Η Ισαπόστολος Αγία Λυδία η Φιλιππησία
17 Μαΐου 2013
Του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου
Κάθε τόπος επαίρεται για το κάλος ή την ιστορία του. Κάποιοι τόποι όμως είναι ευλογημένοι από τον Θεό.
Η Ιερά Μητρόπολή μας κατέχει αυτήν την ευλογία, αφού τους Φιλίππους επέλεξε η θεία πρόνοια για να ιδρυθεί εδώ η πρώτη χριστιανική εκκλησία στην Μακεδονία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ολόκληρη.
Και εδώ στα ευλογημένα ύδατα του Ζυγάκτη ποταμού βαπτίζεται η πρώτη ευρωπαία χριστιανή, η αγία Λυδία η Φιλιππησία, την μνήμη της οποίας θα πανηγυρίσει η τοπική μας εκκλησία στον περικαλλέστατο μνημειακό Ναό-Βαπτιστήριο το διήμερο 19 και 20 Μαΐου με τις προγραμματισμένες λατρευτικές συνάξεις:
Κυριακή 19 Μαΐου το πρωΐ, Προεόρτιος Θεία Λειτουργία καί το απόγευμα στις 7 πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο.
Δευτέρα 20 Μαΐου, το πρωΐ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ευλαβικά θα περιστοιχίσουμε την Ευχαριστιακή αγία Τράπεζα, ψάλλοντας αναστάσιμους «ψαλμούς και ύμνους και ωδές πνευματικές» προς τον Νικητή του Θανάτου Αναστάντα Κύριο.
Λιτανεύοντας, θα εξέλθουμε του Ναού και θα πορευθούμε στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, του Ιορδάνη της Μακεδονίας, στο μέρος που εθεωρείτο, κατά το Βιβλίο των Πράξεων, τόπος προσευχής.
Εκεί όπου ο φωτιστής μας Απόστολος μετά το κήρυγμά του κατέβασε στα ρέοντα ύδατα του ποταμού τη «σεβομένην τον Θεόν» πορφυροπώλιδα Λυδία, της οποίας ο Κύριος άνοιξε την καρδιά, ώστε να δίνει προσοχή και να δέχεται, όσα δίδασκε ο Παύλος, και βάπτισε την ίδια και όλη την οικογένεια της.
Στον ίδιο τόπο ο Επίσκοπος μας και πάλι φέτος, όσους ενήλικες ελεύθερα και ανεπηρέαστα δήλωσαν τον πόθο τους να αναγεννηθούν δια του βαπτίσματος και να εισέλθουν στους κόλπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας, θα βαπτίσει στο όνομα του Τριαδικού Θεού και θα χρίσει διά του Αγίου Μύρου.
Θα ζωντανέψουν και πάλι τα πρωτοστατούντα τιμώμενα πρόσωπα. Ο Παύλος και οι συνοδίτες του απόστολοι Σίλας, Λουκάς και Τιμόθεος, η Αγία Λυδία, ο δεσμοφύλακας και η μαντευομένη παιδίσκη.
Οι λίθοι θα ομιλήσουν και πάλι και θα υμνήσουν τα μεγαλεία του Θεού. Θα χαραχθούν ανεξίτηλα στις καρδιές των προσκυνητών όλα αυτά που η θεία πρόνοια μας δώρισε ως ιερά παρακαταθήκη.
Η μορφή της δυναμικής πορφυροπώλιδας και φλεγομένης ισαποστόλου Αγίας Λυδίας θα μας υπενθυμίζει ότι στην παράδοση και στο πνεύμα της Ορθοδοξίας οι γυναίκες έχουν ξεχωριστή θέση στη διακονία, στο κήρυγμα της πίστεως, στην προσευχή, στην εκδήλωση της αγάπης, στην «κατ’ οίκον εκκλησία», στις λατρευτικές και κυρίως στις ποιμαντικές εκδηλώσεις της εκκλησιαστικής Κοινότητος, καθώς και στις κοινωνικές δράσεις, στην τέχνη, στην επιστήμη, στον πολιτισμό, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις πιο αποδοτικά από τους άνδρες.
Ακόμη μέσα στην χαρά της αναστασίμου περιόδου η καρδιά μας θα πυρποληθεί με τα λόγια του Αποστόλου μας από την προς Φιλιππησίους Επιστολή του: “Χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω, με τη χαρά, που προέρχεται από την ένωση και την κοινωνία μας με τον Κύριο. Όλοι μας να πράττουμε όσα είναι αληθινά, σεμνά, δίκαια, αγνά, όσα έχουν σχέση με την αρετή και με τον έπαινο. Και ο Θεός της ειρήνης θα είναι πάντοτε μαζί μας”.
Και έτσι θα ευχαριστήσουμε τον Κύριο που μας αξίωσε να ζούμε στον ευλογημένο με την παρουσία τόσων αγίων τόπο μας και να έχουμε μια τόσο ένδοξη και αξιοζήλευτη ιστορία.
Πηγή: http://www.romfea.gr/arthra-apopseis/17045-2013-05-16-20-10-32