Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου του Νέου στο Ναύπλιο (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)
9 Μαΐου 2011
Πανηγυρικά τιμάται ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνενοις ή ο Άγιος Νικόλαος ο νέος όπως αλλιώς λέγεται ,στην Αργολίδα.Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ανυφι 6κμ από την πόλη του Άργους υπάρχει ένα εκκλησάκι άγνωστο πότε χτίσθηκε ,αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο εκεί περίπου την δεκαετία του 1900 με 1910 κάτοικοι από την Θεσσαλία κατέβηκαν στην Αργολίδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Ανυφιου εκεί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου(κοιμητηριακός ναός) έφτιαξαν μια εικόνα του Αγίου Νικολάου του νέου και από τότε άρχισαν μαζί με τους κατοίκους να τιμανε τον Άγιο , όμως μια χρονιά δεν το έκαναν και δεν τον τίμησαν , η τιμωρία τους κάηκαν από τον Λίβα όλα τα σπαρτά μόνο του χωριού και πουθενά αλλού .Αυτό ήταν η αρχή για να κάνουν τον Άγιο προστάτη του τόπου τους και να τον τιμανε όλως ιδιαιτέρως , μάλιστα με την φροντίδα του μητροπολίτη Αργολίδας κκ. Ιακώβου έφεραν και τεμάχιο Ιερού Λειψάνου από τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνενοις .Φέτος στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κκ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς της μητροπόλεως Αργολίδας ,στο τέλος του εσπερινού και μετά το θείο κήρυγμα από τον Θεοφιλέστατο , ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου καθώς και του Ιερού Λειψάνου του σε όλο το χωριό προς ευλογία του τόπου , χαρακτηριστικό η πολύ ευωδιά του λειψάνου καθ΄ολη την λιτανεία πράγμα που δείχνει πως ο Άγιος με αυτό τον τρόπο μιλα ,χαίρεται για την τιμή που του κάνουν, θα μας πει ο Ιερέας της ενορίας Ανυφιου πατέρας Δημοσθένης .Παρών και οι τοπικές Αρχές του Δήμου Ναυπλιεων ο αντιπεριφεριαρχης Αργολίδας κ. Α. Χειβιδοπουλος ο βουλευτής τησ ΝΔ Γ. Αδριανός και πλήθος κόσμου .
Και στο χωριό Αργολικό του Δήμου Ναυπλίας 4κμ από την πόλη τιμάται ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος όλως ιδιαίτερος μιας και στην περιοχή μέσα στο κτήμα του Αρ. Ντοκου βρέθηκε μια παλιά εκκλησούλα πιθανόν χτισμένη την εποχή της Τουρκοκρατίας αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνενοις. Ο νέος ιδιοκτήτης του κτήματος ο κ Ντοκος αμέσως το επισκεύασε και συνέχισε να τιμά τον Άγιο , μια ταμπέλα στην εισοδο του ναου γράφει ΕΘΕΜΕΛΙΩΘΕΙ ΥΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1966 ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΚΤΗΜΑΤΙΟΥ ΑΡ. ΝΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΗΓΟΥ ΑΥΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας του χωριού πατέρας Ιωάννης Μητροσυλης . Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας .
ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ
Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε πιθανώς στη γή της Μικράς Ασίας. Από την παιδική του ηλικία διακρινόταν για την θερμή πίστη, την αγάπη προς τον Θεό και την ευσέβειά του. Η αρετή και η ανδρεία του Νικολάου δεν μπορούσαν να κρυφθούν. Η φήμη του ξεπέρασε γρήγορα τα στενά όρια της πατρίδος του και απλώθηκε μέχρι και αυτή την Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη. Ο τότε αυτοκράτορας Λέων ο ΣΤ’ ο Σοφός (886 – 912 μ.Χ.) ζήτησε και γνώρισε το Νικόλαο. Εκτίμησε αμέσως, με την πρώτη επαφή μαζί του, τα σωματικά και ψυχικά του χαρίσματα και τον διόρισε αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος της Λαρίσης, πού είχε ως σκοπό να φρουρεί και να υπερασπίζεται την πόλη αυτή της Θεσσαλίας.
Ανέλαβε τα καθήκοντά του με ζήλο. Το πέρασμα του χρόνου αύξανε την πνευματικότητα του Νικολάου και την αγάπη των στρατιωτών και του λαού στο πρόσωπό του.
Όταν οι Αβαροι έφθασαν μέχρι τη Θεσσαλία, έκαναν βαρβαρική επιδρομή και σκορπούσαν παντού την ερήμωση και το θάνατο. Ο Νικόλαος με τις λιγοστές δυνάμεις του προσπάθησε να αναχαιτίσει τον εχθρό. Οι παμπληθείς όμως δυνάμεις των αντιπάλων εύκολα επικράτησαν και επιδόθηκαν σε γενικές σφαγές και λεηλασίες. Πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν την πόλη και την περιοχή και κατέφυγαν σε ορεινά μέρη. Τελικά και ο Νικόλαος με όσους στρατιώτες είχαν απομείνει πορεύθηκε στο δάσος πού βρισκόταν στο όρος της Βουνένης, όπου υπήρχαν πολλοί ασκητές με τα ασκητήριά τους στα απόκρημνα υψώματα. Εγκαταστάθηκε κοντά τους συναγωνιζόμενος αυτούς στην άσκηση και την προσευχή. Μαζί του είχε και τους στρατιώτες του, πού ζούσαν και αυτοί την αγγελική ζωή των μοναχών.
