14 μύθοι (και όλη η αλήθεια) για την τερηδόνα
23 Απριλίου 2013
Η τερηδόνα είναι πολύ συχνή πάθηση, που δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις. Καταστρέφει τα δόντια, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη δημιουργία αποστήματος στην κορυφή της ρίζας του δοντιού. Γνωρίζετε ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από αυτή την πάθηση;
Η ζάχαρη είναι η κυρίαρχη αιτία της τερηδόνας
Αυτό είναι ένας μύθος, με κάποια όμως δόση αλήθειας. Η πραγματική αιτία της τερηδόνας είναι το οξύ, που παράγουν τα βακτήρια στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, τα βακτήρια αυτά παράγουν οξύ, όταν καταναλώνετε υδατάνθρακες, οποιασδήποτε μορφής, συμπεριλαμβανομένης και της ζάχαρης.
Ρύζι, πατάτες, ψωμί, φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να είναι ύποπτοι. Μόλις το οξύ δημιουργηθεί στη στοματική κοιλότητα, τα βακτήρια…αποκτούν τη δική τους μικρή τρύπα, όπου μπορούν να «εγκατασταθούν» χωρίς να τα φτάνουν η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό διάλυμα. Έτσι συνεχίζουν να μεταβολίζουν τους υδατάνθρακες και να παράγουν οξύ, βοηθώντας την τρύπα να μεγαλώσει.
Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι τόσο ο όγκος των υδατανθράκων, που καταναλώνετε, αλλά το χρονικό διάστημα, που τα δόντια σας είναι εκτεθειμένα.
Η έκθεση σε όξινα τρόφιμα φθείρει τα δόντια
Είναι γεγονός, ότι τα όξινα τρόφιμα, όπως τα λεμόνια, οι χυμοί εσπεριδοειδών ή τα αναψυκτικά δεν προκαλούν τερηδόνα, αλλά μπορεί να θέσουν το σμάλτο σας σε κίνδυνο.
Τα οξέα μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο και να αποδυναμώσουν τα δόντια, ενώ στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τα δόντια είναι πιο επιρρεπή στην τερηδόνα.
Με τη βοήθεια των στεγανωτικών υλικών, το φθοριωμένο νερό και την προληπτική φροντίδα, υπάρχει μείωση στη φθορά των παιδικών δοντιών σχολικής ηλικίας κατά το ήμισυ.
Ωστόσο, παράλληλα έχει παρατηρηθεί αύξηση της τερηδόνας σε άτομα μεγαλύτερη ηλικίας. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή σάλιου, λόγω συγκεκριμένων φαρμακευτικών αγωγών.
Το σάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών, διότι βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων, απολυμαίνοντας και ξεπλένοντας τα βακτήρια, εμποδίζοντας παράλληλα τις τροφές να κολλούν στα δόντια.
Μασήστε ασπιρίνη για να απαλύνετε τον πονόδοντο
Η ασπιρίνη βοηθά στον πονόδοντο, αλλά μόνο στην περίπτωση που την καταπιείτε. Δεδομένου, ότι η ασπιρίνη είναι όξινη, τοποθετώντας τη δίπλα από το δόντι, μπορεί να «κάψει» τον ιστό των ούλων σας, προκαλώντας απόστημα.
Όλα τα σφραγίσματα χρειάζονται αντικατάσταση
Τα σφραγίσματα έχουν ένα προσδόκιμο ζωής, αλλά αυτό εξαρτάται από τη φθορά των δοντιών και τις συνήθειες υγιεινής, που ακολουθείτε. Αν βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχα οδοντόκρεμα, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και διάλυμα, σίγουρα δε θα έχετε τερηδόνα, άρα τα σφραγίσματά σας ενδεχομένως να κρατήσουν μία ζωή.
Αν έχετε τερηδόνα, θα το καταλάβετε
Αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η ήπια τερηδόνα δεν προκαλεί συμπτώματα και ο πόνος, που προέρχεται από τις κοιλότητες των δοντιών, προκαλείται όταν η φθορά είναι προηγμένη και προκαλεί βλάβη στο νεύρο.
