Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρων
19 Απριλίου 2013
Τα αρχαιότερα έμβρυαδεινοσαύρων ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι σε κατεστραμμένες φωλιές στην επαρχία Γιουνάν τηςνότιας Κίνας.
Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς τα έμβρυα αναπτύσσονταν στα αυγά τους, πριν εκκολαφθούν.
Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι δεινόσαυροι είχαν μεγάλη κινητικότητα και αναπτύσσονταν ταχύτατα μέσα στα αυγά τους, πολύ γρηγορότερα από τα σημερινά ερπετά, πιθανότατα για να μην γίνουν βορά στους θηρευτές.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν στα απολιθωμένα αυγά υπολείμματα οστικού ιστού, στοιχείο που δύσκολα διατηρείται και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για τη μελέτη των δεινοσαύρων.
«Τα κόκκαλα των αρχαίων ζώων μετατρέπονται σε πέτρα όταν απολιθώνονται, οπότε η ανίχνευση υπολειμμάτων πρωτεϊνών στα έμβρυα είναι πραγματικά αξιοσημείωτη», τόνισε ο Δρ. Robert Reisz, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και επικεφαλής της μελέτης.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυγά από 20 διαφορετικούς δεινόσαυρους σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης.
Τα απολιθώματα εκτιμάται ότι ανήκουν στους Λουφενγκόσαυρους (Lufengosaurus), μακρινούς συγγενείς γιγάντων φυτοφάγων όπως ο βροντόσαυρος, που έζησαν την Πρώιμη Ιουρασική Περίοδο στη νότια Κίνα.
Οι Λουφενγκόσαυροι ήταν σαυροποδόμορφα που έφταναν σε βάρος τους 100 τόνους και σε μήκος μέχρι τα εννέα μέτρα.
Όλα τα αυγά που βρήκαν οι παλαιοντολόγοι ήταν σπασμένα και μέσα υπήρχαν τα κόκκαλα των εμβρύων.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, τα έμβρυα αναπτύσσονταν πλήρως σε έναν με δυο μήνες, χρονικό διάστημα που θεωρείται πολύ μικρό.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα κοτόπουλα αναπτύσσονται πλήρως σε 21 ημέρες, ενώ οι κροκόδειλοι χρειάζονται μέχρι και 105 ημέρες.
Photo D. Mazierski
Πηγή:econews