Το ταξίδι του Πέτρου, του Πελοπίδα και της Λίνας
24 Αυγούστου 2013
Οι δέκα πελαργοί του Εβρου ξεκίνησαν το ταξίδι της μετανάστευσης
Στις 2 Ιουλίου ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, είχε τοποθετήσει πομπούς σε δέκα πελαργούς για δορυφορική παρατήρηση.
Ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τοποθετούνταν πομποί σε πελαργούς και αναμένονταν πολύ σημαντικά δεδομένα από την παρακολούθησή τους. Δεδομένα που αφορούν τις περιοχές τροφοληψίας, τους διαδρόμους μετανάστευσης, τις περιοχές διαχείμασης, την ημερήσια δραστηριότητα, τις αιτίες θνησιμότητας κ.ά.
Οι δέκα Πελαργοί του Έβρου προχωρούν σιγά σιγά με τη μετανάστευση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο Πέτρος, ο Πελοπίδας και η Λίνα βρίσκονται στην Αίγυπτο ταξιδεύοντας προς το νότο παράλληλα στο Νείλο.
Η Βασιλεία διάλεξε λίγο διαφορετικό δρόμο πετώντας μέσω της Σαουδικής Αραβίας.
Η Νένη βρίσκεται στην Ιορδανία και ο Σπίθας στην Τουρκία.
Ο Δημήτρης και ο Ηρακλής φαίνεται πως δεν τα κατάφεραν, καθώς εκπέμπουν σήμα από τις ίδιες περιοχές εδώ και μέρες.
Ο Σοφοκλής έχει αρχίσει και αυτός το ταξίδι προς το νότο και βρίσκεται κάπου κοντά στην Κεσσάνη, ενώ η Σύλβια περιφέρεται ακόμη στην περιοχή του Έβρου.
Σημειώνεται πως οι πομποί καταγράφουν μέσω δορυφόρου τις συντεταγμένες της θέσης που βρίσκονται τα πουλιά, ενώ διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που καταγράφουν και τη δραστηριότητά τους (εάν κοιμούνται, πετάνε, τρέφονται κλπ).
Τα δέκα νεαρά πουλιά ανήκουν σε τρεις οικογένειες. Οι Λίνα, Βασιλεία, Δημήτρης, Πέτρος και Πελοπίδας είναι αδέρφια. Στη δεύτερη οικογένεια ανήκουν οι Σοφοκλής, Σπίθας και Σύλβια, ενώ στην τρίτη η Νένη και ο Ηρακλής.
Μπορεί κανείς να παρακολουθεί την πορεία των Πελαργών στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης, στο παράθυρο με τίτλο «Το ταξίδι των Πελαργών».
Πηγή:tovima.gr