Αtfaluna: Το εστιατόριο που δέχεται παραγγελίες στη νοηματική
6 Δεκεμβρίου 2012
Η Γάζα απέκτησε ένα νέο ρεστοράν.
Μάγειρες και σερβιτόροι είναι κωφοί ενώ οι παραγγελίες γίνονται αποκλειστικά στη νοηματική γλώσσα. Ένα πρωτότυπο εγχείρημα που πηγαίνει για την ώρα πολύ καλά.
Η σιωπή του εστιατορίου Αtfaluna που άνοιξε πρόσφατα στη Γάζα σπάει από τα ζωηρά χαμόγελα και τα νεύματα θαμώνων και προσωπικού. Τα σερβίτσια πηγαινοέρχονται αδιάκοπα, οι παραγγελίες φουντώνουν αλλά το προσωπικό ανταπεξέρχεται την όλη διαδικασία με υπομονή και επαγγελματισμό.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, το παράδειγμα της μικρής αυτής επιχείρησης ατόμων με προβλήματα ακοής στην πόλη της Γάζας, αποδεικνύει περίτρανα τη δυναμική πλευρά της κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες.
«Νιώθω πολύ τυχερός που κατάφερα να ανοίξω αυτό το εστιατόριο. Είναι ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα. Πρόκειται για το πρώτο εστιατόριο του είδους στην Παλαιστίνη. Το προσωπικό αποτελείται εξ ολοκλήρου από νέους με προβλήματα ακοής», λέει η 29χρονη υπεύθυνη Αγιάτ Μοτίρ, η οποία έχασε μερικώς την ακοή της σε ένα ατύχημα ιππασίας. «Ελπίζω ότι το εγχείρημα αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη κοινωνική ένταξη των κωφών στην κοινωνία γιατί τα εμπόδια είναι ακόμη πολλά».
Προκαταλήψεις και αποκλεισμός
«Πριν από 20 χρόνια η ζωή ενός κωφού στη Γάζα ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Είχε να αντιμετωπίσει προκαταλήψεις και ρατσισμό. Πολλοί θεωρούσαν την κώφωση ως διανοητική καθυστέρηση. Σήμερα τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν κυρίως χάρη σε διάφορα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προγράμματα», αναφέρει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Σαραμπέλ Αλ Ζαϊμ. Πλέον υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα προγράμματα καθώς και δημόσιες υπηρεσίες και παροχές στη νοηματική γλώσσα για τους κωφάλαλους.
Το Αtfaluna αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Μετά από έξι μήνες εκπαίδευσης στη νοηματική γλώσσα πάνω σε ζητήματα οργάνωσης και μαγειρικής, το εστιατόριο λειτουργεί πλέον καθημερινά ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς πελάτες . Το μενού περιλαμβάνει ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια από όλο τον κόσμο. Η 19χρονη σεφ Μάισα Ομάρ ετοιμάζει αμερικανικά μπράουνις, γαλλικές κρεπ σουζέτ και αραβικά σαχλάμπ. Για τη Μάισα η ένταξή της στο δυναμικό του εστιατορίου αποτελεί μία καλή ευκαιρία να βελτιωθεί στη μαγειρική αλλά και να μάθει τα μυστικά του ελεύθερου επαγγέλματος.
Κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα στη Γάζα
Η καθημερινή ζωή στην Παλαιστίνη είναι από μόνη της μία περιπέτεια, όπως λένε οι εργαζόμενοι στο Αtfaluna. Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του εστιατορίου ξεκίνησαν οι οκταήμεροι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον της Χαμάς. Το εστιατόριο αναγκάστηκε να κλείσει απογοητεύοντας προσωρινά ιδιοκτήτες και προσωπικό. Η βία, οι στρατιωτικές συγκρούσεις, ο φόβος και η αβεβαιότητα στη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν μία μόνιμη σχεδόν κατάσταση. Η επιστροφή στην ομαλότητα μετά δεν είναι έτσι εύκολη υπόθεση.
Πολλοί Παλαιστίνιοι φεύγουν στο εξωτερικό, το ίδιο και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ωστόσο είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ευκαιρίες στην Παλαιστίνη, όπως λέει και ο σερβιτόρος του Atfaluna Μπελάλ ελ Μανάμα. Ο ίδιος έχει ήδη ολοκληρώσει μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα αυτό και τώρα έχει την ευκαιρία να κερδίσει τα πρώτα του χρήματα. «Ζούμε όλη μέρα σε αυτό το εστιατόριο, το αγαπάμε και θα κάνουμε το καλύτερο για αυτό και για εμάς. Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε», λέει ο Μπελάλ, γεμάτος όρεξη για δουλειά και δημιουργία.
Των:Τania Krämer, Δήμητρα Κυρανούδη
Πηγή:skai.gr- dv