Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Το μέλλον της Πατησίων

2 Σεπτεμβρίου 2023

Το μέλλον της Πατησίων

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κατοικίες, καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, Ακαδημία Μαρία Κάλλας… Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά αυτή η ζητούμενη ποικιλία και διαρκής χρήση κτιρίων μοιάζει να είναι η εικόνα του εγγύς μέλλοντος για την Πατησίων. Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για την προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να δημιουργηθεί επιτέλους η Ακαδημία Λυρικού Θεάτρου «Μαρία Κάλλας» στην πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, σε ένα διαμέρισμα της οποίας έζησε τα εφηβικά και πρώτα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, ενισχύει τη θετική εικόνα. Μαζί με το νέο Μινιόν, και τη σταδιακή επίδραση των πολλών μικρότερων επενδύσεων στην περιοχή, η Πατησίων ανακτά λίγο λίγο ένα χαμένο έδαφος.

Η τύχη της πολυκατοικίας Παπαλεονάρδου, στην οδό Πατησίων 61, είναι μια σύμπηξη της ιστορίας της περιοχής. Εργο του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη στη δεκαετία του 1920, η πολυκατοικία αντανακλούσε με την αρχιτεκτονική της και τα μοντέρνα διαμερίσματα τις προσδοκίες των ανερχόμενων αστών της Αθήνας και των ομογενών που επένδυαν στην πρωτεύουσα. Γύρω από το Μουσείο σε ευρεία ακτίνα συγκεντρώθηκε ένα δυναμικό κομμάτι της αστικής τάξης την περίοδο 1910-1980. Ο σεισμός του 1999 έπληξε την πολυκατοικία Παπαλεονάρδου, έγινε κατάληψη για αρκετά χρόνια, άναψαν φωτιές, έγινε εστία ρύπανσης, η αναμνηστική πλάκα (Εδώ έζησε η Μαρία Κάλλας) αφαιρέθηκε. Τα μαύρα χρόνια της Αθήνας (κυρίως την περίοδο 2008-2017) πέρασαν. Οι αντιλήψεις άλλαξαν, οι προτεραιότητες απέκτησαν άλλη δυναμική.

Ζητούμενο είναι βεβαίως η αποκατάσταση αυτού του κτιρίου να συμπαρασύρει και σε μια συνολική ανάπλαση της περιοχής. Ηδη, ιδιωτικές επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, είναι σε εξέλιξη, πολλά διαμερίσματα ανακαινίζονται. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, αλλά το βέλος εκτινάσσεται. Η περιοχή χρειάζεται προσοχή και φροντίδα. Το Ακροπόλ Παλάς πρέπει να ζωντανέψει το συντομότερο. Είναι το μεγαλύτερο «γεφύρι της Αρτας» στην Αθήνα. Το Πολυτεχνείο είναι ένα θέμα ευαίσθητο, απαιτεί ειδικό σχεδιασμό, αλλά η προοπτική του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι βέβαιον πως θα ανελκύσει το σύνολο της Πατησίων. Οπως το Μουσείο (μαζί με το ΕΜΠ) επέδρασε προς όφελος της Αθήνας του 1900 (και έγινε ατμομηχανή ανοικοδόμησης της περιοχής), ομοίως θα επιδράσει ευεργετικά και τώρα.

Πηγή: kathimerini.gr