Η γη δεν σταματά να τρέμει …
9 Μαρτίου 2010
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες από σεισμό 6 ρίχτερ στην επαρχία Ελαζίγ της Ανατολικής Τουρκίας.
Οι σεισμολόγοι ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει άμεση σχέση με τους σεισμούς της Αϊτής και της Χιλής. Στην Τουρκία, εντούτοις, φουντώνει πάλι η συζήτηση για την έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης και μαζί της, οι φόβοι για την Κωνσταντινούπολη.
O σεισμός των 6 ρίχτερ έπληξε την απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη επαρχία Ελαζίγ στις 4.32 τα ξημερώματα, πιάνοντας τους περισσότερους χωρικούς στον ύπνο. Τα παραδοσιακά πλίνθινα σπίτια δεν άντεξαν, τρία χωριά ουσιαστικά ισοπεδώθηκαν, ακόμα τρία υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Οι μιναρέδες τριών τζαμιών κατέρρευσαν, πολλοί αχυρώνες έγιναν συντρίμμια, σκοτώνοντας δεκάδες ζώα. Στην τουρκική τηλεόραση, οι πρώτες εικόνες έδειχναν γυναίκες να κλαίνε έχοντας στην αγκαλιά τους τα μικρά τους παιδιά, συνεργεία να ψάχνουν κάτω από τα ερείπια για επιζώντες και αυτοκίνητα να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία. Η γη δεν σταμάτησε χθες να τρέμει στην περιοχή- σημειώθηκαν περίπου 100 μετασεισμοί μεγέθους έως και 5,5 ρίχτερ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του εκφράζοντας τη θλίψη του και τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια εφόσον χρειαστεί».
«Είναι κρίμα που το τίμημα των πλίνθινων σπιτιών το πληρώνουμε ακριβά. Δώσαμε ήδη οδηγίες να ανοικοδομηθεί διαφορετικά η περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν. «Αμέσως, ο Ερντογάν έριξε τις ευθύνες στην τοπική παράδοση της κατασκευής σπιτιών με πέτρες ή πλίνθους νίπτοντας τας χείρας του», σχολίασε ο Γιουσούφ Κανλί στη «Χουριέτ».
Στην Κωνσταντινούπολη
Ο Βρετανός σεισμολόγος Ρίτσαρντ Λάκετ επισημαίνει πως δεν έχει καταγραφεί αύξηση στην παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα ενώ ο Μπέρναρντ Ντοφτ, σεισμολόγος στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην Αϊτή, τη Χιλή και την Τουρκία. Ο Εγκέλαδος είναι ούτως ή άλλως τακτικός επισκέπτης της Τουρκίας. Ο σεισμός των 7,6 ρίχτερ που έπληξε τη Σμύρνη τον Αύγουστο του 1999 στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 18.000 ανθρώπους. Ειδικότερα ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης ζει υπό την απειλή του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης. Ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό του τμήμα δεν έχει υπάρξει κινητικότητα μετά το 1766, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η πιθανότητα να δώσει αυτό το κομμάτι του ρήγματος έναν μεγάλο σεισμό μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια είναι 2 στις 3. Όμως η πόλη παραμένει ανοχύρωτη.
Σε έκθεση που έστειλε την 1η Μαρτίου στο Τουρκικό Κοινοβούλιο, το Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών της χώρας προειδοποιεί πως έως και 150.000
άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους.
Περισσότερα από τα μισά κατασκευαστικά έργα που παίρνουν το πράσινο φως από τους αρμόδιους μηχανικούς δεν τηρούν στην πραγματικότητα τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας.
Δεν μπορεί να γίνει «πινγκ – πονγκ» ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα
«ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΙΛΗ, στην Αϊτή και στην Ανατολική Τουρκία, δεν μπορούν να επηρεάσουν τη σεισμικότητα της Ελλάδας εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που μας χωρίζει», λένε Έλληνες επιστήμονες. «Η παγκόσμια σεισμικότητα δεν βρίσκεται σε έξαρση», λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος κ. Γιώργος Σταυρακάκης και προσθέτει ότι ακόμη και ο χθεσινός καταστροφικός σεισμός που έγινε στην Τουρκία και σχετίζεται με το ρήγμα της Ανατολίας, «δεν μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας λόγω της μεγάλης απόστασης αλλά και του μεγέθους του που ήταν 6 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ».
Ο κ. Γ. Σταυρακάκης λέει ότι ο χθεσινός μεγάλος σεισμός στην Ανατολική Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, «είναι πιθανόν να επηρεάσει τη δράση του ρήγματος της Ανατολίας σε μικρές αποστάσεις, είτε προς τα ανατολικά είτε προς τα δυτικά», όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ένα «πινγκ- πονγκ» σεισμών ανάμεσα στην Τουρκία και τη χώρα μας.
Το ίδιο πιστεύει και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας Ευθύμιος Λέκκας, που λέει στα «ΝΕΑ» «ότι ο αλπικός χώρος στον οποίο βρίσκονται η Ευρώπη και η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί από τους μηχανισμούς πρόκλησης σεισμών στη Λατινική Αμερική». Σύμφωνα με τον κ. Ευθ. Λέκκα, η απόσταση που χωρίζει τη Χιλή και την Αϊτή από την Ελλάδα, αλλά και την Ανατολική Τουρκία από τη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη και δεν επιτρέπει κάποια σεισμική αλληλεπίδραση.
Η χθεσινή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που έγινε στις 3.12 το μεσημέρι, 25 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου, ήταν ένας συνηθισμένος σεισμός που δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Τουρκίας, λέει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γιώργος Δρακάτος που είναι διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
«Γεγονός πάντως είναι», προσθέτει ο κ. Γ. Δρακάτος, «ότι οι σεισμοί της Τουρκίας και της Λατινικής Αμερικής προέρχονται από πολύ διαφορετικές ζώνες και η απόσταση που μας χωρίζει από τους τελευταίους είναι τεράστια. Τα σεισμικά κύματα από έναν πολύ μεγάλο σεισμό μπορούν να διατρέξουν κυκλικά τη Γη για διάστημα μεγαλύτερο από 24 ώρες, αλλά εμείς δεν θα νιώσουμε καμία δόνηση».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