Γενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕκπαίδευσηΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου η Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

27 Ιουνίου 2024

Στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου η Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Προσκύνημα στην Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου πραγματοποίησε την τελευταία Κυριακή της Πασχαλινής περιόδου η εν Θεσσαλονίκη Ακαδημία Ψαλτικής Ειρμός, η μοναδική στην Ελλάδα Παιδική και Νεανική Βυζαντινή Χορωδία με λειτουργικό χαρακτήρα.

Ο ΕΙΡΜΟΣ, υπό τον Σπυρίδωνα Ασπιώτη, μουσικοπαιδαγωγό – λειτουργιολόγο, έψαλλε μετά από πρόσκληση ως Α΄ Χορός Ψαλτών στις αναστάσιμες ακολουθίες του Εσπερινού και της μικρής Αγρυπνίας του Όρθρου (κατά το Βατοπαιδινό Τυπικό), καθώς και στη Θεία Λειτουργία, το πρωί της Κυριακής του Τυφλού.

Τα παιδιά της Ακαδημίας Ψαλτικής Ειρμός είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν τις επτά θαυματουργές ιερές εικόνες της Παναγίας και τα λοιπά ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στη Μονή (Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, Κάρα Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κάρα Αγ. Γρηγορίου Θεολόγου κ.λπ.), διηκόνησαν στην προετοιμασία της «κορδέλας», η οποία αγιάζεται στην Τιμία Ζώνη και δίδεται ευλογία, άκουσαν λόγους πνευματικής οικοδομής και έλαβαν ευλογίες από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ, ενώ είχαν την ιδιαίτερη και σπουδαία παιδαγωγικώς ψαλτική εμπειρία, άλλοτε να αντιφωνήσουν και άλλοτε να συμψάλουν με τον περίφημο Χορό των Βατοπαιδινών πατέρων!

Α’ μέρος

 Β’ μέρος

Γ’ μέρος

Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Θ.Λειτουργία