Το απόλυτο χάος στην Αϊτή: Χιλιάδες οι νεκροί, λεηλασίες και ταραχές
16 Ιανουαρίου 2010
Η έλλειψη κάθε είδους ασφάλειας είναι το πρώτο και βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι διασώστες, των οποίων το έργο δυσκολεύουν εξαγριωμένοι Αϊτινοί στους δρόμους του Πορτ ο Πρενς. Διασώστες από τον Άγιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που έσπευσαν στα ερείπια της αϊτινής πρωτεύουσας, αλλά οι βιαιότητες από τους ίδιους τους κατοίκους προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας», δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. «Χθες προσπάθησαν να κλέψουν ένα από τα φορτηγά μας και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να εργαστούμε σε ορισμένες περιοχές», τόνισε. «Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί και θα πρέπει να στήσουμε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τους τραυματίες, εξήγησε ο Ροντρίγκες, όμως όπως είναι τώρα η κατάσταση αυτό είναι αδύνατον: «αν το στήσουμε τη νύχτα, την ημέρα θα έχει εξαφανιστεί», υπογράμμισε.
«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε ο Χοσέ Καβάλο, από την δομινικανή αποστολή. Οι δύο ειδικοί έφτασαν σχεδόν αμέσως στην Αϊτή, αλλά σύμφωνα με τις καταγγελίες τους ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο. «Η βοήθεια φτάνει, αλλά δεν την διανέμουν», παρατήρησε ο Ροντρίγκες και προσθέτει πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορούν στη διάρκεια της νύχτας. «Αφού δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό μας και στο Πορτ ο Πρενς δεν υπάρχει τίποτε, καθυστερούμε πολύ», είπε ο Καβάλο. Η δομινικανή ομάδα εργάζεται υπό την προστασία των βολιβιανών κυανόκρανων. «Προστατεύουμε τις ξένες αποστολές και ορισμένα σπίτια από τις λεηλασίες. Δεν οπλοφορούμε, αλλά θα προτιμούσαμε να έχουμε όπλα», τόνισε ένας από τους κυανόκρανους. Χθες οι Δομινικανοί διασώστες ανέσυραν από τα ερείπια του κοινοβουλίου 17 ζωντανούς, αλλά και δεκάδες πτώματα, ανάμεσά τους και αυτά 20 γερουσιαστών.
Όταν οι διασώστες φτάνουν σε ένα σημείο, αμέσως οι κάτοικοι τους ζητούν να μεταφέρουν τραυματίες ή να βοηθήσουν στη διάσωση άλλων εγκλωβισμένων.
Μεταξύ 40.000 και 50.000 είναι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Αϊτή, δήλωσε στον Παναμά, ο Χαβιέρ Καστεγιάνος, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού. Εκτίμησε δε ότι ο σεισμός επηρέασε τη ζωή περίπου 3.000.000 ανθρώπων, δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό της Αϊτής. «Οι αριθμοί που έχουν σημασία είναι αυτοί που αναφέρονται από την κυβέρνηση (της Αϊτής) και η κυβέρνηση της Αϊτής μιλά για 40.000 έως 50.000 νεκρούς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Καστεγιάνος. Πρόσθεσε εξάλλου ότι «το μέγεθος ενός τέτοιου σεισμού μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικό αριθμό νεκρών και οι αριθμοί που αναφέρονται από την αϊτινή κυβέρνηση δεν απέχουν από την αλήθεια». «Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται, αλλά επίσης μεγάλος αριθμός που δεν έχουν εισαχθεί σε κλινικές, ή σε κέντρα υγείας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού, εκτιμώντας ότι οι οικογένειες που έχουν χάσει τα σπίτια τους στη ζώη του Πουέρτο Πρινσίπε είναι περίπου 200.000.
