Φυτά που φωσφορίζουν αντικαθιστούν τους λαμπτήρες
13 Μαΐου 2013
Δέντρα που φωσφορίζουν και που μια μέρα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις λάμπες φωτισμού στους δρόμους αναπτύσσουν τρείς ερευνητές από την Καλιφόρνια.
Η πρωτοβουλία τους ονομάζεται «Πρόγραμμα: φυτά που φωσφορίζουν» και συνίσταται στη μεταφορά φθοριζόντων γονιδίων, που συναντάμε για παράδειγμα στις πυγολαμπίδες, στα φυτά έτσι ώστε να λάμπουν στο σκοτάδι.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια μέρα η τεχνική τους θα μπορεί να εφαρμοστεί σε δέντρα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες.
Τόσο οι πυγολαμπίδες όσο και τα σκουλήκια που φωσφορίζουν παράγουν τη λεγόμενη βιοφωταύγεια.
Η βιοφωταύγεια είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα έντομα παράγουν φως από το σώμα τους.
Το πρώτο βήμα της ερευνητικής ομάδας ήταν να αποσπάσει τη φθορίζουσα πρωτεΐνη «λουσιφεράση» από τα γονίδια πυγολαμπίδων ή βακτηρίων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα λογισμικό που ονομάζεται «Μεταγλωτιστής Γονιδιώματος» ώστε τα φυτά να μπορούν να «διαβάσουν» τα γονίδια.
Τα γονίδια διοχετεύονται σε υγρά αγροβακτήρια, τα οποία περιχύνονται στα φυτά.
Τα αγροβακτήρια μεταφέρουν με ευκολία τα φθορίζοντα γονίδια στα φυτά, τα οποία αρχίζουν να φωσφορίζουν στο σκοτάδι.
Οι τρείς επιστήμονες, από τα πανεπιστήμια Κέμπριτζ και Στάφορντ, έχουν ήδη καταφέρει να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο μικρά φυτά που φωσφορίζουν και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για τη χρηματοδότηση του έργου τους με στόχο την εφαρμογή της τεχνικής και σε μεγαλύτερα φυτά.
«Η γενετική μετάλλαξη στα φυτά στην ουσία συνίσταται στα γονίδια λουσιφεράσης και δεν αποτελεί απειλή. Απλά τα κάνει να φωσφορίζουν ελαφρώς. Αυτό δεν θα τους δώσει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα στη φύση», δήλωσε ο Δρ. John Ward, καθηγητής συνθετικής βιολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
Πηγή:econews