Φαρφάλες με ντομάτα, ελιές και φέτα
27 Δεκεμβρίου 2012
500 γρ. φαρφάλες
4 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους (κρατάμε τα ζουμιά που θα βγάλουν)
1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 3 κουτ. σούπας επιπλέον για να λαδώσουμε τα ζυμαρικά
150 γρ. πράσινες ελιές (ή άλλες της αρεσκείας σας) χωρίς κουκούτσια, χοντροκομμένες
3 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. γλυκού ξερή μαντζουράνα ή εστραγκόν (τριμμένα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
300 γρ. φέτα σκληρή, σε κύβους του 1 εκ.
ξύσμα από 1 βιολογικό λεμόνι
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας φρέσκο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο (αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε ξερό που υπάρχει στα μαγαζιά με μπαχαρικά ή φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
Μερίδες 4
Προετοιμασία 10΄ Αναμονή 15΄ Μαγείρεμα 10΄
Διαδικασία Βράζουμε τα ζυμαρικά για 1 λεπτό λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες του πακέτου, τα σουρώνουμε και τα «κρυώνουμε» κάτω από τρεχούμενο νερό. Οσο είναι μέσα στο σουρωτήρι, ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας λάδι και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέσα στο σουρωτήρι, μ’ ένα ταψάκι από κάτω για να μαζεύει τα υγρά, ώστε να στραγγίσουν καλά, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε (από 10 λεπτά έως 5 ώρες).
Εν τω μεταξύ, βάζουμε στη σαλατιέρα που θα τα σερβίρουμε τους κύβους ντομάτας (με τα υγρά τους), 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι, το λάδι, το μαϊντανό, τη μαντζουράνα ή το εστραγκόν και τις ελιές. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 15 λεπτά (όχι όμως παραπάνω από 30 λεπτά). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κρεμμυδάκι ή το σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρισμα: Ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σαλατιέρα, ανακατεύουμε απαλά, σκορπίζουμε από πάνω το μείγμα με τη φέτα και σερβίρουμε.
Γρήγορο και ελαφρύ σαλατοφαγητό, ό,τι πρέπει και για το τάπερ του γραφείου…
Συνταγή Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφίες Γιώργος Δρακόπουλος
Πηγή:.gastronomos.gr