Στο μεταξύ, χιλιάδες Αϊτινοί περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς αναζητώντας ένα γιατρό, τρόφιμα, νερό ή κάποιο όχημα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από την πόλη όπου η ένταση αυξάνεται, η βοήθεια αργεί να φτάσει και η μυρωδιά της σήψης πλανάται στην ατμόσφαιρα. Σαράντα οχτώ ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα. Όσα δεν έχουν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια ή στην άκρη του δρόμου είναι ακόμη θαμμένα κάτω από τα ερείπια των σπιτιών που κατέρρευσαν. Για να βρουν τους νεκρούς, οι κάτοικοι που έγιναν διασώστες, βασίζονται στην όσφρησή τους. Και για να τους ανασύρουν δεν έχουν κανένα άλλο μέσο παρά μόνο τα γυμνά τους χέρια. «Περισσότεροι από εκατό άνθρωπιο βρίσκονται ακόμη εκεί κάτω», δήλωσε ο Μποζιέ Λουί, φοιτητής της ιατρικής, δείχνοντας μια σχολή νοσοκόμων από την οποία δεν απέμειναν παρά μόνο ερείπια. Από την Τετάρτη ο Μποζιέ ψάχνει ανάμεσα στις πέτρες και τα χαλάσματα των τοίχων και της οροφής. Μέχρι στιγμής όμως έχει βρει μόνο πτώματα και η ελπίδα να ανασύρει κάποιον ζωντανό εξανεμίζεται όσο περνούν οι ώρες. Σταδιακά όμως ο θυμός αντικαθιστά τον τρόμο των πρώτων ωρών. «Από τη στιγμή του σεισμού, οι ηγέτες μας δεν απευθύνθηκαν ούτε μια φορά στο λαό. Σύμφωνοι, κι αυτοί επηρεάστηκαν από την καταστροφή, αλλά θα έπρεπε τουλάχιστον να πουν κάτι», υποστήριξε ένας υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.
Μια ανθρωποθάλασσα έχει ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια ότι σώθηκε, αναζητώντας κάποιο ασφαλές μέρος ή μεταφορικό μέσο για να εγκαταλείψουν την πόλη. Πολλοί προσπαθούν από μικρά ραδιοφωνάκια να μάθουν ποιες περιοχές της χώρας έχουν πληγεί λιγότερο. Όμως τα καύσιμα σπανίζουν και ο μοναδικός τρόπος για να φύγουν από την πρωτεύουσα είναι πεζή. «Οι μετασεισμοί είναι πολύ δυνατοί. Είναι αδύνατον να κοιμηθούμε κάτω από μια στέγη μετά απ’ ότι έγινε», υπογράμμισε μια γυναίκα που προσπαθούσε να φύγει μαζί με τον άνδρα και τις δύο κόρες της.
Η οχλοβοή του δρόμου διακόπτεται μερικές φορές από πυροβολισμούς. Η έλλειψη νερού και τροφίμων έχει σπρώξει στα άκρα ορισμένους Αϊτινούς και οι έμποροι φοβούνται ότι θα ακολουθήσει πλιάτσικο. «Αν δεν έρθει η διεθνής βοήθεια, η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να επιδεινωθεί. Δεν έχουμε ούτε νερό, ούτε τρόφιμα», σημείωσε μια γυναίκα. Χιλιάδες είναι οι Αϊτινοί που διαμαρτύρονται πως ακόμη δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια, ότι η βοήθεια που τους υποσχέθηκαν δεν υπάρχει. «Θέλουμε περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους», είπε χαρακτηριστικά ένας άνδρας βλέποντας να περνάει ένα ξένο τηλεοπτικό συνεργείο.
«Προς το παρόν έχουμε διαταγή να μαζέψουμε τους νεκρούς από τους δρόμους. Μετά, θα δούμε πώς θα ψάξουμε για αυτούς που είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ένας αστυνομικός. Πολλοί όμως δεν μπορούν να περιμένουν. Ελπίζοντας να βρει κάποιους επιζώντες, ένας νεαρός ρίχτηκε στα ερείπια ενός σχολείου, παρά τον κίνδυνο να θαφτεί και ο ίδιως ζωντανός. «Πρέπει να κάνουμε κάτι. Το να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια είναι η χειρότερη λύση», είπε ο ίδιος.
Πηγή: Greek Insight