Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σύναξη Ιερού Κλήρου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας

18 Μαΐου 2013

Σύναξη Ιερού Κλήρου Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας

cf84ceb1cebeceafceb4ceb9-cebacf89cebdcf83cf84ceb1cebdcf84ceb9cebdcebfcf8dcf80cebfcebbceb7-184

Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα, Λονδίνο

Α. Σύνεδροι, τόπος και χρόνος της Σύναξης

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ετήσια Ιερατική Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γρηγορίου. Τη Σύναξη οργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με την σύμπραξη και συνεργασία της Επιτροπής του Ιερατικού Συνδέσμου «Αγ. Αθανάσιος», στην οποία Πρόεδρος είναι ο δραστήριος Πρωτοπρ. π. Άνθιμος Παπανδρέου.

Στη τριήμερη Σύναξη, 14η – 16η Μαΐου 2013, συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος, οι περισσότεροι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και μερικές Πρεσβυτέρες & Διακόνισσες και άλλοι αδελφοί.

Η Σύναξη φιλοξενήθηκε από τις Εκκλησιαστικές Κοινότητες Αγ. Πέτρου & Παύλου, αλλά και του Γενεσίου της Θεοτόκου, στο Μπρίστολ, και από την Εκκλησιαστική Κοινότητα του Απ. Ανδρέου στο Weston-Super-Mare, της Δυτικής Αγγλίας. Στην πρώτη (Ελληνορθόδοξη) Κοινότητα του Μπρίστολ υποδέχθηκαν τους Συνέδρους με εγκαρδιότητα και γενναιοδωρία ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Γεώργιος Νικολάου και οι λαϊκοί Άρχοντες.

Στη δεύτερη -αλλά εξίσου ιστορική- Κοινότητα του Μπρίστολ (Ρωσικής Λειτουργικής Παράδοσης), οι Σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον Ιερ. Προϊστάμενο Αρχιμ. Κύριλλο Jenner, και ομάδα λαϊκών Αρχόντων. Θερμότατη επίσης υποδοχή επιφυλάχθηκε στους Συνέδρους, στην Κοινότητα του Weston-Super-Mare, με ανάλογο πνεύμα Ελληνορθόδοξης φιλοξενίας, από τον Ιερ. Προϊστάμενο Αρχιμ. Τυχικό Βρυώνη και τους εκεί αφοσιωμένους λαϊκούς Άρχοντες.

Β. Έναρξη εργασιών και χαιρετισμός Αρχιεπισκόπου

Οι εργασίες της Σύναξης ξεκίνησαν στον Ι.Ν. Αγ. Πέτρου & Παύλου στο Μπρίστολ με Προσευχή και Ψαλμωδία. Κατόπιν αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μέσω του οποίου ο Παναγιώτατος μετέφερε την ευλογία του προς τη Σύναξη και τους Συνέδρους.

Ακολούθησε το καλωσόρισμα του Ιερ. Προϊσταμένου Πρωτοπρ. Γεωργίου Νικολάου, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών διακονεί θεοφιλώς την εν λόγω Κοινότητα, και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως συγκινητική αναδρομή στην ιστορία της Κοινότητας από την Ιδρύτριά της κα. Αγλαΐα Hill.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος χαιρέτησε εγκάρδια και με πατρική αγάπη τους Συνέδρους και μεταξύ άλλων: α). Ανέφερε πως η παρούσα Σύναξη είναι η 25η Ιερατική Σύναξη, β). Ευχαρίστησε τους κληρικούς και λαϊκούς των φιλοξενουσών Κοινοτήτων, γ). Παρουσίασε την καινοτομία της φετινής Σύναξης με τη λειτουργία εργαστηρίων, δ). Υπενθύμισε το θέμα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και συμβούλεψε να κάνουν οι Κοινότητες σοφή διαχείρηση των χρημάτων τους, και τέλος ε). Υπογράμμισε με έμφαση ότι η Επαρχία των Θυατείρων είναι μια προέκταση του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γ. Καλωσόρισμα Πρωτοπρ. Γεωργίου Νικολάου

Ο Ιερ. Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου & Παύλου στο Μπρίστολ, ανέφερε στο καλωσόρισμά του μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Χριστός Ανέστη! Σας καλοσωρίζουμε στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Μπρίστολ! Είναι τιμή για την Κοινότητά μας να φιλοξενεί το Ιερατική μας Σύναξη.

Με τη χάρη του Αναστάντος Χριστού και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, ευχόμαστε οι εργασίες της Συνάξεως  να ευοδωθούν προς ωφέλεια όλων μας, καθώς και των αδελφών μας που θα συμμετάσχουν.

Στην όμορφη και ιστορική πόλη του Μπρίστολ το Ελληνικό στοιχείο έφθασε το 1942 κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εκκλησιασμός γινόταν στο Κάρδιφ τα Χριστούγεννα και την Λαμπρά.  Με τις προσπάθειες της κ. Αγλαϊας Χιλ -ιδρυτικού μέλους της Κοινότητας-  το 1947 γίνεται η πρώτη Θεία Λειτουργία σε Αγγλικανικό Ναό. Καθώς  μεγάλωνε η Κοινότητα Λειτουργίες γίνονταν κάθε δύο ή τρεις μήνες, οπόταν οι Ιερείς έρχονταν από το Λονδίνο.

