Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕκπαίδευση

Κύπρου Γεώργιος: “Χωρίς αγώνα και εμμονή στις αξίες της φυλής μας, δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση”

11 Σεπτεμβρίου 2024

Κύπρου Γεώργιος: “Χωρίς αγώνα και εμμονή στις αξίες της φυλής μας, δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση”

Το μήνυμά του για την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος.

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, είπε: «Απάντηση στη νέα μεγάλη πρόκληση και αποτελεσματική προφύλαξή μας θα πρέπει να είναι η θωράκισή μας με τις αξίες με τις οποίες θα μας εφοδιάσει Εκκλησία και το Σχολείο».

Στη συνέχεια μίλησε για την επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή: «Το πρώτιστο για εμάς είναι η εξασφάλιση της εθνικής αλλά και φυσικής επιβίωσής μας στην πατρίδα μας. Τα πενήντα χρόνια κατοχής της πατρίδας μας, που με μεγάλη θλίψη μνημονεύουμε φέτος, μας καθηλώνουν στην οδυνηρή πραγματικότητα και υπενθυμίζουν ότι χωρίς αγώνα και εμμονή στις αξίες της φυλής μας, δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση. Έχουμε χρέος να εγκύψουμε ιδιαίτερα στην Ιστορία και τους προγόνους μας. Να παραδειγματιστούμε από αυτούς, τους αγώνες και τα παθήματά τους και να προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοί τους».

Ακόμη, ο Μακαριώτατος τόνισε την αναγκαιότητα καλλιέργειας της ελληνικής γλώσσας: «Θα ήθελα να επισημάνω και την αναγκαιότητα της καλλιέργειας και προαγωγής της ελληνικής γλώσσας που αποτελεί τον διαχρονικό στόχο της παιδείας μας. Η ελληνική γλώσσα είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται, αλλά και βιώνεται η εθνική αυτοσυνειδησία μας. Είναι ο αρραγής συνδετικός κρίκος της Ιστορία του Έθνους μας».

«Η γλώσσα συνυφαίνεται και συλλειτουργεί με τη σκέψη. Αν δεν κατέχεις καλά τα γλώσσα δεν έχεις εργαλείο για να σκεφτείς. Είναι και η ελληνική μας γλώσσα ένα πολύτιμο εργαλείο στον αγώνα της εθνικής επιβίωσής μας», συμπλήρωσε.

Παρακάω ολόκληρο το μήνυμα: