Νεκρολούλουδα στον πατέρα Ευέλθοντα Χαραλάμπους
29 Ιουνίου 2013
Ο πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους
Το πρωί της Δευτέρας, 27 Ιουνίου 2011, σαν κεραυνός εν αιθρία, που έπεσε στο Παραλίμνι και κτύπησε τις καρδιές όλων και σαν ολική έκλειψη ηλίου, που σκόρπισε το σκοτάδι του πένθους σε ολόκληρη την πόλη, έφτασε στο Παραλίμνι το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πατρός Ευέλθοντα Χαραλάμπους, πρωθιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.
Ο πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους, μετά την αγρυπνία σε μοναστήρι στην Πελοπόννησο, όπου βρισκόταν με την πρεσβυτέρα του, κοιμήθηκε κουρασμένος τον ύπνο του δικαίου. Και το πρωί, χωρίς να ξυπνήσει αναχώρησε για τους ουρανούς, όπου ήδη βρίσκεται μετά Αγίων και Αγγέλων, και όπου σφίγγει στην αγκαλιά του τον αγαπημένο του γιό Χριστόφορο, που του έτυχε η δοκιμασία να κηδέψει σε νεαρή ηλικία, φοιτητή, όταν το ίδιο ξαφνικά με τον ίδιο, αναχώρησε κι εκείνος από τη Θεσσαλονίκη για τους ουρανούς.
Ο πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους ήταν από τους σημαντικότερους Παραλιμνίτες. Δεν γεννήθηκε στο Παραλίμνι. ‘Εφτασε εδώ, κυνηγημένος από τους κατακτητές της πατρίδας μας από τον Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού, της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου, για να ζήσει στην ελεύθερη Αμμόχωστο και να καταστεί με το έργο, τη δράση και την προσφορά του ένας από τους πρώτους δημότες Παραλιμνίου. Έζησε με την απαρηγόρητη και καρτερική πρεσβυτέρα Ανδριανή και τα παιδιά του στο Παραλίμνι τα τελευταία τριάντα επτά χρόνια. Έζησε μία ζωή γεμάτη δημιουργία, χριστιανική και κοινωνική.
Έφτασε στο Παραλίμνι δάσκαλος – ιερέας, πρόσφυγας στην πατρίδα του και αμέσως εντάχθηκε στην εκπαίδευση και στην εκκλησία της κοινότητας. Πέρασε απ’ όλα τα στάδια της ιεραρχίας στη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση, και αφυπηρέτησε πρόωρα από τη θέση του Λυκειάρχη Παραλιμνίου. Στην εκκλησία πήρε αμέσως τη θέση του μορφωμένου ιερέα και πνευματικού δίπλα στους ηλικιωμένους ιερείς της κοινότητας, με τους οποίους συνεργάστηκε στο δημιουργικό και χριστιανικό έργο τους. Πολύ σύντομα έγινε ηγετική μορφή της εκκλησίας και της κοινωνίας στο Παραλίμνι, και πρωθιερέας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.
Από τα πρώτα οράματά του ήταν η ανέγερση ενός νέου ιερού ναού στο Παραλίμνι. Κινητοποίησε όλους τους φιλοπρόοδους Παραλιμνίτες, συνέλεξε τα απαραίτητα χρήματα, βρήκε τους ειδικούς αρχιτέκτονες και σε μερικά χρόνια ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου πρόβαλλε περήφανος και επιβλητικός στην ενορία Αγίου Δημητρίου, δίπλα στον ομώνυμο μικρό ναΐσκο. Ο πατήρ Ευέλθων έγινε ο πρώτος εφημέριος του ναού και ο πνευματικός ηγέτης της νέας ενορίας, αλλά και όλης της πόλης Παραλιμνίου. Δικό του έργο και αγιογράφηση του ναού, καθώς και άλλα έργα που κατέστησαν τον Αϊ-Δημήτρη πρότυπο σύγχρονης εκκλησίας και πνευματικού κέντρου της ορθόδοξης παράδοσης.
Το φιλανθρωπικό έργο του πατρός Ευέλθοντος Χαραλάμπους υπήρξε πολύ σημαντικό για την πόλη μας. Ιδιαίτερα μετά το θάνατο του προσφιλούς του υιού Χριστόφορου, το έργο της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό του έγινε σκοπός ζωής και μέγα χριστιανικό όραμα. Διέθεσε όλες τις δυνάμεις της χαρισματικής του προσωπικότητας, διέθεσε προσωπική περιουσία και πόρους, και ιδιαίτερα την περιουσία που προόριζε για τον προσφιλή του υιόν και τη διέθεσε για να απαλύνει τον πόνο τον συνανθρώπων του, για να προσφέρει χαμόγελο σε άτυχα παιδιά και μοναχικούς γέροντες.
