Γενικά Θέματα

Εκοιμήθη ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Ιωάννης Μπάκας

17 Ιουλίου 2024

Εκοιμήθη ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Ιωάννης Μπάκας

Εκοιμήθη σε ηλικία 55 ετών, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Ιωάννης Μπάκας. 

Η είδηση της εκδημίας του Καθηγητή Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων  έχει σκορπίσει θλίψη τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και ευρύτερα στον εκκλησιαστικό χώρο καθώς ο μακαριστός υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός σε συναδέλφους και φοιτητές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr αιτία του αιφνίδιου θανάτου υπήρξε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο Iωάννης Μπάκας γεννήθηκε το 1969 στη Νιγρίτα. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές αφορούν την Ιστορία του Ελληνισμού και την Ιστορία της Εκκλησίας. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση σε σχολεία των Νομών Ηλείας και Ροδόπης.

Δίδαξε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης» στη Νομική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου. Επίσης, δίδαξε, ως επίκουρος καθηγητής, στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης.

Από το 2009 υπηρετούσε στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο αντικείμενο της Ιστορίας των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

Συμμετείχε σε πάνω από τριάντα διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες και αρκετά άρθρα.

Μακαριστός Ιωάννης Μπάκας ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.