Το “Σπίτι της Μαρίας”, για άγαμες, εγκυμονούσες, και ανύπαντρες μητέρες…
31 Αυγούστου 2011
Τη δική τους «Κιβωτό» βρίσκουν οι άγαμες εγκυμονούσες κοπέλες και οι ανύπαντρες μητέρες, που θέλουν να επανακάμψουν από την προδοσία και την εγκατάλειψη των συντρόφων τους, στον ξενώνα υποδοχής και προστασίας του Ορθόδοξου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη.
Ο ιερέας Κωνσταντίνος Πλευράκης, και η σύζυγος του, Στέλλα, εδώ και χρόνια, απλώνουν προστατευτικά τις «φτερούγες» τους γύρω από γυναίκες που είναι μόνες και αναζητούν ένα σπίτι για να γεννήσουν τα παιδιά τους, σ’ αυτές που θέλουν ένα πιάτο φαγητό, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.
Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν δύο άγαμες μητέρες ζήτησαν τη βοήθεια του ιερέα, καθώς δεν είχαν πού αλλού να απευθυνθούν.
Τότε, αυτός αποφάσισε να τις φιλοξενήσει, μαζί με τα παιδιά τους, στο σπίτι του: σ’ ένα σαλόνι κι ένα δωμάτιο.
Επειδή, όμως, η ανάγκη για βοήθεια ήταν μεγαλύτερη, πήρε την απόφαση να πουλήσει το σπίτι, στο οποίο έμενε με την πρεσβυτέρα, στη Θεσσαλονίκη, και να φτιάξουν τον εκκλησιαστικό αυτό ξενώνα, στη Θέρμη.
Το «Σπίτι της Μαρίας», όπως ονομάζεται, μπορεί να φιλοξενήσει έως εφτά ( 7 ) γυναίκες, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώσπου να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
«Ο χριστιανισμός είναι αγάπη. Δεν μπορείς να μιλάς για χριστιανισμό και να νοιάζεσαι για τα αγαθά. Γι’ αυτό κι εμείς, με δικά μας χρήματα και για να εκπληρώσουμε ένα παλιό μας τάμα, φτιάξαμε την εκκλησία και τον ξενώνα, τα οποία και ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πατέρας Πλευράκης.
Όλα αυτά τα χρόνια, από το συγκεκριμένο χώρο έχουν περάσει και έχουν ζητήσει βοήθεια περίπου 250 γυναίκες, από 16 έως 50 ετών, ορισμένες μαζί με τα παιδιά τους. Στέγη βρήκαν όχι μόνο Ελληνίδες, αλλά και αλλοδαπές:
«Δεν μας ενδιαφέρει- μας είπε ο ιερέας- από ποια χώρα είναι και σε ποιον Θεό πιστεύει η κάθε γυναίκα. Εμείς θέλουμε να τις βοηθήσουμε. Έχουμε στηρίξει και μουσουλμάνες και καθολικές. Για εμάς, όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι».
Εκτός όμως από την κατοικία, την τροφή, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη, ο πατέρας Πλευράκης και η πρεσβυτέρα παρέχουν στις κοπέλες πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη. Βοηθούν κάθε γυναίκα να ξεπεράσει το φόβο και την ταραχή που ζει εξαιτίας της εγκυμοσύνης της, αλλά και της εγκατάλειψης από τον άνθρωπο που αγάπησε και πίστεψε. Τη βοηθάνε να ηρεμήσει, να βρει την πίστη της, και να γεννήσει με χαρά κι ελπίδα το παιδί της.
«Παρ’ όλο που η εκκλησία δεν εγκρίνει προγαμιαίες σχέσεις, εμείς στηρίζουμε αυτές τις γυναίκες. Ο Χριστός την αμαρτία την καταδίκασε, τον αμαρτωλό τον αγάπησε. Η έκτρωση είναι έγκλημα. Και δεν πρέπει ένα λάθος, όπως είναι η εγκυμοσύνη εκτός γάμου, να το συμπληρώνουμε με μια δολοφονία παιδιού», προσθέτει από την πλευρά της η παπαδιά.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ιερέας και η σύζυγός του προσπαθούν να συμφιλιώσουν τη γυναίκα με τον πατέρα του παιδιού της και εάν είναι δυνατόν, να τελέσουν το γάμο τους, ώστε το παιδί που θα γεννηθεί να μεγαλώσει με τη φροντίδα των γονιών του, μέσα στη ζεστασιά ενός οικογενειακού περιβάλλοντος.
«Σπάνια το καταφέρνουμε, αν και εμείς κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε φτάσει έως το Λονδίνο για να βρούμε τον πατέρα και να τον πείσουμε να παντρευτεί την κοπέλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, τα ζευγάρια δεν τα βρίσκουν και δεν τελείται γάμος», αναφέρουν.
Αντίθετα, όταν η μητέρα είναι αναγκασμένη να μείνει μόνη της, το ίδρυμα προσπαθεί να την ενισχύσει ώστε να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια τις υποχρεώσεις της, να βρει εργασία και να αναθρέψει σωστά το παιδί της.
Όλες οι υποχρεώσεις και τα έξοδα του ξενώνα και των γυναικών που φιλοξενούνται καλύπτονται, αποκλειστικά και μόνο, από την οικονομική ενίσχυση των φίλων, των συνδρομητών και των συνεργατών του έργου.
Τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2010, το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος» τιμώντας τη γιορτή της Υπαπαντής, διοργανώνει δείπνο στο ξενοδοχείο «Καψής» της Θεσσαλονίκης.
Τα έσοδα της εκδήλωσης, που τελεί υπό την αιγίδα των δήμων Θέρμης και Ελευθερίου – Κορδελιού και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΠΘ, θα διατεθούν για την ενίσχυση του ξενώνα του ιδρύματος στη Θέρμη.
Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4144:-l-r-&catid=25:2009-12-18-08-37-46&Itemid=12
Πολλοί νομίζουν, ότι τό όνομα « Σπίτι τής Μαρίας» δόθηκε στόν ξενώνα εξ αιτίας τής Παναγίας μας. Δέν πρόκειται όμως γιά το ονομα τής Μητέρας τού Κυρίου. Τό όνομα Μαρία, τό ειχε καί μιά αλλη γυναίκα, η μητέρα τού Ευαγγελιστού Μάρκου, χήρα ευκατάστατη από τά Ιεροσόλυμα, πού επαιξε σπουδαίο, αλλά αφανή διακονικό ρόλο στά χρόνια τού Χριστού καί τών μαθητών του.
ΓΙΑΤΙ Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ»
Καί έτσι, όπως τό σπίτι τής Μαρίας στά Ιεροσόλυμα υποδέχθηκε τόν μελλοθάνατο, αναστάντα αλλά καί πάντοτε ζώντα Κύριο Ιησού Χριστό, έτσι καί τό «Σπίτι τής Μαρίας», στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, σάν σύγχρονος Εκκλησιαστικός Ξενώνας, είναι ετοιμος νά υποδεχθεί κάθε μελλοθάνατο αγέννητο παιδί πού κρύβεται στά σπλάγχνα κάθε γυναίκας πού ψάχνει απεγνωσμένα γιά ένα καταφύγιο, γι΄ αυτήν καί τό παιδί της…
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ Ή, ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ:
Από τήν ώρα πού μιά κοπέλα θά καταφύγει στόν ξενώνα τού Αγίου Μάρκου, δέν εχει αναγκη να νοιαστεί γιά τίποτε. Ο,τι και αν χρειαστεί, ωσπου να γεννήση τό παιδί της, θά τής τό προσφέρει δωρεάν τό Ιδρυμα.
