Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και ΑνακοινώσειςΕκπαίδευσηΗμερολόγιο Εκδηλώσεων

Πολιτική & Αρχαία Κωμωδία: Το 5ο δωρεάν διαδικτυακό Σεμινάριο Ιστορίας

20 Φεβρουαρίου 2025

Πολιτική & Αρχαία Κωμωδία: Το 5ο δωρεάν διαδικτυακό Σεμινάριο Ιστορίας

H “Πεμπτουσία” σε συνεργασία με την “Ψηφιακή Ακαδημία Ευγένιος Βούλγαρης” σας προσκαλεί να δηλώσετε συμμετοχή στο 5ο Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο Ιστορίας της Σειράς:

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ελληνικό Πνεύμα, Ρίζες, Κληρονομιά

με θέμα:

Πολιτική & Αρχαία Κωμωδία

Εισηγητής

Θεόδωρος Παππάς

Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

το οποίο θα πραγματοποιηθεί την

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 στις 20:00

Για να δηλώσετε συμμετοχή επιλέξτε τον σύνδεσμο:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/lSUVhliCTEiJnMQeb_b2Tg

Αφού εγγραφείτε θα λάβετε μήνυμα επιβεβαίωσης με τον προσωπικό σας σύνδεσμο συμμετοχής τον οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να εισαχθείτε στην σύναξη.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ὁ Θεόδωρος Γ. Παππᾶς εἶναι ὁμότιμος καθηγητὴς τῆς Ἀρχαίας Ἑλληνικῆς Γραμματείας στὸ Τμῆμα Ἀρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας καὶ Μουσειολογίας τοῦ Ἰονίου Πανεπιστημίου, ὅπου ὑπηρετεῖ ἀπὸ τὸ 1989.

Εἶ­ναι συγ­γρα­φέ­ας τῶν βι­βλί­ων: Anthropologie de la comédie grecque ancienne (διδ. δι­α­τρι­βή, Montpellier 1989 ‒ἐκδ. Βιβλιοεκδοτική Α.Ε. Μ. & Γ. Ἀναστασάκης, Ἀθήνα 1990)·  φι­λό­γε­λως ­ρι­στο­φά­νης, ἐκδ. Καρ­δα­μί­τσα, Ἀ­θή­να 1994· Θε­α­τρι­κς πα­ρα­στά­σεις στν ρ­χαί­α Κέρ­κυ­ρα, ἐκδ. Καρ­δα­μί­τσα, Ἀ­θή­να 1996· Προ­σεγ­γί­σεις στν ρ­χαί­α λ­λη­νι­κ παι­δεί­α. ­π τν ­μη­ρο ς τν ­σο­κρά­τη, ἐκδ. Καρ­δα­μί­τσα, Ἀ­θή­να 2007·  με­θο­δο­λο­γί­α τς ­πι­στη­μο­νι­κς ­ρευ­νας στς ν­θρω­πι­στι­κς ­πι­στ­μες, ἐκδ. Καρ­δα­μί­τσα, Ἀ­θή­να 2016· ­ρι­στο­φά­νης ποιητς κα τ ργο του, ἐκδ. Gutenberg, Ἀ­θή­να 2018² (1η ἔκδοση 2016).

Ἔ­χει ἐ­πι­με­λη­θεῖ τὴν ἔκ­δο­ση τῶν συλ­λο­γι­κῶν τό­μων: Κέρ­κυ­ρα. γ­χει­ρί­διο Το­πι­κς ­στο­ρί­ας, ἐκδ. Παι­δα­γω­γι­κὸ Ἰν­στι­τοῦ­το, Ἀ­θή­να 2000· λ­λη­νι­κ πα­ρου­σί­α στν Κά­τω ­τα­λί­α κα Σι­κε­λί­α, Πρα­κτι­κ Δι­ε­θνος Συ­νε­δρί­ου, Κέρ­κυ­ρα 2000· τ­τι­κ κω­μω­δί­α. Πρό­σω­πα κα προ­σεγ­γί­σεις (ἐπιμ. ἀπὸ κοινοῦ μὲ τὸν καθ. Ἀνδρέα Μαρ­καν­τω­νᾶτο), ἐκδ. Gutenberg, Ἀ­θή­να 2011· γχειρίδιο στορίας ονίων Νήσων, ἐκδ. Περιφέρεια Ἰονίων Νήσων – Ἰόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα 2019.

Στὰ ἐ­πι­στη­μο­νι­κά του ἐν­δι­α­φέ­ρον­τα πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται ἡ Ἀρ­χαί­α Ἑλ­λη­νι­κὴ Λο­γο­τε­χνί­α, τὸ Ἀρχαῖο Θέατρο, ἡ Ἀν­θρω­πο­λο­γί­α τῆς Ἀρ­χαί­ας Ἑλ­λά­δας, ἡ Ἑλ­λη­νι­κὴ Ἐ­πι­γρα­φι­κή, ἡ Ἀρ­χαί­α Ἑλ­λη­νι­κὴ Θρη­σκεί­α καὶ ἡ Τοπικὴ Ἱστορία.

ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ “ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ελληνικό Πνεύμα, Ρίζες, Κληρονομιά”

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025
Η αριστοτελική Ψυχολογία του Συναισθήματος. Το θρησκευτικό Συναίσθημα ως εκδήλωση Επικοινωνίας

Σπυριδούλα Γρ. Κωσταρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας της
Επικοινωνίας, ΑΕΑΑ· Ψυχολόγος.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο & Τραγωδία

Αρχαία Ελληνική Γραμματεία & Λυρική Ποίηση

Μύθος και Όμηρος Ιλιάδα και Οδύσσεια

Ιχνηλατώντας την Ιστορία μας – Εισαγωγικό σεμινάριο της σειράς ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Ελληνικό Πνεύμα, Ρίζες, Κληρονομιά

Λίγα Λόγια για τα σεμινάρια

Στα ανοικτά Διαδικτυακό Σεμινάρια, που διοργανώνει η Ψηφιακή Ακαδημία Ευγένιος Βούλγαρης σε συνεργασία με την Πεμπτουσία με στόχο την επαναανακάλυψη των εθνικών μας ριζών, τη βαθύτερη και υπεύθυνη γνώση της εθνικής μας ιστορίας, τον επαναπροσδιορισμό των ιστορικών αρχών και αξιών μας, και προπαντός την επανασύνδεσή μας με την εθνική παράδοση, όπου θα διδάξουν καταξιωμένοι Διδάσκαλοι (ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές), καταθέτοντας το απόσταγμα των επιστημονικών τους ερευνών, σε 24 ανοικτές και ελεύθερα προσβάσιμες διαδικτυακές συζητήσεις, που θα πραγματοποιούνται από τον Ιούλιο 2024 έως τον Οκτώβριο του 2025, θα έχουν οι μετέχοντες την ευκαιρία να προσεγγίσουν:

α) ερωτήματα σχετικά με την εθνική μας καταγωγή, την ιστορική μας πορεία και δράση, την γλωσσική εξέλιξη, τις σχέσεις του Ελληνισμού με τον αρχαίο κόσμο, το Χριστιανισμό, τη Δύση, το Βυζάντιο (επιμέρους ερωτήματα, όπως αν είμαστε Βυζαντινοί ή Ρωμιοί, αν υπάρχει Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο, Ελλάδα πριν την Ελλάδα), τους Σλάβους και γενικότερα την οικουμένη, την κατάσταση του Ελληνισμού κατά την περίοδο της δουλείας (επιμέρους ερωτήματα, όπως η στάση και η προσφορά της Εκκλησίας, ο ρόλος της εθναρχίας, οι φορείς της εθνικής παιδείας, οι διδάσκαλοι του Γένους), η πορεία προς την Επανάσταση του 1821, η προσωπικότητα και η προσφορά του Καποδίστρια,

β) ερωτήματα σύγχρονης προβληματικής, όπως αν είμαστε σήμερα ελεύθεροι ή υπό κηδεμονία, αν ανήκουμε στη Δύση ή την Ανατολή, αν είμαστε εθνιστές ή εθνικιστές, η σχέση μας προς τους Τούρκους και η θέση μας στα Βαλκάνια και στην Ενωμένη Ευρώπη, τα αίτια της μικρασιατικής καταστροφής, η στάση μας απέναντι το Φασισμό του ‘40, τα αίτια και οι συνέπειες της εμφύλιας σύρραξης, η στάση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της δικτατορίας του ’67 αλλά και στη σύγχρονη δημοκρατία, τα αίτια του διχοτομημένου Ελληνισμού σε Κύπρο, Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη, το ζήτημα των αλύτρωτων πατρίδων και ο ρόλος των ξένων, η στάση των Ευρωπαίων για Κυπριακό και Μακεδονικό, και

γ) ερωτήματα που σχετίζονται με τη σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, όπως η προσφορά του Αγίου Όρους στον Ελληνισμό και την Οικουμένη, η σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας σήμερα, το πρόβλημα του εθνοφυλετισμού, το ζήτημα της εθνικής και ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας, η στάση της Εκκλησίας στα σύγχρονα προβλήματα, το ζήτημα της εκκοσμίκευσης και της αποθέωσης της τεχνολογίας, κ. ά.

Απόστολος Νικολαϊδης

Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Πρόεδρος Ινσιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

Συντονιστές Σειράς Σεμιναρίων Ιστορίας:

Δρ Δημήτρης Μεταλληνός

Δρ Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Υπεύθυνος Επιμελητής Θεματολογίας Σεμιναρίων 

Δρ Λαμπρινός Πλατυπόδης