Τρία ερωτήματα για το Βατοπέδι
7 Απριλίου 2011
Το ξαφνικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για το ξεκαθάρισμα στις υποθέσεις των σκανδάλων δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η πίεση της κοινής γνώμης για τιμωρία των ενόχων με βάσει τα όσο είπε πει προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου σε συνδυασμό με τά σκληρά μέτρα ένεκα της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του κ. Παπακωνσταντίνου, γίνεται θηλιά στον εύθραυστο…λαιμό του κυβερνητικού σχηματισμού.
Και φυσικά εκεί όπου έχουν βρεθεί κλεμμένα έχει καλώς να πάνε όλοι φυλακή. Αλλά με το ζόρι να ταλαιπωρούνται άνθρωποι ένεκα πολιτικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων δεν είναι μόνο άδικο αλλά και εξευτελιστικό για ένα κράτος δικαίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολύκροτη υπόθεση Βατοπεδίου. Γιατί εδώ τίθεται τρία βασικά ερωτήματα: Προέκυψαν δωροδοκίες; Βρέθηκε μαύρο χρήμα; Αλήθεια που είναι και ποιες είναι οι off shore εταιρείες της Μονής; Δεν έχουμε δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα καμία απολύτως απάντηση για όλα αυτά τα ερωτήματα.
Τελικά το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει στη υπόθεση αυτή είναι γνωστή ρητορεία περί σκανδάλων γενικώς. Και αφού συνηθίσαμε να μιλάμε για σκάνδαλο Βατοπεδίου δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Είναι αστείο γιατί εδώ βρήκαμε πρώτα τους κακούργους αλλά το κακούργημα ακόμα δεν έχει σκάσει μύτη. Αλλά και ηθικό αυτουργό είχαμε βρει αλλά τελικά έγινε λάθος…
Διαβάζοντας προσεχτικά ορισμένες σημαντικές καταθέσεις στις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής διακρίνεται ξεκάθαρα οτι μόνο πολιτικά κριτήρια έχει αυτή η υπόθεση.
Σχετικά με τις δωροδοκίες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, μέλος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊστάμενος της 5ης υποδιευθύνσεως της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής, σε ερώτηση για το αν από την έρευνα προέκυψε πιθανότητα αδικήματος ενεργητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, απάντησε ότι «δεν προκύπτει».
Σχετικά με τις θρυλούμενες off shore εταιρείες στις οποίες συμμετείχε η Μονή ο κ. Μαντούβαλος διευκρίνισε ότι οι εταιρείες που συμμετείχε η Μονή «δεν είναι εξωχώριες, είναι κυπριακές εταιρείες. Δεν είναι off shore».
Ακολούθως ο κ. Μαντούβαλος αποφάνθηκε ότι είναι γνωστή και καθαρή η διακίνηση των χρημάτων που διαχειρίστηκε η Μονή: «Εγώ μελετώντας αυτή την έκθεση, διαπιστώνω ότι είναι γνωστή η πηγή προέλευσης αυτών των χρημάτων». Και αν «μετακυλούν σε εταιρείες συμφερόντων ιδιωτών, στις οποίες έμμεσα είναι και η Μονή δια των εταιρειών αυτών, όμως, γι’ αυτό δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη».
Η υπόθεση αυτή έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον γιατί είναι βέβαιο οτι μέσα απο τις καταθέσεις προκύπτουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως έγινε το στήσιμο. Και μην αρχίσουν κάποιοι τα γνωστά περί των ανταλλαγών και νομιμότητας ή ακόμα περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της λίμνης. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Γιατί ανταλλαγές έγιναν και θα γίνονται αιωνίως στο δημόσιο μεταξύ προσώπων δημοσίου δικαίου όπως άλλωστε είναι και η εν λόγω Μονή.
Συνεχίζεται…