Δημιούργησε το κέντρο προσφοράς ΚΕΠΑ, «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ», όπου περιθάλπονται παιδιά που έχουν την ανάγκη της κοινωνικής στήριξης για θέματα υγείας και αποκατάστασης. Δημιούργησε στέγη ηλικιωμένων και υπηρεσία προσφοράς κατ’ οίκον βοήθειας και συμπαράστασης σε ηλικιωμένους και ανήμπορους. Ένα αυτοκίνητο του ιδρύματος, ως άγγελος του ελέους, μεταφέρει καθημερινά ζεστό φαγητό σε μοναχικούς και ανήμπορους γέροντες, που νιώθουν τη χαρά και την ασφάλεια να έχουν δίπλα τους τον πατέρα Ευέλθοντα και την πρεσβυτέρα Ανδριανή.
Η δραστηριότητά του και η προσφορά του ξεπέρασε τα όρια του Παραλιμνίου, αλλά και όλης της Κύπρου. Στην ωριμότητά του υπήρξε μία ξεχωριστή μορφή της Ορθοδοξίας για όλη την Ελλάδα. Το Άγιον Όρος, αλλά και πολλές μονές της Ελλάδας ήταν οι τόποι της διακονίας και της προσφοράς του. Και σε ένα από τα ταξίδια του είχε τον αιφνίδιο και ήσυχο θάνατο σε μίαν από τις αγαπημένες του μονές.
Ο πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους και η πρεσβυτέρα του υπήρξαν σεμνοί και σύγχρονοι ιεραπόστολοι στη μεγάλη ήπειρο της Αφρικής. Ταξίδεψαν αρκετές φορές εκεί, απάλυναν τον πόνο των ανθρώπων, οργάνωσαν τις χριστιανικές κοινότητες, οργάνωσαν τη φιλανθρωπική δραστηριότητα και έφεραν την παραλιμνίτικη προσφορά στα βάθη της Αφρικής. Και πολλές φορές φιλοξένησαν στο Παραλίμνι ιεράρχες και παιδιά από την Αφρική.
Υπήρξε αγαπητός πνευματικός για τους ενορίτες του, αλλά και πνευματικός δημιουργός στην κοινότητα και στην εκκλησία. Συνέγραψε βιβλία για θέματα εκκλησιαστικά και υπήρξε για πολλά χρόνια ο εκδότης και συγγραφέας του εξαίρετου εβδομαδιαίου εκκλησιαστικού περιοδικού «Παρά την λίμνην», το οποίο διένειμε δωρεάν σε όλους τους πιστούς ενορίτες που εκκλησιάζονταν στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου.
Ο πατήρ Ευέλθων Χαραλάμπους έφυγε αιφνίδια και πρόωρα από την επίγεια ζωή. Αλλά έζησε και έφυγε πλήρης ημερών, γιατί το έργο και η δράση του στα χρόνια που έζησε στο Παραλίμνι υπήρξαν πολλαπλάσια της διάρκειας του βίου του. Το μαρτυρούν η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, το ίδρυμα προσφοράς και αγάπης ΚΕΠΑ, η στέγη ηλικιωμένων και όλα όσα οργάνωσε και λειτούργησε ως προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Από όλα τούτα τα έργα που φαίνονται, αλλά και εκείνα που δεν φαίνονται, αλλά τα γνωρίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στην καρδιά τους, αποπνέουν μία πνοή αθανασίας και ανταποδίδουν στον πατέρα Ευέλθοντα τη ζωή της αιωνιότητας και την αιώνια μνήμη.
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του εκεί στάς αιωνίους μονάς, όπου οι πράξεις και η προσφορά του στον συνάνθρωπό του έχουν κατακτήσει μία θέση κοντά στον Θεό. Ο Θεός να απαλύνει τον αβάσταχτο πόνο της άξιας πρεσβυτέρας Ανδριανής και των προσφιλών παιδιών του αείμνηστου πρωθιερέα.
Αιωνία σου η μνήμη, πάτερ Ευέλθων Χαραλάμπους.
Πέτρος Θ. Παντελίδης