Απειλή για την ομαλότητα
24 Ιουλίου 2010
«Εθνικός Κήρυξ», Σάββατο 24-7-2010
Πολύ μελάνι έχει ξοδευτεί για το υποθετικό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στο Αγιο Ορος.
Είναι ένα θέμα που σχεδόν μονοπώλησε την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης για μήνες, που τραυμάτισε σοβαρά την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, την ταύτισε με τη διαφθορά και τελικά συνέβαλε στη δεινή ήττα της από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Ενα θέμα που τώρα εξελίσσεται σε βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής ομαλότητας της χώρας.
Ας το δούμε όμως το θέμα με την ψυχραιμία που μας παρέχει η χρονική απόσταση: Τελικά ποιο είναι το σκάνδαλο Βατοπεδίου;
Είναι σκάνδαλο η προφανής επιθυμία της τότε κυβέρνησης να ενισχύσει την οικονομική θέση ενός ιστορικού μοναστηριού του Αγίου Ορους ανταλλάσσοντας, έστω, περιουσιακά στοιχεία του Μοναστηριού με άλλα του Δημοσίου που ήταν σαφώς ακριβότερα;
Και το πιο σημαντικό: Δωροδοκήθηκε κανένα από τα τότε κυβερνητικά στελέχη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Μοναστηριού;
Στοιχεία για δωροδοκία κυβερνητικών στελεχών δεν υπάρχουν. Ούτε καν και σοβαρές καταγγελίες για κάτι τέτοιο. Αυτό που φαίνεται σαφώς είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά το Μοναστήρι.
Είναι όμως αυτό ανήθικο και παράνομο; Αντιλαμβάνεται κανείς τις ανάγκες που η ιστορική μοναστηριακή κοινότητα του Αγίου Ορους έχει για να επιβιώσει;
Εν πάση περιπτώσει, επίσημες απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ανέλαβε να δώσει έρευνα που διεξάγει ανακρίτρια, της οποίας το πόρισμα θα διαβιβαστεί σε επιτροπή της Βουλής.
Ετσι, προχθές, η ανακρίτρια κάλεσε για εξέταση τον Γιάννη Αγγέλου, τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στον οποίο επέβαλε περιοριστικούς όρους, προφανώς απαράδεκτους και εξόφθαλμα πολιτικούς: Εγγύηση 400.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Αν είναι δυνατόν!!!
Σωστά, λοιπόν, συνεργάτες του Καραμανλή έκαναν λόγο «για εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου» και για «πολιτικές διώξεις με στόχο τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή».
Και συμπλήρωναν: «Θα μας βρουν όλους αταλάντευτα απέναντί τους».
Είναι η πρώτη φορά από τις τελευταίες εκλογές και την έναρξη της οικονομικής κρίσης που το πολιτικό κλίμα της Ελλάδας δυναμιτίζεται επικίνδυνα. Είναι η πρώτη φορά που τα δυο μεγάλα κόμματα προχωρούν σε μετωπική σύγκρουση, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον τόπο.
Ισως ο κ. Παπανδρέου να επιθυμεί τώρα τη μετατόπιση της προσοχής της κοινής γνώμης από την οικονομική κρίση και τους χειρισμούς της κυβέρνησής του σε ένα ακόμα βαρύ πολιτικό χτύπημα στον Κώστα Καραμανλή.
Ομως, η εμφανώς άδικη επιχείρηση για την καταδίκη του, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσει την ακριβώς αντίθετη αντίδραση από αυτή που επιθυμεί ο κ. Παπανδρέου: Να γίνει δηλαδή ο Καραμανλής και πάλι δημοφιλής σε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που πιθανόν να τον βάλει και πάλι στην πολιτική κονίστρα.
Σε αυτό συνηγορούν δυο γεγονότα: Πρώτον, η εικόνα του Καραμανλή που είναι τόσο αρνητική γιατί ο ίδιος με πείσμα αρνείται να υπεραμυνθεί του εαυτού του. Πώς θα αντιδράσει ο κόσμος όταν μιλήσει; Και, δεύτερον, ο Καραμανλής δεν στερείται φίλων, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι χειροκροτήθηκε τρεις φορές κατά το τελευταίο συνέδριο της ΝΔ.
Ο Καραμανλής αρνείται πεισματικά, μέχρι στιγμής, να ξαναβουτήξει στα θολά νερά της πολιτικής της χώρας. Ομως, η χθεσινή του δήλωση άφηνε τη σαφή εντύπωση ότι η ώρα πλησιάζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από κάθαρση, όχι από πολιτικές βεντέτες που θα δυσκολέψουν κατά πολύ την προσπάθειά της να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Πηγή: «Εθνικός Κήρυξ», 24-7-2010