Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τζουμέρκα: Μια περιήγηση στις άγνωστες Άλπεις της Ελλάδας (PHOTOS)

2 Νοεμβρίου 2016

Τζουμέρκα: Μια περιήγηση στις άγνωστες Άλπεις της Ελλάδας (PHOTOS)

tzo_2Απίστευτη ομορφιά από τις μαγευτικές Άλπεις της Ελλάδας (PHOTOS)

Από μακριά τα Τζουμέρκα (ή Αθαμανικά όρη) φαίνονται σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι- χαραγμένο από ορμητικά, κρυστάλλινα νερά, με λευκές κορυφές και οξείες γωνίες στο τραχύ του ανάγλυφο. Όσο εγγύτερα προσεγγίζεις, πριν ακόμα «μπεις» στον σκληρό πυρήνα αυτών των μοναδικών μορφολογικά βουνών, μπορεί να νιώσεις ότι εισέρχεσαι σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που κατασκεύασε η ξέφρενη φαντασία του Τόλκιν.

 

Το ράφτιγκ στα νερά του είναι εμπειρία αποσυμπίεσης… Στη διαδρομή καλό είναι να είναι κανείς προσεκτικός- γιατί ο δρόμος ανηφορίζει φιδωτός αλλά ο τόπος γύρω είναι τοσο όμορφος που τα μάτια αντανακλαστικά λοξοκοιτάζουν.

Χωριά παλιών κτιστάδων (πετράδων) και ποιμένων, σαν κρυμμένα μέσα σε πυκνά δάση από έλατο- ο Καταρράκτης, το Βουργαρέλι, τα Άγναντα, οι Μελισσουργοί (στο νομό Άρτας), τα Κατσανοχώρια και η Πράμαντα (στο νομό Ιωαννίνων), ολιγάνθρωποι τόποι που δεν έχουν την (τουριστική) δόξα και την επισκεψιμότητα της Αράχωβας, ή των Ζαγοροχωρίων.

Ακόμα και το Συρράκο ή οι Καλαρρύτες, Τζουμερκοχώρια κι αυτά- ας θυμίζει η πρώτη εικόνα τους τόσο έντονα το Τολέδο όπως το ζωγράφισε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος- μάλλον υποτιμημένα είναι στα «πακέτα» και τους οδηγούς των tour operators…

Τα Τζουμέρκα έμειναν και παραμένουν μακριά από τους κανόνες της τουριστικής ανάπτυξης και για αυτό είναι τόσο ξεχωριστά!
tzo_1_2

tzo_3

tzo_4

Πηγή onlycy.com