Επιστήμες, Τέχνες & ΠολιτισμόςΛογοτεχνία (ποίηση & πεζογραφία)

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα…

27 Ιουνίου 2024

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα…

Συμβάλλοντας στη σωστή χρήση της γλώσσας μας

Ο Χρυσόστομος Π. Ρουσής, πρώην διευθυντής σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, επισημαίνει λάθη που διαβάσαμε ή ακούσαμε στα ΜΜΕ.

Αποφεύγοντας λάθη, ανεβάζουμε την ποιότητα της σκέψης και της γλώσσας μας, που ύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης, στον λόγο του κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ το 1979: «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική· το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου. Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου».

  1. «Το κόμμα της ακροδεξιάς προσπαθεί να αλιεύσει όσο το δυνατό “περισσότερους ψήφους”». [Το σωστό είναι: περισσότερες (θηλ. γένους) ψήφους (θηλ. γένους)].
    «Στόχος των κομματικών μηχανισμών είναι η συλλογή “του κάθε ψήφου”». [Το σωστό είναι: της κάθε ψήφου (η κάθε ψήφος, της κάθε ψήφου)] Ν.Β. (Σημειώστε): Το επίθετο συμφωνεί με το ουσιαστικό που προσδιορίζει ως προς το γένος, τον αριθμό και την πτώση: «Οι μεγάλες λεωφόροι» αποτελούν αξιοθέατα, πόλο έλξης για τους τουρίστες. (Η λέξη «λεωφόρος» είναι ουσιαστικό θηλυκού γένους, άρα και το επίθετο που την προσδιορίζει πρέπει να είναι θηλυκού γένους: οι μεγάλες λεωφόροι).
  2. «Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, ανταποκρίθηκαν “άμεσα” (απευθείας ή γρήγορα;) τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα».
    «Η Ομοσπονδία Γονέων ευχαριστεί τις διευθύνσεις των σχολείων, αλλά και την Αστυνομία, που “έδρασαν άμεσα” (απευθείας;) και με ψυχραιμία διαχειρίστηκαν την κατάσταση ώστε οι μαθητές μας να μην πανικοβληθούν» [Το σωστό είναι: αμέσως (= γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση)].
    «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα».
  3. «Αυτές είναι οι νέες προειδοποιητικές σημάνσεις “πριν” τις κάμερες» – «Λίγο “πριν” τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή για την ακρίβεια» – «Το κομματικό σκηνικό εισέρχεται πλέον στο τελευταίο μίλι της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, τρεις μόλις βδομάδες “πριν” το άνοιγμα της κάλπης» – «Αυτές τις μέρες τρέχουν διαδικασίες ούτως ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα που χρειάζονται “πριν” την έναρξη των εξετάσεων». Το σωστό είναι: πριν + από.
  4. «Είναι σχεδόν βέβαιο εξάλλου, όπως “μαρτυρά” και η πρώτη αντίδραση της Ουάσινγκτον, για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου» – «Το στιλ των μαλλιών μας “μαρτυρά” στοιχεία της προσωπικότητάς μας» (Το σωστό είναι: μαρτυρ-εί).
    Ν.Β. (Σημειώστε): Τα ρήματα (αδικώ, δημιουργώ, διεκδικώ, δικαιολογώ, μαρτυρώ, οδηγώ, προειδοποιώ) έχουν καταλήξεις -είς και -εί, ενώ το ρήμα (προσδοκώ) -άς και -ά.
  5. «… μαζί με τις υπόλοιπες “συμπεριφορές”, που επιδείξατε, πλέον θα ακούμε για απόφασή σας και θα είναι υπό αμφισβήτηση» – «Τα προβλήματα και οι αδυναμίες του πολιτικού σκηνικού, φαίνεται ότι δημιουργούν μια τάση προς πιο “απολιτίκ συμπεριφορές” στην κάλπη που εκφράζεται με εκδικητική ψήφο» [Το σωστό είναι: η συμπεριφορά (και όχι οι συμπεριφορές)].
    Ν.Β. (Σημειώστε): Η δημοτική και η λογική ζητούν τον ενικό αριθμό σε μερικά αφηρημένα ουσιαστικά, θηλυκού γένους (δομή, ένταση, ζωή, λειτουργία, λογική, μουσική, νοοτροπία, πλαίσιο, πολιτική, πρακτική, ρυθμός, στρατηγική, συμπεριφορά, τακτική): Η συμπεριφορά των νέων μας έχει αλλάξει. – Η νοοτροπία των Ελλήνων διαφέρει από εκείνη άλλων λαών.

 

Πηγή: Φilenews