Αϊτή: Φόβοι για 200.000 νεκρούς ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονται
17 Ιανουαρίου 2010
Τα ¾ της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξαναχτιστούν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό κάνουν λόγο για περίπου 200.000 θύματα. Αν οι τελευταίες πληροφορίες επαληθευτούν, θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Στο μεταξύ, μετασεισμοί συνεχίζουν να ανησυχούν τους κατοίκους.
Εικόνες καταστροφής
Οι αρχές της Αϊτής έχουν ήδη θάψει 40 χιλιάδες πτώματα πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον ισχυρότατο σεισμό που έπληξε τη χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν μείνει άστεγοι και οι τραυματίες από το σεισμό ξεπερνούν ήδη τις 250 χιλιάδες.
Η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί σε ένα αστυνομικό σταθμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας ενώ όλα τα στάδια και οι αθλητικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια νοσοκομεία.
Παράλληλα, ο υφυπουργός αρμόδιος για την δημόσια ασφάλεια, Αραμικ Λούις εξέφρασε το φόβο ότι θα ξεσπάσουν βία και ταραχές. Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες.
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο γαλλικό Πρακτορείο, περίπου 6.000 χιλιάδες κρατούμενοι έχουν αποδράσει από τις φυλακές της Αϊτής που κατέρρευσαν κατά τον σεισμό της περασμένης Τρίτης.
Κάθε πέντε λεπτά ένα όχημα σταματά έξω από την πύλη του νεκροταφείου στο Πορτ-ο-Πρενς για να παραδώσει κι άλλα πτώματα που θάβονται σε μαζικούς τάφους, για να καθαριστούν οι δρόμο από τις σορούς.
Ο κίνδυνος επιδημιών παραμένει, με χιλιάδες σορούς στους δρόμους, καλυμμένες από σκόνη και μύγες.
Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δε σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών -τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενες ημέρες- σταματούν. Όμως ειδικοί λένε ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης. Η τροφή είναι λιγότερο επείγουσα. Ένα υγιές άτομο μπορεί να ζήσει ως και τρεις εβδομάδες χωρίς να φάει. Αλλά ακόμα κι αν οι επιζώντες διασωθούν, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα του λεγόμενου «συνδρόμου της συνθλιβής» -οι πιεσμένοι ιστοί του σώματος εκλύουν ουσίες που τα νεφρά δεν μπορεί να αντέξουν όταν το θύμα απελευθερώνεται.
Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν βρεθεί ζωντανοί μετά από έξι ημέρες, αν κι υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά το σεισμό στην Κίνα το 2008, ο οποίος είχε στοιχίσει 80.000 ζωές, διασώστες ανέσυραν ζωντανή μια γυναίκα εννιά ημέρες αργότερα. Ενώ, το 1977, σε ένα σεισμό στη Ρουμανία, υπήρξε διάσωση εγκλωβισμένου θύματος μετά από 11 ημέρες. Το 1985 στο Μεξικό, πολλά βρέφη είχαν αντέξει μια εβδομάδα χωρίς τροφή.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό ζουν εδώ και περίπου τέσσερις ημέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Σύμφωνα με την ΔΕΕΣ, άστεγοι βρίσκονται σε σαράντα περιοχές της αϊτινής πρωτεύουσας. Μόνο στην κεντρική πλατεία του Πορτ-ο-Πρενς έχουν βρει καταφύγιο 50.000 άνθρωποι
Στο μεταξύ, η ΔΕΕΣ έχει καταγράψει μέχρι τώρα περισσότερες από 19.000 αιτήσεις για την ανεύρεση συγγενών τους που αγνοούνται μετά τον σεισμό της Τρίτης, αλλά ο οργανισμός μπόρεσε να απαντήσει μόνο στις 1.400 από τις αιτήσεις αυτές.
H πόλη Λεογκάν έχει καταστραφεί κατά 90%
Η πόλη της Λεογκάν, δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, έχει καταστραφεί περίπου κατά 90% από τον σεισμό που κατέστρεψε την Αϊτή, σύμφωνα με τους διασώστες των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός προτεραιότητα του οποίου παραμένει η αναζήτηση επιζώντων.
