Νηστίσιμα Πατατοπιτάκια με Ταχίνι (αλάδωτα)
23 Μαρτίου 2013
Για την ζύμη:
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. χλιαρο νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ξύδι
Γέμιση:
3 μεγάλες πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
3 κ.σ. ταχίνι
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε αλάτι, ξύδι, ελαιόλαδο και τη μαγιά. Ζυμώνουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμό περιβάλλον για μισή ώρα. Βράζουμε τις πατάτες, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε λίγο νερό. Προσθέτουμε τις πατάτες, το ταχίνι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε και μόλις ενωθούν τα υλικά κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένο πάγκο και ξαναζυμώνουμε. Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Πατάμε με την παλάμη μας κάθε μπαλίτσα να ανοίξει κυκλικά και τοποθετούμε μια κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε τη ζύμη και με τα δάχτυλά μας της δίνουμε κυκλικό σχήμα.
Βάζουμε τα πιτάκια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας μια απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν.
Φωτογραφία: funkycook.gr
Συνταγή: ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ- ΑΛΑΔΩΤΑ