6.000 Νέοι Οσιομάρτυρες στην έρημο του Οσίου Δαυΐδ Γκαρέτζη στη Γεωργία (Τρίτη του Πάσχα 1616)
6 Απριλίου 2010
Το μοναστήρι του οσίου Δαυΐδ στην έρημο του Γκαρέτζη για πολλούς αιώνες υπήρξε φάρος της πνευματικής ζωής της Γεωργίας.
Η θεάρεστος ζωή των Αγίων Πατέρων της για αιώνες υπήρξε λαμπρό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Τον 17ο αιώνα οι άθεοι Τούρκοι και οι Πέρσες αδιάκοπα χύνουν το αίμα των ορθοδόξων Γεωργιανών. Μπορεί οι επιδρομές αυτές να κατέστρεφαν την χώρα οικονομικά και να μείωναν τον πληθυσμό, πνευματικά όμως, συντελούσαν στο ανέβασμα της πίστεως. Όπως ο χρυσός καθαρίζει στην φωτιά, έτσι και η πίστι μας καθάριζε και δυνάμωνε, γι΄ αυτό και στον αιώνα αυτόν είχαμε αμέτρητους μάρτυρες του Χριστού.Αυτός ο αιώνας κοσμείται από το μαρτύριο των 6.000 μοναχών της ερήμου Γκαρέτζη πού έγινε με την επιδρομή του πέρση Σαχ-Αμπάς το 1616. Ξημέρωνε η Ανάστασις του Χριστού. Το πρωΐ στον όρθρο, καλόγεροι της μονής με τις αναμένες λαμπάδες και ιερές εικόνες βγήκαν έξω από το Καθολικό. Είδαν το φως από τις λαμπάδες οι πέρσες πού ερχόταν για να, λεηλατήσουν την χώρα και περικύκλωσαν την Μονή. Οι βάρβαροι πίεσαν τους μοναχούς να αλλάξουν την πίστι τους, αλλιώς θα τους εκτελούσαν μέχρι τον τελευταίο.
Ο άγιος Ηγούμενος τους είπε ειρηνικά: «Εμείς τον ψευτοαπόστολό σας δεν θα πιστέψουμε και ούτε αφήνομε τον Βασιλέα και Δεσπότη ημών Ιησού Χριστόν, διά το όνομα του οποίου αναχωρήσαμε από τον κόσμο και κατοικούμε στην έρημο. Αφήστε μας μόνο να γευθούμε το Πάσχα αυτό αθάνατο. Φυλάξτε τις πύλες του ναού αυτού καλά για να μην βγή κανείς μας. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κανείς να μας βοηθήση, και μετά την Θεία Λειτουργία κάντε ότι θέλετε».
Τυφλωμένοι από τον πλούτο του ναού οι Πέρσες τους άφησαν να τελειώσουν την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια τους έσφαξαν μέχρι τον τελευταίο Μοναχό. Σώθηκαν μόνον δύο αναχωρηταί, οι όποιοι μάζεψαν σε ένα τάφο τα άγια λείψανά τους.
Την μνήμη τους η Εκκλησία του Χριστού τιμά την τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Η μετάφρασις από τον Γεωργιανό συναξαριστή έγινε από τον φοιτητή Γεώργιο Ινασαρίτζε.
Πηγή: Τετραμηνιαίο Τεύχος Ορθοδόξου Πνευματικής Οικοδομής «Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου», Τεύχος 1ο, Ιανουάριος – Απρίλιος 2001, Έκδοσις «Ορθόδοξος Κυψέλη», Θεσσαλονίκη