Άγιον ΌροςΓενικά ΘέματαΓέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΙερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ακριτικό Κιλκίς από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τον προσεχή Μάιο

28 Μαρτίου 2025

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ακριτικό Κιλκίς από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τον προσεχή Μάιο

Συνέντευξη Tύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μαρτίου 2025 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στο φιλόχριστο πλήρωμα της Tοπικής Εκκλησίας, το μεγάλο γεγονός της έλευσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Μετά την θετική ανταπόκριση του Ηγουμένου και της Αδελφότητας της Μονής του Αγιωνύμου Όρους, η Τίμια Ζώνη θα προσκομιστεί υπό του Γέροντος Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 και θα παραμείνει έως την Τρίτη 20 Μαΐου 2025.

Εκτός από την παραμονή του ιερού σεβάσματος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, όπου και θα πραγματοποιηθεί το προσκύνημα, θα υπάρξουν επισκέψεις τόσο στο τοπικό Νοσοκομείο όσο και στις έδρες των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου και με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς κ. Ανδρέα Βεργίδη και εκπροσώπων του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην Εστία του Μητροπολιτικού Ναού, όπου συζητήθηκαν λεπτομέρειες επί του προγράμματος, καθώς και θέματα σχετικά με την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της υποδοχής της Τιμίας Ζώνης στην ακριτική Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ:

15 – 20 Μαΐου 2025

1η Ημέρα – Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς
Ώρα 18:00 Υποδοχή και Δοξολογία.
Ώρα 19:00 Παράκληση – Μικρό Απόδειπνο με Χαιρετισμούς
Ώρα 20:30 Αρχιερατική Αγρυπνία (Εσπερινός – Όρθρος – Θεία Λειτουργία)

2η Ημέρα – Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Ώρα 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ώρα 11:00 Παράκληση
Ώρα 13:00 με 14:00 Επίσκεψη στο Νοσοκομείο
Ώρα 17:00 Παράκληση
Ώρα 18:00 Εσπερινός και Ιερόν Ευχέλαιον
Ώρα 20:00 Μικρό Απόδειπνο με Χαιρετισμούς
Ώρα 21:00 Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

3η Ημέρα – Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Ώρα 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ώρα 11:00 Παράκληση
Ώρα 13:00 με 14:00 Επίσκεψη στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική
Ώρα 17:00 Παράκληση
Ώρα 18:00 Εσπερινός
Ώρα 20:00 Μικρό Απόδειπνο με Χαιρετισμούς
Ώρα 21:00 Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία

4η Ημέρα – Κυριακή 18 Μαΐου 2025

Ώρα 7:30 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Ώρα 12:00 Παράκληση
Ώρα 17:00 Παράκληση
Ώρα 18:30 Εσπερινός
Ώρα 20:00 Μικρό Απόδειπνο με Χαιρετισμούς
Ώρα 21:00 Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

5η Ημέρα – Δευτέρα 19 Μαΐου 2025

Ώρα 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ώρα 11:00 Παράκληση
Ώρα 13:00 με 16:00 Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Σπανού
Ώρα 17:00 Παράκληση
Ώρα 18:30 Εσπερινός
Ώρα 20:00 Μικρό Απόδειπνο με Χαιρετισμούς
Ώρα 21:00 Αγρυπνία (Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

6η Ημέρα – Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Ώρα 7:30 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
Ώρα 11:00 Παράκληση και Αναχώρηση
Ώρα 12:30 Επίσκεψη στην 71η Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» στη Νέα Σάντα

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 – Ώρα 19:00

Ομιλία Γέροντος Εφραίμ στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς

Η Ιστορία της Τιμίας Ζώνης

Η Ιερά και Χαριτόβρυτη Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι το μοναδικό κειμήλιο το οποίο σώζεται από την επίγεια ζωή της. Ένα μεγάλο τεμάχιο διασώζεται και φυλάσσεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, στο Άγιον Όρος, και συντελεί πολλά θαύματα σε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά.

Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας, η Υπεραγία Θεοτόκος, τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Ο Απόστολος Θωμάς ήταν ο μόνος από τους Αποστόλους που είδε τη θαυμαστή Μετάσταση της Θεοτόκου. Παρακάλεσε την Παναγία να του δώσει για ευλογία τη Ζώνη της. Και εκείνη, καθώς ανέβαινε στους ουρανούς, του έριξε το Ιερὸ κειμήλιο. Ετσι, η Τιμία Ζώνη αποτελεί τεκμήριο για την Εκκλησία μας, της αναστάσεως και αναλήψεως της Θεοτόκου, με μια λέξη, της μεταστάσεώς της.

Τη διαφύλαξη της Αγίας Ζώνης ανέλαβαν δύο φτωχές και ευσεβείς γυναίκες στα Ιεροσόλυμα, οι οποίες φρόντιζαν την Θεοτόκο. Παρέλαβαν με ευλάβεια το ιερό κειμήλιο και από τότε το έργο της διαφύλαξής του συνέχιζε από γενιά σε γενιά μία ευλαβής παρθένος καταγόμενη από την οικογένεια αυτή. Η Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη κέντησε, την Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα.

Η ανακομιδή της Τιμίας Ζώνης και η μεταφορά της στην Κωνσταντινούπολη έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο (395-408). Η υποδοχή του ιερού λειψάνου στη Βασιλεύουσα ήταν λαμπρότατη. Στη συνέχεια η Αγία Ζώνη τεμαχίστηκε και τεμάχιά της μεταφέρθηκαν σε διάφορους ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204, κάποια τεμάχια αρπάχτηκαν από τους βάρβαρους και απολίτιστους κατακτητές και μεταφέρθηκαν στη Δύση. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453, είναι άγνωστο τι απέγινε το υπόλοιπο μέρος της Αγίας Ζώνης στη συνέχεια. Έτσι, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα είναι αυτό που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, καθώς με εξαιρετικά περιπετειώδη τρόπο έφτασε εκεί. Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός (1347-1355), ο οποίος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη προς την Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, όπως διαπιστώνεται από πολλές σχετικές μαρτυρίες, την δώρισε σε αυτή. Η Τιμία Ζώνη φυλάσσσεται σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό διάχωρο της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή Αυτοκράτορα Καντακουζηνού και επιγραφή η οποία αναφέρεται στη δωρεά του προς την Μονή.
Ένα άλλο τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης δωρήθηκε από τον Λάζαρο, Κνέζη των Σέρβων και μετέπειτα Μεγαλομάρτυρα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε φτιάξει ένα σταυρό που τον έπαιρνε στις εκστρατείες, για να προστατεύει τον ίδιο και το στράτευμά του. Στη μέση είχε τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, ενώ υπήρχαν και θήκες με άγια λείψανα και τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης. Σε μια εκστρατεία κατά των Βουλγάρων, ο Αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος ηττήθηκε από τον Ηγεμόνα Ασάν και οι Βούλγαροι άρπαξαν τον βασιλικό σταυρό. Από εκεί μετά από νικηφόρα εκστρατεία πέρασε στους Σέρβους, όπου ο Λάζαρος δώρισε το Σταυρό και το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης.

Πλήθος πιστών συνέρρεαν και συρρέουν για να την προσκυνήσουν με ευλάβεια, ζητώντας από την Παναγία να μεσιτεύσει με τις πρεσβείες της στον Κύριο. Πλήθος θαυμάτων επιτέλεσε και επιτελεί η Τιμία Ζώνη. Άνθρωποι δυστυχισμένοι και πονεμένοι βρίσκουν λύτρωση με τη ιερή δύναμη του αγίου λειψάνου. Για το λόγο αυτό υμνήθηκε από φημισμένους ανθρώπους της εποχής. Με τη χάρη της Παναγίας καθαγιάζει τους πιστούς που προσέρχονται ευλαβικά, τους ανυψώνει από τη φθορά και τους απαλλάσσει από ασθένειες και θλίψεις. Βοηθά ειδικά τις γυναίκες να αποκτήσουν παιδί. Αν ζητήσουν με ευλάβεια τη βοήθεια της Παναγίας, τους δίδεται τεμάχιο κορδέλας που έχει ευλογηθεί στην λειψανοθήκη της Αγίας Ζώνης.

Ο επίσημος εορτασμός καθιερώθηκε την 31ην Αυγούστου επί Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180).