Κάποιο βράδυ, ενώ ο Όσιος προσευχόταν, Αγγελος Κυρίου παρουσιάσθηκε και προανήγγειλε τον μαρτυρικό τους θάνατο: «Δεύρο, αθληταί του Χριστού, προς το μαρτυρήσαι εαυτούς ευτρεπίσατε». Πράγματι οι εχθροί τους συνέλαβαν και τους υπέβαλαν σε πλήθος βασανιστήρια. Τους προέτρεψαν να αρνηθούν την πίστη τους. Εκείνοι έμειναν αμετακίνητοι στην πατρώα ευσέβεια και τελειώθηκαν μαρτυρικά. Τα ονόματά τους γράφηκαν στο βιβλίο της ζωής. Από αυτά μάς είναι γνωστά τα ακόλουθα: Ακίνδυνος, Αρμόδιος, Γρηγόριος, Δημήτριος, Ευώδιος, Θεόδωρος, Ιωάννης, Μιχαήλ, Παγκράτιος, Παντολέων, Χριστόφορος και Αιμιλιανός.
Ο βιογράφος του Αγίου Νικολάου μαζί με τα ονόματα των στρατιωτών Μαρτύρων αναφέρει και τα ονόματα δύο γυναικών μαρτύρων, Ειρήνης και Πελαγίας. Προφανώς θα πρόκειται για δύο ηρωίδες Χριστιανές γυναίκες, πού μαρτύρησαν για την αγάπη του Χριστού. Θα ανήκαν στον άμαχο πληθυσμό της πόλεως Λαρίσης, πού είχε καταφύγει στα ορεινά του Τυρνάβου.
Ο μακάριος Νικόλαος, διακρινόμενος για την ανδρεία του, κατόρθωσε να διαφύγει τη μανία του εχθρού. Φεύγοντας από τα μέρη της Λαρίσης και του Τυρνάβου, έφθασε στα ενδότερα της Θεσσαλίας, στα μέρη της Καρδίτσας, όπου το χωριό Βούνενα. Εκεί βρήκε κατάλληλο τόπο για άσκηση. Ο Όσιος διάλεξε για κατάλυμα μία σπηλιά, πού την σκέπαζε μία βελανιδιά. Εκεί συνέχισε την ασκητική ζωή, πού είχε αρχίσει κοντά στους ασκητές του Τυρνάβου. Υπέταξε κάθε σωματική επιθυμία και δαιμονική παρεμβολή. Η Χάρη του Θεού τον είχε επισκιάσει.
Όμως οι βάρβαροι επιδρομείς ανακάλυψαν τον αθλητή του Χριστού Νικόλαο. Τον συνέλαβαν και τον πίεζαν με υποσχέσεις και κολακείες να αρνηθεί την πίστη του. Εκείνος αντιστεκόταν γενναία. Τον βασάνιζαν και εκείνος ευχαριστούσε τον Θεό, διότι τον αξίωσε να υπομείνει για χάρη Του βασανιστήρια. Τελικά τον αποκεφάλισαν και έτσι ο Οσιομάρτυς Νικόλαος έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξας και εισήλθε στη χαρά του Κυρίου του.
Ο επίσκοπος της Λαρίσης Φίλιππος μετέφερε με πομπή στην πόλη τα λείψανα των μαρτύρων του Τυρνάβου. Το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε από τον δούκα Ευφημιανό της Θεσσαλονίκης. Ο Ευφημιανός αρρώστησε κάποτε βαριά από τη φοβερή ασθένεια της λέπρας. Αναζήτησε την θεραπεία του σε όλους τους ιατρούς, αλλά μάταια. Αρχισε τότε να επικαλείται τους διαφόρους Αγίους και να κάνει αγαθοεργίες ελπίζοντας στο έλεος του Θεού. Προσέφερε τα χρήματά του σε χήρες, ορφανά και φτωχούς. Παρακαλούσε τον Θεό να τον ελεήσει και να του χαρίσει την πολυπόθητη υγεία του. Κατέφυγε στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο και τον πολιούχο της Λαρίσης Άγιο Αχίλλιο, πού είχε ακούσει πολλά για τα θαύματά τους. Ενώ όμως βρισκόταν στη Λάρισα και προσευχόταν μπροστά στο λείψανο του Αγίου Αχιλλίου, του υποδείχθηκε να μεταβεί στα όρη των Βουνένων. Το σχετικό όραμα του έλεγε να φροντίσει να βρεί το ιερό λείψανο του Οσιομάρτυρος Νικολάου, να λουσθεί σε πηγή πού βρίσκεται κοντά στον τόπο του ιερού λειψάνου και να πιστεύει ότι ύστερα από αυτά θα εύρισκε την θεραπεία του. Χαρούμενος από το ελπιδοφόρο τούτο άγγελμα ο Ευφημιανός ξεκίνησε για τα Βούνενα, όπου βρήκε το τίμιο σκήνωμα του Αγίου Νικολάου και την δική του θεραπεία. Γεμάτος χαρά και ευγνωμοσύνη για τη θεραπεία πού του χάρισε ο Οσιομάρτυρας του Χριστού, έκτισε ένα μικρό ναό και ενταφίασε εκεί το ιερό λείψανο.
Απολυτίκιον. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Εξ Εώας εκλάμψας ως αστήρ ουρανόφωτος, Νικόλαε παμμάκαρ εν Βουνένοις ενήθλησας· διό και δοξασθείς παρά Χριστού, θαυμάτων αναβλύζεις δωρεάς, τοίς προστρέχουσι τη θεία σου αρωγή, Οσιομάρτυς ένδοξε. Δόξα τώ δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τώ σε στεφανώσαντι, δόξα τώ ενεργούντι διά σού, πάσιν ιάματα.