Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Προσοχή στα «γλυκά των διαβητικών»

22 Νοεμβρίου 2016

Προσοχή στα «γλυκά των διαβητικών»

dsfsdf_18Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο διαβήτης και στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τη νόσο πάσχουν περίπου 1.200.000 άνθρωποι, δηλαδή το 12% του πληθυσμού! Βάσει των ίδιων στοιχείων, το ετήσιο κόστος ανά ασθενή ανέρχεται στα 2.562 ευρώ.
Οι ειδικοί, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα «μόδα» που αφορά τα «γλυκά των διαβητικών», καθώς πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για μια βιομηχανία τροφίμων που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην υγεία των ασθενών.

Ανακοινώσεις

Τα παραπάνω τόνισαν ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΚΕΔΙ) Χρήστος Ράπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστιανία Κανακά, η παθολόγος και ερευνήτρια Παναγιώτα Μήτρου και ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Παναγιώτης Χαλβατζιώτης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, που είναι στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια του ΕΚΕΔΙ Παναγιώτα Μήτρου, τα γλυκά για διαβητικούς είναι μύθος: «Εκτός από τη ζάχαρη, που πάντα προσθέτουν στις γλυκαντικές ουσίες, τα γλυκά περιέχουν υδατάνθρακες που επιβαρύνουν την υγεία των διαβητικών, γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ενημερωμένοι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της κρίσης πολλοί διαβητικοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τη συμμετοχή για τα φάρμακα και τα αναλώσιμά τους (π.χ. ταινίες σακχάρου), ενώ κάνουν περικοπές και στη διατροφή τους, η οποία είναι ακριβή καθώς περιλαμβάνει ψάρια, λαχανικά και φρούτα.

Πηγή:  dimokratianews.gr