Το 1951 ιδρύεται επίσημα η Ελληνική Κοινότητα του Μπρίστολ με την ονομασία  Σύνδεσμος Ελλήνων Δυτικής Αγγλίας, με δικό της Καταστατικό. Στο μεταξύ γίνονται συνεχείς προσπάθειες από τον αείμνηστο Επίσκοπο Απαμείας Ιάκωβο, να βρεθεί μόνιμος Ιερός Ναός.

΄Ετσι, τον  Ιούνιο του 1958 παραχωρείται με ενοικιοστάσιο  η εκκλησία  στην οποία βρισκόμαστε και η οποία σύντομα απόκτησε  Ορθόδοξη μορφή και χαρακτήρα και μετονομάστηκε σε Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 29 Σεπτεμβρίου 1963 από τον Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Ιάκωβο Βίρβο. Πρώτος ιερέας διορίστηκε ο  Αρχιμ. Ειρηναίος Αθανασιάδης (νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης).

Η εκκλησία υπηρετούσε αρχικά όλη  τη Δυτική Αγγλία.

Το 1964 αγοράστηκε η κατοικία του ιερέα και το 1965 συστάθηκε η Φιλόπτωχος Βοηθητική Αδελφότητα “Η Αγία Ταβιθά”. Το 1978, μετά από προσπάθειες του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα ο Nαός αγοράστηκε από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, που ενεγράφη στα αρχεία ως κοινωφελής οργανισμός (charitable organisation). Από το 1991 ο ναός είναι εξουσιοδοτημένος να τελεί πολιτικούς γάμους (αρ. απόφασης 41490).

Παράλληλα, το 1958 ξεκίνησε τη λειτουργία του και το Ελληνικό Σχολείο με προσωρινή στέγαση ως το 1982 που απόκτησε το δικό του κτίριο δίπλα  στην εκκλησία. Από το 1994 είναι εγγεγραμμένο εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις των GCSE, AS & A level στην ελληνική γλώσσα.

Με γενναιόδωρες δωρεές μελών της η Κοινότητα έχει σήμερα ακίνητη περιουσία που βοηθά στην κάλυψη μέρους των οικονομικών της αναγκών. Επίσης, μετά από επισταμένες προσπάθειες νεώτερων μελών της η Κοινότητα πέτυχε να αποκτήσει το 2000 το δικό της Kοινοτικό Kέντρο στον περίβολο του Nαού, όπου διεξάγονται όλες οι δραστηριότητές της.

Το Kοινοτικό Kέντρο παραχωρείται με ενοικίαση σε ομογενείς και άλλες μειονότητες της περιοχής και συμβάλλει έτσι στην οικονομική ενίσχυσή της, αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων και την αλληλοκατανόηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Κοινότητα του Μπρίστολ και Περιχώρων αριθμεί 150 εγγεγραμμένες οικογένειες, και 500 φοιτητές.

Πιστεύουμε ότι οι οικογένειες αυξάνονται με τους νέους οικονομικούς μετανάστες κυρίως από την Ελλάδα και κάθε Κυριακή βλέπουμε νέα πρόσωπα στην εκκλησία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Κοινότητας από το 1946 μέχρι σήμερα είχαμε 350 γάμους, 1271 βαπτίσεις και 204 κηδείες.

Σεβασμιώτατε, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επιλογή της Κοινότητάς μας για τη διοργάνωση της φετινής Σύναξης.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο του Ιερατικού Συνδέσμου, Πρωτοπρεσβύτερο Άνθιμο Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στη διοργάνωση της Σύναξης.

Τέλος, θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για τη Σύναξη αυτή:  το Συμβούλιο της Κοινότητας, τους Επιτρόπους, τις Κυρίες της  Φιλόπτωχου και τους Ενορίτες».

Δ. Ομλία Πανοσιολ. Αρχιμ. Ζαχαρία

Το Ιερατικό Συνέδριο συνεχίσθηκε στο ωραίο και παραδοσιακό αγγλικό θέρετρο του Weston-Super-Mare. Εκεί οι Σύνεδροι αισθάνθηκαν στα πρόσωπά τους το θαλασσινό αεράκι, είδαν το διαρκές παιχνίδισμα του ήλιου με τα σύννεφα της Αλβιώνας και άκουσαν τη μυστική και μπάσα βουή των κυμάτων της θάλασσας, που εισέβαλε με δύναμη στον κόλπο της πόλης την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Ο Αρχιμ. Ζαχαρίας, της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής του Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, έδωσε μια εξαιρετική ομιλία, με θέμα τη Θεία Λειτουργία, και συνεπήρε με τα υψηλά θεολογικά νοήματα που παρουσίασε όλους τους Συνέδρους. Ο έμπειρος ομιλητής ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η Θεία Λειτουργία μνημονεύει τη θυσία του Χριστού και διδάσκει την ταπεινή αγάπη Του και τον πόθο Του για τη σωτηρία μας… Η Θεία Λειτουργία μας συνδέει με τον Χριστό και μας εισάγει στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο. Προξενεί δε μέσα μας μεσιτεία για όλη την οικουμένη…

Ανταλλάσσοντας τη ζωή μας με τη ζωή του Χριστού, ανταλλάσσουμε τον χρόνο με την αιωνιότητα.

