Πανήγυρις του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου (φωτογραφικό και ηχητικό υλικό)
11 Μαΐου 2010
Την Πέμπτη 6 Μαΐου (23 Απριλίου με το π.ημερ.) έγινε η πανήγυρη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου. Στην πανήγυρη προΐστατο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Δοροστόλου κ. Αμβρόσιος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ενώ παρευρέθηκε ως προσκεκλημένος ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, γέροντας Εφραίμ.
Η Μονή Ζωγράφου ιδρύθηκε λίγο πριν το 980. Από τα βυζαντινά χρόνια ήδη άρχισε να δημιουργείται η παράδοση να μονάζουν στη Ζωγράφου Βούλγαροι μοναχοί, αλλά πάντα η Μονή ήταν επανδρωμένη με μοναχούς πολλών εθνοτήτων. Το σημερινό Καθολικό είναι κτίσμα του 1801, με τοιχογραφίες του 1817 και τιμάται στον άγιο Γεώργιο, για αυτό η κύρια πανήγυρη της Μονής είναι αυτή του αγίου Γεωργίου.
Στην πανήγυρη προσκλήθηκε ομάδα Βατοπαιδινών ψαλτών που έψαλλαν στο δεξιό χορό μαζί με τον Ιερομόναχο Αντίπα τον Καρεώτη, ενώ στον αριστερό χορό έψαλλαν στα σλαβονικά χορωδία από την Βουλγαρία και οι πατέρες της Ιεράς Μονή Ζωγράφου. Μπορείτε να ακούσετε την Καταβασία της ενάτης ωδής «Φωτίζου, φωτίζου…» μαζί με το μεγαλυνάριο «Ο Άγγελος εβόα..» σε μέλος του ιεροδιακόνου Θεοφάνους Βατοπαιδινού όπως τα έψαλλαν οι βατοπαιδινοί πατέρες στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία: O Agelos evoa
Επίσης στην πανήγυρη παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας κ. Tsvetan Tsvetanov με ένα κλιμάκιο από το Υπουργείο του και πλήθος προσκυνητών, περισσότερο από πεντακοσίους.
Στη μονή Ζωγράφου βρίσκονται δύο θαυματουργές εικόνες του αγίου Γεωργίου. Η πρώτη είναι η εικόνα πού ήλθε από τη Μονή Φανουήλ της Λύδδας. «Όταν αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη ήταν ό Λέων ό Σοφός, τρία αδέλφια ό Μωϋσής, ό Ααρών καί ό Βασίλειος αποφάσισαν να γίνουν μοναχοί στο Άγιον Όρος. Ήλθαν καί έκαναν την άσκηση τους στο χώρο όπου σήμερα είναι ή Μονή Ζωγράφου. Μετά από καιρό αποφάσισαν να κτίσουν μοναστήρι, δεν συμφωνούσαν όμως προς τιμήν ποίου Αγίου θα είναι. Μετά από συζήτηση συμφώνησαν να προσευχηθούν πολύ στον Χρισττό καί την έφορο του Αγίου Όρους, την Παναγία μας. Είπαν ακόμα να βάλλουν μία σανίδα καί να παρακαλέσουν τον Θεό να ζωγραφισθεί επάνω ή εικόνα του Αγίου πού ό Θεός θέλει να τιμάται το μοναστήρι πού θα κτίσουν. Πράγματι, μετά από πολλές ημέρες προσευχής καί αυστηρής νηστείας, ένα πρωί άντίκρυσαν πάνω στο σανίδι ζωγραφισμένη τη μορφή του Αγίου Γεωργίου. Έτσι ή εικόνα αυτή έγινε αιτία το μοναστήρι να κτισθεί στο όνομα του αγίου Γεωργίου καί να επονομασθεί του Ζωγράφου. Κατά την παράδοση ή εικόνα αυτή υπήρχε στο μοναστήρι πού ονομάζονταν Φανουήλ καί πού εύρίσκετο κοντά στη Λύδδα την πατρίδα του αγίου Γεωργίου. Επειδή την Μονή θα την κατέστρεφαν οι Σαρακηνοί ή εικόνα έφυγε από εκεί καί ήλθε στο Άγιον Όρος. Την ανεγνώρισαν μετά από χρόνια μοναχοί της Μονής Φανουήλ οι οποίοι επισκέφθηκαν την Μονή Ζωγράφου».
Η δεύτερη είναι η εικόνα πού ήλθε από την Αραβία. «Μια μέρα στο λιμάνι της Μονής Βατοπαιδίου βρέθηκε μια εικόνα του αγίου Γεωργίου. Τα περισσότερα μοναστήρια την ήθελαν, όμως οί Βατοπεδινοί πατέρες ούτε να ακούσουν ήθελαν να την δώσουν σε άλλο μοναστήρι. Σέ συγκέντρωση των ηγουμένων πού έγινε αποφασίσθηκε να βάλουν την Ιερά εικόνα πάνω σε ένα νεαρό ήμίονο πού δεν γνώριζε τους δρόμους του Αγίου Όρους. “Οδήγησαν το ζώο στο μονοπάτι πού συνέδεε την Θεσσαλονίκη με το Άγιον Όρος καί το άφησαν ελεύθερο. Ό ήμίονος περνώντας μέσα από τα δάση στάθηκε σε ένα λόφο κοντά στη Μονή Ζωγράφου. Τότε όλοι οι πατέρες πείσθηκαν ότι ή επιθυμία του αγίου είναι να μείνει στον τόπο αυτόν. Χαρούμενοι οι Ζωγραφίτες πατέρες κατέβασαν άπό το ζώο την ιερά εικόνα καί την μετέφεραν στο καθολικό τους. Στό λόφο πού σταμάτησε ό ημίονος έκτισαν κελλί με εκκλησάκι στο όνομα του αγίου. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ή εικόνα αυτή ήταν σε μοναστήρι της Αραβίας άπ’ οπού έφυγε καί ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας».
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε λιτανεία της δεύτερης αυτής θαυματουργού εικόνας του αγίου Γεωργίου με πορεία από το μοναστήρι ως το σημείο που βρέθηκε η εικόνα του αγίου και που βρίσκεται εκκλησάκι στο όνομα του αγίου.
Ο γέροντας Εφραίμ σε σύντομη προσλαλιά που έκανε στην Τράπεζα τόνισε την αγάπη των Αγιορειτών μοναχών προς τον άγιο Γεώργιο, την οικουμενικότητα αυτού του αγίου, τον τιμούν ακόμη και οι μουσουλμάνοι. Ότι δεν είναι τυχαίο ότι τρεις μονές του Αγίου Όρους τιμώνται στον άγιο Γεώργιο (Ξενοφώντος, Ζωγράφου, Αγίου Παύλου) και πολλά κελλία, και επίσης ότι ο άγιος Γεώργιος χαρακτηρίζεται ως ο οροφύλακας του Αγίου Όρους.
Ο άγιος Γεώργιος να είναι ο θερμός προστάτης μας. Αμήν.
Γ. Παπαντωνίου
Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων της Μονής Βατοπαιδίου friendsofimmb.net