Το κάπνισμα από την εφηβική ηλικία συνδέεται με τον πρόωρο θάνατο
7 Οκτωβρίου 2012
Οι έφηβοι που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποιο καρδιακό νόσημα ύστερα από δεκαετίες, ακόμη κι αν κόψουν το κάπνισμα προτού γίνουν μεσήλικες, διαπίστωσαν ερευνητές.
Περισσότερο —εύλογα— κινδυνεύουν εκείνοι που ξεκίνησαν το κάπνισμα στην εφηβεία και δεν διέκοψαν ποτέ.
Η κατηγορία αυτή αντιμετωπίζει δύο φορές περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.
«Οι κίνδυνοι λειτουργούν σωρευτικά»,
εξηγεί ο Ντέιβιντ Μπάτι, ο οποίος συμμετείχε στη νέα έρευνα στο πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου.
«Αν καπνίζεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από το αν κάπνιζες μόνο ως φοιτητής», είπε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και πρόσθεσε ότι «το θετικό μήνυμα είναι πως δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσεις».
Παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα από νεαρή ηλικία με τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο αργότερα στη ζωή. Αλλά οι έρευνες αυτές βασίζονταν στις απαντήσεις μεσηλίκων που καλούνταν να θυμηθούν αν και πόσο κάπνιζαν σε νεαρή ηλικία, μια μέθοδος που κατά τους ερευνητές δεν είναι αξιόπιστη.
Αντίθετα, ο Μπάτι και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια έρευνα που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη σε δείγμα ανδρών οι οποίοι ξεκίνησαν να φοιτούν στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στο διάστημα 1916-1950 και ανέφεραν πόσο κάπνιζαν στο πλαίσιο των εξετάσεών τους στο πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια τους δόθηκαν ερωτηματολόγια για το κάπνισμα τις δεκαετίες του 60, του 70 και του 80.
Στη νέα έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 28.000 άνδρες, εκ των οποίων περίπου οι 10.000 απάντησαν ότι κάπνιζαν ως προπτυχιακοί φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πέθαναν στη διάρκεια των 53 ετών που ακολούθησαν την έναρξη της έρευνας.
Οι άνδρες που ανέφεραν ότι κάπνιζαν τόσο στη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων όσο και αργότερα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Συγκριτικά, οι απόφοιτοι του Χάρβαρντ που κάπνιζαν ως έφηβοι αλλά στη συνέχεια το έκοψαν, είχαν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για μορφές καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και για καρδιακά νοσήματα.
«Τα καλά νέα είναι, για εκείνους που μπορούν να το κόψουν, ότι αυτό θα έχει τεράστια επιρροή για την υγεία τους», είπε ο δρ. Μάικλ Σίγκελ, ερευνητής σε θέματα κατανάλωσης καπνού στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστόνης.
Πηγή: ΠρώτοΘΕΜΑ