Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η νηστεία ωφέλιμη για την καρδιά

21 Μαρτίου 2013

Η νηστεία ωφέλιμη για την καρδιά

58182F800F03205527D8CCD472FEE48A Ευεργετική για την υγεία της καρδιάς αποδεικνύεται η νηστεία του Πάσχα, σύμφωνα με όσα τόνισαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας.

Η υγεία της καρδιάς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωστή διατροφή και κυρίως αυτή που έχει ως βάση της τα φρούτα και τα λαχανικά, γεγονός που καθιστά τη νηστεία μια καλή ευκαιρία για δίαιτα αλλά και ιδανικό τρόπο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ωστόσο, το πέρασμα από τη νηστεία στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα μπορεί να γίνει αιτία όχι μόνο για τη δημιουργία βάρους στο στομάχι, αλλά και για πιο σοβαρούς κινδύνους αν δεν τηρηθεί το μέτρο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι άνθρωποι με ευαισθησία στην καρδιά, καθώς είναι πιθανό να εμφανίσουν στηθαγχικό πόνο, φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί και μετά από ένα βαρύ και πλούσιο γεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα, η υπερκατανάλωση φαγητού ευθύνεται συχνά για κρίσεις στη χολή και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στο πάγκρεας, τα δε φαινόμενα είναι πλέον συνηθισμένα στα επείγοντα των νοσοκομείων την ημέρα του Πάσχα.

Οι ειδικοί συνιστούν στο κοινό να αυξάνει σταδιακά την ποσότητα του φαγητού τις ημέρες του Πάσχα και να αποφύγει την υπερκατανάλωση τη βραδιά της Ανάστασης, κάτι που θα πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση του αλκοόλ, αφού, με βάση νεότερες μελέτες, η υπερκατανάλωσή βλάπτει αντί να ωφελεί.

Όσον αφορά τη μείωση των τιμών χοληστερόλης μετά το Πάσχα, επισημαίνεται πως η διατροφή με χαμηλά λιπαρά δεν είναι αρκετή αλλά πως σημαντικό ρόλο κατέχει η καθημερινή σωματική άσκηση και η μείωση του καπνίσματος.

Πηγή:health.in.gr