Η ανταλλαγή είναι φυσικά άνιση. Η ανισότητα έγκειται στο γεγονός ότι η ζωή μας έχει δοθεί ως δάνειο. Όταν την προσφέρουμε στον Χριστό εκείνος μας προσφέρει τη δική του…

Η Θεία Λειτουργία μας ενθαρρύνει να καλλιεργούμε εσχατολογική συνείδηση.

Στη λειτουργική σύναξη συγκροτούμε το σώμα της Εκκλησίας, το σώμα του Χριστού. Παρρησία ή έπαρση δεν έχουν θέση στη Θεία Λειτουργία. Στόχος μας είναι να πορευόμαστε προς τα κάτω, να ταπεινώνουμε εαυτούς…

Η Θεία Λειτουργία είναι ο τόπος του προφητικού χαρίσματός μας. Καθένας από τους πιστούς καταθέτει ό,τι καλύτερο διαθέτει. Η Λειτουργία είναι καιρός μεγάλου πνευματικού πλουτισμού…

Όσο θα τελείται η Θεία Λειτουργία πάνω στη γη και ο άνθρωπος θα ανταλλάσσει τη ζωή του με την άφθαρτη ζωή του Ιησού Χριστού, η ελπίδα δεν θα εκλείψει»!

Ε. Εργαστήρια

Κατά την εν λόγω Σύναξη, με εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γρηγορίου, λειτούργησαν για πρώτη φορά τέσσερα εργαστήρια. Σε αυτά έγινε επεξεργασία, από ομάδες Ιερέων – Συνέδρων, διαφόρων σημαντικών θεμάτων που άπτονται του ενδιαφέροντος και της διακονίας των Ιερέων στην Ι.Α. Θυατείρων.

Τα θέματα των εργαστηρίων είχαν ως εξής:

  1. ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ. Συζητήθηκαν ζητήματα όπως, Οικογένεια και Γάμος, Παιδεία, Χριστιανική Ορθόδοξη Κατήχηση, Θεία Λατρεία, οι πενθούντες και η καύση των νεκρών.
  2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Έγινε επεξεργασία των Σχέσεων Κλήρου και Επιτροπών, καθώς και Οικονομικών ζητημάτων.
  3. ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις συζυγικές σχέσεις, την υγεία και τα σύγχρονα μέσα, την ομοφυλοφιλία, το διαδίκτυο και την πορνογραφία, παιδοφιλία, διαζύγιο, ψυχολογικά προβλήματα, κ.ά.
  4. ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ. Συζητήθηκαν οι Πανορθόδοξες σχέσεις, οι σχέσεις με άλλους Χριστιανούς και άλλες θρησκείες, καθώς και οι σχέσεις με την άθρησκη – άχρωμη θρησκευτικά κοινωνία.

Μετά τη λήξη των εργασιών στα επιμέρους εργαστήρια, οι εκπρόσωποί τους παρουσίασαν στην ολομέλεια της Σύναξης τις απόψεις και προτάσεις που κατατέθηκαν σε αυτά.

ΣΤ. Τελικά…

Στην καταληκτική Συνεδρία της Σύναξης ο Άγιος Θυατείρων ενημέρωσε τους Συνέδρους για την ίδρυση του νέου Ελληνορθόδοξου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Απ. Ανδρέας» στο Βόρειο Λονδίνο. Αυτό θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο 2013 και έχουν ήδη εγγραφεί 130 μαθητές.

Επίσης, ενημέρωσε για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται με σκοπό να ολοκληρωθεί η νομική θεσμοθέτηση του Κοινού Ταμείου, στο οποίο εισφέρουν οικονομικά οι Κοινότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Ανέφερε δε και για τους Πανομογενειακούς Εράνους, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, που σκοπό είχαν την ανακούφιση των εν ανάγκη ευρισκομένων αδελφών μας στις χειμαζόμενες από οικονομικά προβλήματα Ελλάδα και Κύπρο.

Τελικά, οι βυζαντινοί μουσικοί ήχοι συναντήθηκαν με τα χρώματα της αγγλικής άνοιξης και με τις πασχαλινές ελληνικές μυρωδιές, για να προσφέρουν στους Συνέδρους μια καθάρια οσμή ευωδίας πνευματικής, που θα τους συνοδεύει για ένα ολόκληρο χρόνο, μέχρι την επόμενη συνάντησή τους.

 

Πηγή: http://romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio/arxiepiskopi-theiatiron/17060-2013-05-17-11-57-24