Στη Ρόδο η εικόνα της Παναγιάς Σπηλιανής από τη Νίσυρο
11 Απριλίου 2013
Ο Πανισυριακός σύλλογος Ρόδου «Η ΠΟΡΦΥΡΙΣ» γιορτάζοντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση της, υποδέχεται τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς Σπηλιανής από τη Νίσυρο που για πρώτη φορά βγαίνει από το νησί της, αυτή την Παρασκευή στις 10 το πρωί μπροστά από την Τράπεζα Ελλάδος και θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού.
Στις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί μεταφορά της εικόνας στο Νισύρικο Σπίτι όπου θα γίνει λειτουργία με την Φιλαρμονική Καλυθιών και ξενύχτι κατά τα Νισύρικα Έθιμα.
Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, κατόπιν αιτήματος του Παννισυριακού Συλλόγου Ρόδου «Η ΠΟΡΦΥΡΙΣ», θα βρίσκεται στη Ρόδο η ιερά Εικόνα της Παναγίας Σπηλιανής.
Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί έναντι της Τραπέζης της Ελλάδος στο Μανδράκι στις 10.00 το πρωΐ. Η ιερά Εικόνα θα παραμείνει στη Ρόδο μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Απριλίου.
Την Κυριακή 14η Απριλίου 2013 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ, θα εορτασθεί η μνήμη των εν Ρόδω διαλαμψάντων Αγίων και θα τελεσθεί επίσημο μνημόσυνο των αοιδίμων Μητροπολιτών Ρόδου, των Ευεργετών της Ορθοδόξου Κοινότητος, των Δωρητών των Ευαγών Ιδρυμάτων της Εκκλησίας, των Διδασκάλων και Ευεργετών της Παιδείας εις Ρόδον, ως και πάντων των Ευεργετών της Εκκλησίας.
Παναγία Σπηλιανή
Η ονομασία της προέρχεται από την τοποθεσία που είναι χτισμένη, έτσι αφού είναι χτισμένη σε σπήλαιο ονομάστηκε Σπηλιανή. Κατά την παράδοση ο ναός χτίστηκε εκεί, γύρω στα 1400 π.Χ., για τον εξής λόγο:Κάποιος πολίτης ενώ περνούσε από μια παραλιακή οδό είδε σε ένα βράχο φως.Πλησίασε και πάνω στο βράχο όπου ερχόταν το φως είδε μια εικόνα της Παναγίας. Το μέρος αυτό ονομάζεται μέχρι σήμερα Βρετού, δηλαδή ο τόπος που βρέθηκε. Πήρε λοιπόν την εικόνα και την τοποθέτησε, μετά από σύμφωνη γνώμη των συμπολιτών του και των ιερέων, στο ναό της πόλης Ποταμίτισσα. Την επόμενη μέρα έκπληκτοι οι κάτοικοι αντελήφθησαν ότι η εικόνα έλειπε. Όλοι ανησύχησαν και υποπτεύθηκαν όλους τους τυχόν ύποπτους. Οι υποψίες όμως διαλύθηκαν, όταν ήρθε ο ιδιοκτήτης του σπηλαίου και έντρομος τους πληροφορεί ότι η εικόνα βρίσκετε μέσα στο σπήλαιό του. Κατόπιν μετά από αυτό το γεγονός αποφάσισαν και έχτισαν στο σημείο αυτό το ναό, όπου τοποθετήθηκε η μικρή αυτή εικόνα, η οποία πάλι κατά την παράδοση βρίσκεται μέσα στην παλάμη του αριστερού χεριού της μεγάλης επάργυρης εικόνας της Παναγίας.
Η ύπαρξη της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιανής γίνεται γνωστή από το 1600 μ.Χ. όπως μας πληροφορεί ο Μ. Γεδεών, στις επιστολές δε της εποχής εκείνης υπάρχει σφραγίδα που φέρνει την υπογραφή’Παναγία Σπηλιανή η Νισυριά. Πρόσδεξε δεήσεις των σων δούλων’. Η Ιερά Μονή Παναγία Σπηλιανή έγινε ξακουστή και ισχυρή στην πορεία του χρόνου. Επί τουρκοκρατίας εκδίδει χάρτινα νομίσματα με ελληνικά γράμματα «Καλόν τω φέροντι, παράδες δέκα», για τις συναλλαγές των κατοίκων. Η Μονή και οι Δήμοι της Νισύρου συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση της επαναστατημένης Ελλάδας, την 14η Μαρτίου 1823, με εκπρόσωπο το δήμαρχο του νησιού, Γεώργιο Παύλου, ο οποίος προσφέρει στο ταμείο του Γένους το ποσό των 2750 γροσίων και σχετικό έγγραφο στο οποίο εικονίζεται η Παναγία η Σπηλιανή.
Πηγές:paper.gr–users.forthnet.gr –saint.gr–agioritikovima.gr