Πολυπολιτισμικές νοστιμιές
19 Αυγούστου 2012
Η κυπριακή κουζίνα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα «αξιοθέατο» του νησιού. Μέσα από τα χρόνια οι διάφοροι κατακτητές και κάτοικοι της Κύπρου επηρέασαν την τοπική κουζίνα. Ασσύριοι, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Ενετοί, Οθωμανοί και Βρετανοί άφησαν όλοι τα στοιχεία τους στην κυπριακή κουζίνα.
Τις πλούσιες γεύσεις του τόπου ανέλαβαν να αναδείξουν οι σεφ Νίκος Χατζηχριστοφόρου και Έκτορας Μποτρίνι, ο οποίος λέει ότι ο ρόλος των μαγείρων θα είναι απλά «βοηθητικός», καθώς οι γεύσεις της Κύπρου αναδεικνύονται από μόνες τους.
Ο κ. Μποτρίνι χαρακτήρισε «δύσκολα» όλα τα πιάτα της κυπριακής κουζίνας. «Η κυπριακή κουζίνα είναι νόστιμη, σπιτική», τονίζει ο Ελληνοϊταλός σεφ, καταγράφοντας το φιλόξενο στοιχείο της. «Συνδυάζει τις γεύσεις δύο ηπείρων: το μπρουτάλ στοιχείο της ασιατικής κουζίνας και το λίγο εκλεπτυσμένο της ευρωπαϊκής, με ορισμένες επιρροές από τους Άγγλους. Πάντα μου άρεσε η κυπριακή κουζίνα», αναφέρει ο Ελληνοϊταλός σεφ.
Μικρό νησί, πολλά προϊόντα
Γενικά τα μενού ξεπερνούν τα 120, ενώ τα γεύματα που θα προσφερθούν είναι πάνω από 100.000. Όπως μας λέει ο κ. Χατζηχριστοφόρου, «οι επισκέπτες μας θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όλα τα κυπριακά παραδοσιακά πιάτα, σε μοντέρνες εκτελέσεις, ενώ σε όλα τα μενού θα υπάρχει ένα κυπριακό άγγιγμα».
Τα υλικά στα οποία θα βασιστούν τα γεύματα συνεπώς, είναι αμιγώς κυπριακά, όπως η αναρή, το χαλλούμι και πάρα πολλά άλλα προϊόντα που οι μάγειρες συνεχίζουν να επιλέγουν καθημερινά. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το τραπέζι τα κυπριακά κρασιά. «Έχουμε εντοπίσει ντόπιους παραγωγούς εξαιρετικών κρασιών, κουμανταρίας και ζιβανίας για να συνοδεύσουμε τα γεύματα με παραδοσιακά κυπριακά ποτά», προσθέτει ο κ. Χατζηχριστοφόρου.
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο μια πολύ καλή εικόνα της Κύπρου, να δείξουμε ότι ένα τόσο μικρό μέρος έχει τόσο πολλά προϊόντα», τονίζει ο Ελληνοϊταλός σεφ.
Τα επίσημα γεύματα αρχηγών κρατών και υπουργών είναι 15 και υπάρχουν δεκάδες άλλα ανεπίσημα, στα οποία το προσωπικό της κουζίνας θα δώσει περισσότερη έμφαση. «Η καθημερινότητα είναι πιο δύσκολη, εκ των πραγμάτων. Στα επίσημα γεύματα όλα θα πάνε καλά, αφού θα ‘ναι περιορισμένος ο αριθμός των προσκεκλημένων», εξηγούν οι δύο σεφ.
«Αντιαλλεργικά» υλικά
Όλα τα μενού έχουν βασιστεί σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξίες. «Προσπαθούμε όλο το μενού να στηρίζεται σε ‘αντιαλλεργικά’ υλικά. Υπάρχουν μενού χορτοφαγικά, μενού χωρίς λακτόζη και μενού χωρίς γλουτεΐνη. Δε νομίζω να έχουμε δυσκολία στο σχηματισμό αυτών των μενού. Η Κύπρος είναι νησί, βρέχεται από θάλασσα, έχει πολλά και καλά ψάρια, εξαιρετικές πατάτες και μόνο με αυτά τα υλικά μπορούμε να ετοιμάσουμε πλήρες πιάτο», προσθέτουν.
Ερωτώμενοι οι δυο αρχιμάγειρες για την προσπάθεια που θα κάνουν για να αναδείξουν τα θετικά της κυπριακής, μεσογειακής κουζίνας, απάντησαν πως δεν έχει ανάγκη να αναδείξει κάτι. «Στην κυπριακή κουζίνα ο μάγειρας δε χρειάζεται να κάνει πολλά πράγματα για να την αναδείξει. Πρέπει απλά να βοηθάει τα υλικά μόνο. Ο μάγειρας είναι ο παρατηρητής και όχι ο πρωταγωνιστής», υποστηρίζει ο Ελληνοϊταλός σεφ.
Ο κ. Μποτρίνι θεωρεί ότι οι επισκέπτες του νησιού θα αποδεικτούν αρκετά απαιτητικοί. «Είναι συνηθισμένοι στο καλό φαγητό και θα αποτελέσουν ‘αυστηρό κοινό’. Ειλικρινά πιστεύω όμως, ότι θα ενθουσιαστούν με την κυπριακή κουζίνα», καταλήγει ο κ. Μποτρίνι.
Πηγή: http://www.cy2012.eu/index.php/el/news/feature-multicultural-delicacies