Μια ερευνητική ομάδα του ΟΗΕ που επισκέφθηκε τη Λεογκάν δήλωσε ότι είναι «η πλέον πληγείσα περιοχή και το 80 έως 90% των κτιρίων της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Ελίζαμπεθ Μπίρς.
«Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, περίπου 5.000 έως 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα πτώματα των θυμάτων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα ανάμεσα στα ερείπια.
Οι ομάδες διάσωσης έχουν μεταβεί στις πόλεις της Γκρεσιέ (με πληθυσμό περίπου 25.000 άτομα) και Καρφούρ (334.000 κάτοικοι) δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς και εκτιμούν ότι έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 40-50%.
Μετασεισμός 4,5 Ρίχτερ
Σεισμός 4,5 βαθμών σημειώθηκε το Σάββατο στην Αϊτή και θεωρείται μετασεισμός της καταστροφικής σεισμικής δόνησης της Τρίτης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος δέκα χιλιομέτρων και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Πορτ-ο-Πρενς.
Από την Τρίτη έχουν σημειωθεί περισσότεροι από τριάντα μετασεισμοί, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Διαμαρτύρεται η Γαλλία για τη διαχείριση του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς;
Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τρόπο που διαχειρίζονται το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου δεν κατάφερε να προσγειωθεί ένα γαλλικό αεροσκάφος-νοσοκομείο. «Μέσω της αμερικανικής πρεσβείας κατέθεσα επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς τους Αμερικανούς», τόνισε ο Αλέν Ζουαντέ, υπουργός Συνεργασίας. Το γαλλικό υπουργείο ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι η χώρα δεν διατύπωσε καμιά διαμαρτυρία για τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ το αεροδρόμιο.
«Δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία της γαλλικής κυβέρνησης για το θέμα της διαχείρισης του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς», τόνισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ Μπερνάρ Βαλερό, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις στην Αϊτή του υπουργού Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ. «Η γαλλο-αμερικανική συνεργασία στο θέμα της επείγουσας βοήθειας προς την Αϊτή γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με δεδομένο τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από τον σεισμό και με το εύρος των ζημιών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο γαλλικό αεροσκάφος δεν δόθηκε άδεια να προσγειωθεί την Παρασκευή στο αεροδρόμιο την διαχείριση του οποίου ανέθεσαν στις ΗΠΑ οι αϊτινές αρχές. Με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα η Γαλλία προσπαθεί να στείλει στην Αϊτή 240 διασώστες και 30 τόνους βοήθειας, αλλά και να επαναπατριστούν 239 πολίτες της, από τους οποίους οι 15 είναι τραυματίες, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας ετοιμάζει κατάλογο με τους πολίτες της που θα αναχωρήσουν από την Αϊτή και είναι πιθανό να φτάσουν στην Ιταλία μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αυτοί που προηγούνται είναι οι τραυματίες, οι γυναίκες και τα παιδιά.
Από τους 200 Ιταλούς που βρίσκονταν στην Αϊτή οι 180 έχουν εντοπιστεί και οι είκοσι αγνοούνται, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης της κρίσης στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Φαμπρίτζιο Ρομάνο.
ΗΠΑ: «Τεράστια πρόκληση» η διανομή βοήθειας
Εθνική προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής ξεκινά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον θα ηγηθούν του Ιδρύματος Κλίντον – Μπους για την Αϊτή.
Ο Ομπάμα χαρακτήρισε “τεράστια πρόκληση” τη διανομή βοήθειας στην Αϊτή, σημείωσε ότι η βοήθεια θα διαρκέσει μήνες, ακόμα και χρόνια, και υπογράμμισε ότι ο σεισμός δημιούργησε την ανάγκη για “μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας” στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο μεταξύ, για την Αϊτή αναχώρησε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών μαζί με το αεροπλάνο που μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, το αεροσκάφος μεταφέρει τρόφιμα αξίας αρκετών χιλιάδων δολαρίων, καθώς και εφόδια για το προσωπικό των 140 ατόμων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αϊτή. Μεταφέρει επίσης 100 κιβώτια με μερίδες τροφίμων έκτακτης ανάγκης και 100 κιβώτια με νερό.
Πηγή: tvxs.gr