Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΗμερολόγιο ΕκδηλώσεωνΘέατρο, Κινηματογράφος, Ντοκυμανταίρ, TV και ΔιαδίκτυοΠολυμέσα - Multimedia

Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιον Όρος – Μαθήματα Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

17 Ιουνίου 2024

Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιον Όρος – Μαθήματα Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προβαίνει στην παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιον Όρος – Μαθήματα Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή», τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 20:30, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Ένας από τους ομιλητές θα είναι ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Ο μουσικότατος και ηδύμολπος, μακαρι­στός Γέροντας Διονύσιος Φιρφιρής με το πλούσιο χάρισμά του «χαρακτήρισε» και «ανέδειξε» το γνήσιο Αγιορειτικό ψαλτικό ύφος, προς ωφέλεια του μουσικόφιλου κοινού και κυρίως των ψαλτών του Ιερού Αναλογίου και όσων σπουδάζουν τη Βυζαντινή Μουσική.

Η έκδοση αυτή, που πρόκειται στην ουσία για μαθήματα (παραλλαγή και μέλος) που έκανε ο μακαριστός π. Διονύσιος σε Αγιορείτες μοναχούς, τα οποία παραδίδονται, με την βοήθεια της τεχνολογίας, είναι μια καινοτόμος δράση μέσα από video (μουσική παρασήμανση) και τον ήχο (προφορικότητα) σε κάθε φθόγγο, κάθε βήμα της διαδρομής των μουσικών συνθέσεων-μαθημάτων του π. Διονυσίου Φιρφιρή.

Είναι ένα εργαλείο πολύτιμο και μοναδικό στη μύηση των ενδιαφερομένων, με τη διττή προσέγγιση των ύμνων, μέσα από την παραλλαγή και το μέλος. Η πρωτοπόρος και μεγαλειώδης αυτή παιδαγωγική μέθοδος παύει να είναι μια απλή «μέθοδος άνευ διδασκάλου»: στα Μαθήματα που παραδίδονται εδώ λειτουργούν ταυτόχρονα και βηματικά (χαρακτήρα-χαρακτήρα) τόσο η όραση όσο και η ακοή του ενδιαφερομένου. Προσεγγίζεται η μουσική σύνθεση συγχρόνως με εικόνα και ήχο, με γραφή και προφορικότητα, με παρασήμανση και ψαλμώδηση· βήμα-βήμα, φθόγγο-φθόγγο και σε όλες τις χρονικές εκφάνσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα εμβάθυνσης στα ιδιώματα του ήχου αλλά και στο πως και το γιατί της μουσικής έκφρασης και των διαστημάτων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα διανεμηθεί ΔΩΡΕΑΝ η έκδοση (βιβλίο και ψηφιακή κάρτα USB) με τα video μουσικών συνθέσεων-μαθημάτων του π. Διονυσίου Φιρφιρή.