Ο Σταμάτης Κριμιζής συμμετέχει σε πείραμα της ESA
4 Μαρτίου 2013
Ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής συμμετέχει στο πείραμα Particle Enviroment Package.
Ο διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής, επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μεταξύ των ερευνητών που συμμετέχουν στο πείραμα Particle Environment Package της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για την αποστολή Jupiter ICy moons Explorer (JUICE), που θα εκτοξευθεί το 2022, με σκοπό την εξερεύνηση του πλανήτη Δία και ειδικότερα των παγωμένων δορυφόρων του.
To Particle Environment Package είναι ανάμεσα στα 11 πειράματα που επιλέχθηκαν μετά από σκληρό ανταγωνισμό. Πρόκειται για ένα ανιχνευτή φορτισμένων και ουδέτερων σωματιδίων που υλοποιεί τεχνολογίες αιχμής της διαστημικής έρευνας, όπως η απεικόνιση ΕΝΑ και οι τελευταίας γενιάς μετρητές πλάσματος.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του οργάνου ΡΕΡ συντονίζεται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Διαστημικής Φυσικής (Swedish Institute of Space Physics-IRF) με τη συμμετοχή ινστιτούτων από την Ευρώπη αλλά και τις Η.Π.Α. «Εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του, η εξερεύνηση του συστήματος του Δία απαιτεί μια εντελώς νέα προσέγγιση η οποία επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό επιτόπιων μετρήσεων υψηλής ευκρίνειας, φασματοσκοπία ουδετέρων ατόμων και προηγμένων μεθόδων απεικόνισης» δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής του ΡΕΡ S. Barabash.
Μέρος επίσης λαμβάνει ως συνεργαζόμενος ερευνητής και ο επίκουρος Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Σαρρής, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική συμμετοχή σε προγράμματα της ESA θα συνεχισθεί και στην επόμενη γενιά. Η νέα επιτυχία αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με μεγάλα Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αυτή έχει θεμελιωθεί με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Ακαδημίας στις δραστηριότητες των αποστολών Voyager (στα όρια της Ηλιόσφαιρας), Cassini (στον πλανήτη Κρόνο) και MESSENGER (στον πλανήτη Ερμή).
Το βιογραφικό του Σταμάτη Κριμιζή είναι μακροσκελές, όπως και ο κατάλογος με τις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει: Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής, επίτιμος διευθυντής στον Τομέα Διαστήματος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins (Τζον Χόπκινς) των ΗΠΑ, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μερικές μόνο από τις ιδιότητες του επιφανούς επιστήμονα.
Όχι τυχαία, το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (I.A.U.) έδωσε το όνομα του σε έναν αστεροειδή («8323 Krimigis»), ο οποίος βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά, μεταξύ του Άρη και του Δία.
Το 2002, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστήματος, του απονεμήθηκε το Βραβείο Διαστημικής Επιστήμης Cospar, η ανώτερη τιμή που δίνεται από τη διεθνή διαστημική επιστημονική κοινότητα. Έχει τιμηθεί, επίσης, δύο φορές με το χρυσό μετάλλιο της NASA (1981, 1986) και με διάφορα διπλώματα για εξαιρετική επιστημονική επίτευξη, αλλά και από άλλες Διαστημικές Εταιρείες.
Η Ελλάδα τον τίμησε το 1995 με το Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχη του Φοίνικος.
Πηγές: ΑΜΠΕ-portal.kathimerini.gr