“ Το σπίτι της Μαρίας” – ό ξενώνας του Αγίου Μάρκου
57001 Θέρμη Θεσσαλονίκης
(Λέρου 6, Kυψέλη, 113 64 AΘHNA
τηλ.: 210 – 8641300, 210 -8615700, τηλ & fax: 210 – 3811959)Eίναι ξενώνας φιλοξενίας αγάμων μητέρων και κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους. O ξενώνας λειτουργεί με Eσωτερικό Kανονισμό υπό την εποπτεία του KE.Σ.O., με μόνιμο προσωπικό (αμειβόμενο και εθελοντικό).
― Άγαμες μητέρες ― εγκυμονούσες εκτός γάμου μαζί μέ τα παιδιά τους
― Kακοποιημένες γυναίκες μαζί μέ τα παιδιά τους
― Γυναίκες θύματα του trafficking (δουλεμπόριο)
Στην Στέγη Mητέρας προσφέρονται:
1) Διαμονή και διατροφή
2) Kοινωνική και ψυχολογική στήριξη. Στις άγαμες μητέρες εξασφαλίζεται η παρακολούθηση και ο τοκετός σε Δημόσιο Nοσοκομείο καθώς και σε ιδιωτικά Νοσοκομεία που προσφέρονται εθελοντικά (IAΣΩ)
3) Iατροφαρμακευτική φροντίδα
4) Nομική στήριξη
5) Eκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση
6) Διασύνδεση με την αγορά εργασίας για επαγγελματική επανένταξη
7) Σεμινάρια επιμόρφωσης σε θέματα προγεννητικής αγωγής, θηλασμού, ανατροφής παιδιών, αγωγής υγείας, πρώτων βοηθειών κ.λπ.
Ψυχαγωγία και παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων
H διάρκεια παραμονής κάθε περιστατικού είναι τρεις (3) μήνες και κατά περίπτωση ένα (1) έτος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν φεύγει γυναίκα εάν δεν αποκατασταθεί (εργασία και κατοικία με εξασφάλιση οικοσυσκευής κ.λπ.)
H Kοινωνική και Nομική Yπηρεσία σε συνεργασία με το Kέντρο Yποδοχής και Eνημέρωσης του KE.Σ.O. φροντίζουν για την επανασύνδεση των φιλοξενουμένων με τις οικογένειές τους, είτε έχουμε περιπτώσεις κακοποίησης, είτε εξωγάμου κυήσεως.
O Tομέας Kοινωνικής Eπανένταξης σε συνεργασία με τις Yπηρεσίες της I. Aρχιεπισκοπής Aθηνών, Kρατικούς, MKO και άλλους φορείς, φροντίζει για την επαγγελματική αποκατάσταση των φιλοξενουμένων, όταν αποχωρούν από την Στέγη και μεριμνά για την εξεύρεση κατοικίας, εξασφάλιση προκαταβολής ενοικίου και οικιακού εξοπλισμού.
Oι εθελόντριες του Kοινωνικού Tομέα του KE.Σ.O. και της Στέγης:
Συνοδεύουν τις φιλοξενούμενες σε υπηρεσίες για την τακτοποίηση εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων, παιδιάτρους ή νοσηλευτικά ιδρύματα για εξετάσεις των παιδιών και σε τακτά χρονικά διαστήματα σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Παρέχουν φιλοξενία στις μητέρες και τα παιδιά τους κατά τις ημέρες των εορτών.
τηλ.: 210 3811274, 210 8239597, τηλ & fax: 210 3811959, 210 8239851― Στις φιλοξενούμενες στη Στέγη Mητέρας παρέχεται νομική στήριξη (ασφαλιστικά για την επιμέλεια των παιδιών, νομικός σύμβουλος κ.λπ.) καθώς και προσπάθεια επανασυνδέσεως με το οικογενειακό περιβάλλον. (Yπεύθυνος: Παναγιώτης Δικαίος, δικηγόρος)― Eπεξεργασία νόμων για την οικογένεια και πίεση προς την Kυβέρνηση. (Yπεύθυνος: Iωάννης Kυμιωνής, δικηγόρος)