Μάλιστα σε προχωρημένες καταστάσεις, όταν η τερηδόνα προχωρήσει και η φθορά του δοντιού φτάσει στην οδοντίνη, κάτω δηλαδή από το σμάλτο, τότε συνεχίζει να αυξάνεται και να καταστρέφει τα δόντια σας.
Μόλις το δόντι γιατρευτεί, η φθορά σταματά
Αυτό είναι αλήθεια, καθώς από τη στιγμή που θεραπεύσετε τη συγκεκριμένη φθορά στο δόντι, τότε αυτό το «κεφάλαιο» έχει κλείσει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει, ότι δε μπορεί να εμφανίσετε τερηδόνα σε άλλη περιοχή του στόματος.
Αλλά, από τη στιγμή που θα κάνετε το σφράγισμα και θα ακολουθήσετε τους κανόνες υγιεινής, τους οποίους σας προτείνει ο οδοντίατρός σας, τότε λογικά δεν θα έχετε πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο.
Η τερηδόνα…ζει ανάμεσα στα δόντια
Η τερηδόνα εμφανίζεται οπουδήποτε μπορούν να «κρυφτούν» τα βακτήρια, στα δύσκολα σημεία, άρα ανάμεσα από τα δόντια είναι μάλλον ιδανική «κρυψώνα».
Τα βαθιά αυλάκια στο μέσα μέρος των μπροστινών δοντιών, είναι επίσης ένα καλό μέρος, γι’ αυτό προτείνεται να χρησιμοποιείτε καθημερινά εκτός από οδοντόκρεμα, οδοντικό νήμα και φθοριούχο διάλυμα, προκειμένου να περιορίσετε ενδεχόμενη ζημιά.
Τα κενά ανάμεσα από τα δόντια «ευνοούν» την τερηδόνα
Αν τυχαίνει να έχετε ένα μικρό κενό ανάμεσα από τα δόντια, το οποίο δεν είναι εύκολο να καθαριστεί, μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης βακτηρίων, που θα οδηγήσει στην φθορά των δοντιών. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα κενά είναι πιο εύκολο να καθαριστούν, άρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εγκατασταθούν εκεί βακτήρια.
Οι ρωγμές στα δόντια οδηγούν σε φθορά
Αν οι ρωγμές και τα μικρά σπασίματα στα δόντια, δημιουργούν εύκολες κρυψώνες για τα βακτήρια, τις οποίες δυσκολεύεστε να τα φτάσετε με την οδοντόβουρτσά σας, τότε αυτές οι περιοχές είναι πιο επιρρεπείς στη φθορά των δοντιών. Το άγχος, εκτός των άλλων, είναι ένας βασικός παράγοντας, για τον οποίο πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους (ειδικά στον ύπνο τους), δημιουργώντας έτσι μικρές ρωγμές.
Ευαισθησία στα δόντια σημαίνει φθορά
Αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς μία ευαισθησία στα δόντια μπορεί κάλλιστα να σημαίνει, ότι απλά έχετε υπερευαίσθητα δόντια ή ότι σε κάποιο σημείο, τα ούλα σας έχουν υποχωρήσει, αφήνοντας εκτεθειμένη τη ρίζα του δοντιού. Μπορεί επίσης, να έχετε σπάσει ή ραγίσει κάποιο δόντι.
Η τερηδόνα είναι ο μόνος λόγος για να βάλετε «γέφυρες»
«Γέφυρες» χρειάζεται κάποιος, όταν το νεύρο στο εσωτερικό του δοντιού έχει καταστραφεί. Μπορεί οι φθορές στα δόντια, που δεν έχουν θεραπευτεί να καταστρέψουν τελικά τα νεύρα, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αιτία.
Υγιή παιδικά δόντια, υγιής ενήλικας
Τα παιδικά δόντια ετοιμάζουν το «έδαφος» για τα μόνιμα δόντια. Αν φθαρούν και δε γιατρευτούν, τότε μπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αποστήματα.
Μερικές φορές μάλιστα, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο.
Βούρτσισμα, οδοντικό νήμα και διάλυμα: τα μέτρα πρόληψης για την τερηδόνα
Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η πρόληψη και η σωστή και η επιμελής στοματική υγιεινή είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τερηδόνας και φθοράς των δοντιών σας.
Πηγή:clickatlife.gr