Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Γεμιστά

3 Ιουνίου 2016

Γεμιστά

kremΣυστατικά
  • 500 γρ. baby πατάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τα λαχανικά

  • 3 κρεμμύδια
  • 6 ντομάτες
  • 3 πιπεριές

Για τη γέμιση

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. ρύζι γλασέ
  • 600 ml νερό (400 + 200)
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κολοκύθι
  • 1 καρότο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι αρκετό
  • πιπέρι αρκετό
  • 1 μάτσο μαϊντανό
  • 1 μάτσο δυόσμο
  • 1/3 του μάτσου άνηθο
2 ώρες 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης

Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

4-6
Μερίδα/ες

Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

2
Βαθμός Δυσκολίας

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Για τις πατάτες

  • Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες αφήνοντας τη φλούδα για να γίνουν πιο νόστιμες.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Θέλουμε μόνο να δώσουμε ωραίο χρώμα στις πατάτες και όχι να τις ψήσουμε. Μόλις είναι έτοιμες τις βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος φούρνου.

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε το καπάκι στα κρεμμύδια από πάνω.
  • Αδειάζουμε όλη τη σάρκα, αφήνοντας 4-5 φύλλα και τα βάζουμε στο ταψί.
  • Ψιλοκόβουμε όλη τη γέμιση από τα κρεμμύδια.
  • Τη βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό από κάθε ντομάτα από τη κάτω μεριά. Κόβουμε από αυτή την πλευρά γιατί χωράει πιο πολύ γέμιση.
  • Παίρνουμε ένα μπολ.
  • Με ένα κουταλάκι αδειάζουμε τις ντομάτες από τη σάρκα τους προσέχοντας να μην κάνουμε τρύπες για να μη φύγει η γέμιση όσο θα τις ψήνουμε.
  • Τοποθετούμε τις ντομάτες όμορφα στο ταψί μας με το κοτσάνι προς τα κάτω.
  • Πιέζουμε τη γέμιση από τις ντομάτες λίγο με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί.
  • Κόβουμε το καπάκι περίπου ½ με 1 εκ. κάτω από το κοτσάνι.
  • Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε τις πιπεριές όμορφα στο ταψί.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε μέσα τη ψιλοκομμένη γέμιση από το κρεμμύδι μας.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το κολοκύθι, το καρότο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό γιατί θα ρίξουμε και το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε.
  • Βάζουμε 600 ml νερό και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και με το που ρίξουμε το νερό προσθέτουμε τη γέμιση της ντομάτας.
  • Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί θα ψηθεί στο φούρνο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Συναρμολόγηση

  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση μέχρι τα ¾ για να μη βγει το ρύζι απ’έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
  • Ότι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
  • Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε λίγα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε!

Πηγή: akispetretzikis.com