Οι λάμπες κηροζίνης βασικές πηγές μαύρου άνθρακα – Προκαλούν θανάτους-κλιματική αλλαγή
11 Δεκεμβρίου 2012
Μια νέα κοινή έρευνα των αμερικανικών πανεπιστημίων του Μπέρκλεϋ και του Ιλλινόις δείχνει ότι παραβλέπουμε συστηματικά μια σημαντική πηγή ρύπανσης από “μαύρο άνθρακα”: τους φανούς κηροζίνης, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως βασική πηγή φωτισμού από εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μαύρος άνθρακας που εκλύεται από τις λάμπες κηροζίνης είναι 20 φορές περισσότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, με το 7-9% της κηροζίνης να καταλήγει στην ατμόσφαιρα με αυτή τη μορφή.
Ο μαύρος άνθρακας θεωρείται πλέον ως σημαντικότατος παράγοντας επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής και του λιωσίματος των πάγων.
Ο μαύρος άνθρακας είναι στοιχειώδης άνθρακας σε μορφή σκόνης. Η αρχική χρήση του μαύρου άνθρακα γίνεται σε προϊόντα από λάστιχο, κυρίως ελαστικά και άλλα προϊόντα αυτοκίνησης αλλά και σε πολλά άλλα λαστιχένια προϊόντα όπως μάνικες, φλάντζες και υφάσματα με επίστρωμα. Πολύ μικρότερες ποσότητες μαύρου άνθρακα χρησιμοποιούνται σε μελάνια και βαφές, σε πλαστικά και στην κατασκευή μπαταριών ξηρών στοιχείων.
Δεν είναι ρύπος όπως τα αέρια του θερμοκηπίου (πχ διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο), αλλά σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυξάνει τη θερμοκρασία, ωστόσο όταν οι συγκεντρώσεις του υποχωρήσουν η θερμοκρασία επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα σε αντίθεση με τα αέρια του θερμοκηπίου.
Πηγές μαύρου άνθρακα στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι παλιές πετρελαιομηχανές, ανοιχτές εστίες μαγειρέματος και φυσικά οι φανοί κηροζίνης.
Οι επιστήμονες καλούν για μέτρα αντικατάστασης των λαμπτήρων κηροζίνης μέσω της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας τόσο για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής όσο και για την προστασία της υγείας δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 1,9 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της κακής ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται τέλος η παραγωγή φωτισμού με το ηλιακό μπουκάλι που λειτουργεί με νερό και χλωρίνη.
Πηγή:econews