύξει εκλογές.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε ο Μακαριότατος, η Μητροπολιτική Περιφέρεια Κερύνειας θα έχει νέο Μητροπολίτη και ευχήθηκε για τον μακαριστό Παύλο «Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να τον κατατάξει στη χώρα των ζώντων, εκεί όπου οι δίκαιοι αναπαύονται», ενώ για τον νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας «όπως ο Κύριος δώσει άξιο διάδοχο, ούτως ώστε να συνεχίσει την πορεία του αειμνήστου Μητροπολίτου με την ίδια ζωντάνια, πίστη και ενθουσιασμό, μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες και να μπορέσουμε να τον συνοδέψουμε στην έδρα του στην Κερύνεια».

«Πάντα σεβαστές οι απόψεις του»

Τη βαθύτατη θλίψη του, για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης σημειώσε ότι «ήταν ένας ιεράρχης με έντονες τις θέσεις, βεβαίως, στα εθνικά θέματα», για να προσθέσει στη συνέχεια πως «πολλές φορές υπήρξε και διαφωνία, αλλά πάντα ήταν σεβαστή». Οπωσδήποτε, συνέχισε, «αναγνωρισμένη η άδολη προσπάθεια και οι αγώνες του για να δει την πόλη και την επαρχία της Κερύνειας να ελευθερώνεται και να ζει κάτω από συνθήκες μιας ευρωπαϊκής πόλης, αλλά και επαρχίας».

Διακρινόταν για την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό

Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος γεννήθηκε στη Λάρνακα την 21η Νοεμβρίου 1945. Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και το Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά. Στη συνέχεια, με υποτροφία της Εκκλησίας της Ελλάδος, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1972. Το 1977 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδος για μετεκπαίδευση, στον κλάδο της Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου το 1985 αναγορεύθηκε, από το εν λόγω Πανεπιστήμιο, Διδάκτωρ της Φιλοσοφίας.

Αρχικά ο Κυρηνείας Παύλος υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και ως Καθηγητής στην Ιερατική Σχολή και στη Μέση Εκπαίδευση. Στον κλήρο εισήλθε το 1980 και το 1981 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος. Σταθμός στην άνοδό του στις βαθμίδες της Κυπριακής Ιεραρχίας αποτέλεσε για τον μακαριστό η ενθρόνισή του το 1988 ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά. Το Νοέμβριο του 1993 ανέλαβε καθήκοντα Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Κυρηνείας και στις 5 Απριλίου 1994 εξελέγη Μητροπολίτης Κυρηνείας και ενθρονίστηκε στις 10 Απριλίου.

Ο Κηρυνείας Παύλος αντιπροσώπευσε την Εκκλησία της Κύπρου στη δίκη των Ψηφιδωτών της Κανακαριάς και συμμετείχε ως μέλος αντιπροσωπιών της Εκκλησίας σε διάφορους διαχριστιανικούς διαλόγους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ο μακαριστός διακρινόταν για την παρρησία του λόγου του στο Κυπριακό, ήταν εναντίον της λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία σε όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού απέκλειε την επιστροφή της Κερύνειας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Επίσης, ο μακαριστός ήταν αντίθετος με το θεολογικό διάλογο Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι γίνονταν σοβαρές υποχωρήσεις σε δογματικά θέματα από τους Ορθοδόξους. Αρθογραφούσε τακτικά στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», με ιδιαίτερη μαχητικότητα.

Πηγή:http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/424312