Πολίτικη μελιτζανοσαλάτα
30 Οκτωβρίου 2012
Η πολίτικη μελιτζανοσαλάτα σερβίρετε με όλων των ειδών τα όσπρια , τα ψάρια ,τους μεζέδες ακόμη και τα κρεατικά. Τρώγεται όμως και αλειμμένη σε ζεστό φρέσκο ψωμί αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδικότητά της.
•5 – 6 μελιτζάνες φλάσκες αρκετά μεγάλες
•1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
•1 κρεμμύδι μέτριο
•ελαιόλαδο
•1 – 2 λεμόνια
•αλάτι
•Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
•Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
•Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα πιρούνι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες όσο περισσότερο γίνεται. (όχι στο μπλέντερ).
•Έχετε τρίψει το κρεμμύδι στον τρίφτη και το έχετε βάλει σε ένα πιάτο λίγο πλάγια ούτως ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον χυμό του κρεμμυδιού.
•Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και μόνο τον χυμό από το κρεμμύδι, συνεχίζοντας να την δουλεύετε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
•Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
•Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό
•1 μικρό ματσάκι μαϊντανός
•1 κρεμμύδι μέτριο
•ελαιόλαδο
•1 – 2 λεμόνια
•αλάτι
•Πλένουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες χωρίς να αφαιρέσουμε το κοτσάνι τους και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
•Έχουμε ανάψει φωτιά με κάρβουνα, και μόλις πέσει η φωτιά τις βάζουμε πάνω στη σχάρα να ψηθούν, γυρίζοντας τις συχνά χωρίς να τις τρυπήσουμε. Είναι έτοιμες όταν η φλούδα τους έχει καεί και αρχίζει και σκάει σε διάφορα σημεία. Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να τις βιάσετε στο ψήσιμο γιατί οι μελιτζάνες πρέπει να σιγοψηθούν και να απορροφήσουν από μόνες τους όλα τα υγρά τους. Αυτό μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα περίπου.
•Στη συνέχεια, τις βγάζετε από την φωτιά, περιμένετε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε προσεκτικά και αδειάζετε το περιεχόμενο τους σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα πιρούνι και πολτοποιείτε τις μελιτζάνες όσο περισσότερο γίνεται. (όχι στο μπλέντερ).
•Έχετε τρίψει το κρεμμύδι στον τρίφτη και το έχετε βάλει σε ένα πιάτο λίγο πλάγια ούτως ώστε να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε μόνο τον χυμό του κρεμμυδιού.
•Τέλος, ρίχνετε μέσα στις μελιτζάνες ελαιόλαδο, τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και μόνο τον χυμό από το κρεμμύδι, συνεχίζοντας να την δουλεύετε με το πιρούνι μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.
•Δοκιμάζετε και αν νομίζετε ότι χρειάζεται κάτι ακόμη, το προσθέτετε κατά τη γεύση σας.
•Την βάζετε στο ψυγείο να δροσίσει και όταν έρθει η ώρα να την σερβίρετε γαρνίρετε με αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό
Πηγή: briefingnews.gr