Ελληνικό άγαλμα 1.800 ετών βρέθηκε σε ανασκαφή έξω από τη Σμύρνη
5 Ιουλίου 2021
Στην αρχαία ελληνική κλασική πόλη της Μητρόπολης ή «Πόλη της Μητέρας Θεάς», που βρίσκεται στην περιοχή Torbali της Σμύρνης, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα μαρμάρινο άγαλμα μιας ακέφαλης γυναίκας, ηλικίας 1.800 ετών.
Στην πραγματικότητα, από τη μαρμάρινη μορφή με το μανδύα που στέκεται σ’ ένα βάθρο λείπει όχι μόνο το κεφάλι της, αλλά και τα δύο χέρια της. Ο βαθμός λεπτομέρειας που αποκαλύφθηκε σε αυτό το εξαιρετικό εύρημα είναι αξιοσημείωτος. Η Μητρόπολη ερευνήθηκε για πρώτη φορά μέσω αρχαιολογικών εργασιών πεδίου που ξεκίνησαν το 1972 από τον καθηγητή Recep Meriç του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül της Σμύρνης. Ο χώρος ανασκάπτεται από το 1989. Το 1995, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο αρχαίο θέατρο της Μητρόπολης ένα ελληνιστικό μαρμάρινο τιμητικό κάθισμα με γρύπες, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα.
Ο Χώρος Ανασκαφών της Μητρόπολης και η σημασία του
Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Τουρκίας , ο χώρος της Μητρόπολης βρίσκεται μεταξύ των αρχαίων πόλεων της Εφέσου (γνωστή για τη φιλοξενία του ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου) και της Σμύρνης (στην ακτή του Αιγαίου). Σύμφωνα με το ARTnews, πρωτοεγκαταστάθηκε κατά τη νεολιθική περίοδο (μεταξύ 10.000 π.Χ. και 1900 π.Χ.), ενώ μεταγενέστεροι άποικοι έφτασαν κατά τη διάρκεια της κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και οθωμανικής εποχής. Η Μητρόπολη είναι κατά κύριο λόγο μια ελληνιστική πόλη , με έντονες ρωμαϊκές επιρροές, στις οποίες προστέθηκαν αργότερα βυζαντινά στοιχεία.
Πηγή: Ancient Origins