Έργα Γέρ. Ιωσήφ

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η κοίμηση του Γέροντος Εφραίμ

21 Μαΐου 2020

Ο Χαρισματούχος υποτακτικός – Η κοίμηση του Γέροντος Εφραίμ

p-efraim-katounakiotisΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΥΧΟΣ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ

 

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ (1912- 1990)

 

(22ο )

Ο μακάριος αυτός Γέροντας σεβόταν τους ηγουμένους του μοναστικού μας συστήματος, ιδιαίτερα όμως σεβόταν και αγαπούσε τον Γέροντα Αιμιλιανό της Σίμωνος Πέτρας και τη συνοδία του. Με ιδιαίτερη στοργή τους δεχόταν και τους συμβούλευε πατρικά. Επίσης πολύ αναπαυόταν κατά τις επισκέψεις του στο γυναικείο Κοινόβιο της Ορμυλίας, και πάντα μιλούσε επαινετικά γι’ αυτό.

Πατέρες της Μονής Γρηγορίου, του συμπαραστάθηκαν στις διάφορες ασθένειές του με πολλή αγάπη και σεβασμό. Αισθανόταν ευγνωμοσύνη και μιλούσε με σεβασμό για τον Καθηγούμενο της Μονής αυτής, Γέροντα Γεώργιο.

Η κοίμηση του Γέροντος Εφραίμ

Κατά το τέλος του έτους… 1996 έπεσε κλινήρης από εγκεφαλικό επεισόδιο σε τελεία ακινησία, σύμφωνα πάντοτε με τα σχέδια της προνοίας του Κυρίου μας. Πέρασε περίπου ενάμισι έτος σε αυτή την μαρτυρική κατάσταση και στις 14/27 Φεβρουαρίου 1998 παρέδωσε την ψυχή του σε Αυτόν που δούλευσε με αληθινή υποταγή και αγάπησε « εξ όλης της καρδίας» από τη νεότητά του.

Την ημέρα εκείνη εορτάζαμε την μνήμη «των εν ασκήσει διαλαμψάντων οσίων». Έτσι όρισε η «τα πάντα διοικούσα» θεία πρόνοια να καταταγεί ο όσιος με τους Οσίους και να εορτάσει πανηγυρικά μαζί τους στην αληθινή πόλη του Θεού (βλ. Αποκ. 21, 10 κ. ε). Εκεί συναντήθηκε με τους προσφιλείς του Αθωνίτες Πατέρες και ιδιαίτερα με τον πνευματικό του πατέρα, όσιο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Συνεχίζεται…