Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για σκηνικό πολέμου: Θεωρείται βέβαιο το «θερμό επεισόδιο»

1 Αυγούστου 2009

Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για σκηνικό πολέμου: Θεωρείται βέβαιο το «θερμό επεισόδιο»

f-16

Το σκηνικό ενός εικονικού Περλ Χάρμπορ στο Αιγαίο περιγράφεται σε επιτελική έκθεση – σήμα κινδύνου για τη δυνητική εξέλιξη της καθημερινά κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, ειδικότερα στη ντε φάκτο αμφισβητούμενη ζώνη μεταξύ Φούρνων – Αγαθονησίου και Φαρμανκονησίου, που επί μήνες αποτελεί πεδίο εικονικών – ψηφιακών προσβολών από τους Τούρκους πιλότους.

Επί των κεντρικών σημείων της έκθεσης τελεί ενήμερος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δώσει εντολή για «ακαριαία αναφορά» όλων των κινήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που είναι δυνατό να επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες του ΓΕΑ για την πιθανότητα στρατηγικής εξόδου στο Αιγαίο σχεδόν της μισής τουρκικής δύναμης σε αποστολή ή αποστολές εικονικών πληγμάτων, στο πρότυπο των καταγεγραμμένων επιχειρήσεών τους σε στοχοποιημένες ζώνες της Δωδεκανήσου.

Το σενάριο, σε χρόνο έως και το τέλος του καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου, οι Τούρκοι να αποφασίσουν να «σηκώσουν» ολόκληρες σμηναρχίες (περισσότερα από 100 μαχητικά), τα αεροσκάφη των οποίων θα επιδοθούν είτε σε «μία και έξω» είτε σε αλλεπάλληλες έως και σε καθημερινή βάση για αρκετές ημέρες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των στρατηγικών μαζικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων, αξιολογείται ως το πλέον βάσιμο, βάσει των συμπερασμάτων επιχειρησιακής ανάλυσης στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς.

Ως αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης έχει «οριστεί» ο εξαναγκασμός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε εξαντλητικό stress test και παράλληλα σε αδυσώπητο ψυχολογικό κλοιό, με προεξοφλημένο το ότι από Ελληνικής πλευράς δεν θα δοθεί εντολή πυρός κι έτσι το ΓΕΑ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια αριθμητικής απάντησης με δυνάμεις αναχαίτισης αντίστοιχων αεροσκαφών στο πεδίο ενός ολοκληρωτικού εικονικού πολέμου πάνω από το Αιγαίο.

«Χωρίς να πατηθεί ούτε μία φορά η σκανδάλη», σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, «οι Τούρκοι θα έχουν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τις υψηλές -σαφώς ανώτερες από τις δικές μας- διαθεσιμότητες μαχητικών (κυρίως των αναβαθμισμένων F-16 τους) και ανταλλακτικών και να πιέσουν, μετά από μία άνευ προηγουμένου επίδειξη υπεροπλίας, τη χώρα μας να προσέλθει υπό αμερικανική διαιτησία σε τραπέζι συνολικών διαπραγματεύσεων για Αιγαίο – Θράκη – Κύπρο.

Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με καταρρίψεις αεροσκαφών, θα έχει υποταχθεί χωρίς μία βολή, ούτε για την τιμή των όπλων. Θα πρόκειται για στρατηγική νίκη της Τουρκίας, χωρίς να κάνει πόλεμο…»

Η παρέμβαση Παπανδρέου

Την παραμικρή αντιπολιτευτική διάσταση δεν περιείχε η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος εκδήλωσε φόβους για θερμό επεισόδιο, σε βαθμό να εννοηθεί ότι το προεξοφλεί! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται ενήμερος, βάσει μη δημοσιοποιήσιμων θεσμικών διαδικασιών, για την έκθεση κινδύνου των επιτελών, της οποίας η σημασία συνδέει με ειδικές αναφορές που έχει λάβει από στρατιωτικές πηγές και αφορούν μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια και επιθετικές αναδιατάξεις τουρκικών μονάδων στη Θράκη.

Ο ίδιος κρίνει ότι η προκλητικότητα της γείτονος έφτασε σε κρεσέντο με την αποδέσμευση της απόφασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου να επαναλάβει τις γεωφυσικές έρευνες σε περιοχές της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Καθημερινά ενημερώνεται για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, για τις εικονικές προσβολές, τις επιχειρήσεις αεροφωτογράφησης ελληνικών εδαφών αλλά και για τα ζητήματα χειραγώγησης της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Κατά πληροφορία, στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, η πρωτοβουλία Παπανδρέου, τελούσε σε γνώση της κυβέρνησης και συνδυάζεται με επαληθευμένες στη διάρκεια κρίσεων του παρελθόντος ενέργειες που έλαβαν χώρα σε «επίπεδο εθνικής ενδοσυνεννόησης».

Φόντο μυστικής διπλωματίας

Σε «εν εξελίξει διαδικασία διαπραγμάτευσης – διαιτησίας για το Αιγαίο» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, προκαλώντας την διάψευση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αγωνιώδεις απορίες στο Πεντάγωνο, οι επιτελείς του οποίου γνωρίζουν μόνο την εξέλιξη των διμερών στρατιωτικών συνομιλιών Αθήνας – Άγκυρας σε ειδική συντονιστική επιτροπή, υπό τον αμερικανό διοικητή αντιπτέραρχο McFaan του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, με αντικείμενο τη διασύνδεση των ραντάρ του ΝΑΤΟϊκού ενδιαφέροντος των δύο χωρών και τον καθορισμό δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DYNAMIC MIX, που προγραμματίζεται στο Αιγαίο τον Μάιο του 2010.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο κ. Μπουράκ Οζουγκεργκίν δήλωσε τα εξής: «Καθόμαστε με καλή πρόθεση και συζητάμε τα μεταξύ μας προβλήματα, τα δε στοιχεία πάνω στα οποία δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τα πάμε σε τρίτες πλευρές».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τον Τούρκο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση και επιδιαιτησία και επιμένοντας ότι το μόνο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και μόνη μέθοδος η Χάγη.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν. Έχει η Ελλάδα αποδεχθεί αμερικανική διαιτησία; Ποιες είναι οι «τρίτες πλευρές»; Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να παραμένει ανένδοτη στο να ενταχθεί το ραντάρ της Λήμνου στη δύναμη του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι η νήσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη; Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει ότι η τοποθέτηση Τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα δεν συνδέεται με τη διοίκηση των εθνικών αεροπορικών δυνάμεων;

Οι πετρελαϊκές έρευνες

Το πότε οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να βγάλουν στο Αιγαίο σκάφος γεωφυσικών ερευνών, θα σημάνει και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων στο Αιγαίο.

Η εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως ήδη δημοσίευσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 2008, με την οποία εξουσιοδοτείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές – δύο στην περιοχή της Αττάλειας και δύο στην περιοχή της Μούγλα – συνολικής θαλάσσιας έκτασης δύο εκατομμυρίων εκταρίων. Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μία απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.

Η περιοχή εκτείνεται σε μία ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου. Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μία ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων. Οι ζώνες αποτελούν τμήματα μίας θαλάσσιας έκτασης, όπου εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και σε διεθνή διαγωνισμό.

Η απόφαση του τουρκικού συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή – άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτο9υς, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνές της μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/blog-post_6628.html