Κέρκυρα: Αρχιερατικό Συλλείτουργο για το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος
12 Αυγούστου 2024
Με την τέλεση Αρχιερατικού Συλλείτουργου το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 συνεχίστηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα για την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο διέσωσε την νήσο από την πολιορκία των Οθωμανών Τούρκων στις 11 Αυγούστου 1716.
Στο Συλλείτουργο που τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κοτυαίου κ. Διονύσιος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Δείτε σε επανάληψη τo Αρχιερατικό Συλλείτουργο:
Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσων και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος επεσήμανε την πραότητα, την ταπείνωση, το ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, καθώς και την λειτουργική του ζωή, διά των οποίων η αγιότητα έγινε δώρο Θεού και χάρισμα στο σώμα της Εκκλησίας. Το άφθαρτο σώμα του είναι τεκμήριο αθανασίας, κατάργηση της φθοράς και του θανάτου. Οι άγιοι μιλούν όχι για τον υπεράνθρωπο, αλλά για τον Πανάνθρωπο που είναι ο Θεάνθρωπος και ο κάθε αγιασμένος άνθρωπος. Η ανθρώπινη φύση διά της ενσαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού αναβαθμίστηκε, αναπλάστηκε και έγινε θεωθείσα. Οι Άγιοι βλέπουν παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα βλέπουν βαθιά μέσα στον χρόνο τι μας συμβαίνει και μας βοηθούν. Ο Θεός αποδέχεται την ανθρώπινη φύση ως έργο Του και της δίνει προοπτική αθανασίας. Η έγνοια του ανθρώπου πρέπει να είναι να γεννήσει τον Χριστό μέσα του και διά της θείας κοινωνίας να θεωθεί.
Σήμερα κυριαρχεί η ηθική του γούστου, ο ναρκισσισμός, ο άκρατος δικαιωματισμός. Δεν έχουμε φως, δεν έχουμε αρχή και τέλος και βρισκόμαστε σε μια πνευματική τρικυμία. Λησμονούμε λοιπόν ότι κληθήκαμε να γίνουμε άγιοι και κατά χάριν θεοί. Εκ κατασκευής ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να γίνει ένθεος. Δεν χορταίνουμε λοιπόν ούτε με λεφτά, ούτε με ηδονές, ούτε με δόξες, διότι όλα αυτά είναι λίγα. Η ψυχή είναι αιώνια και αθάνατη και γι’ αυτό ο άνθρωπος δεν χορταίνει. Σήμερα κινήματα επικίνδυνα θέλουν να κατεδαφίσουν τις αξίες, και να κάνουν έναν άνθρωπο χωρίς πνευματική ταυτότητα, χωρίς αγάπη και συμπόνοια, όπως είναι το κίνημα του woke-ισμού. Χρειαζόμαστε λοιπόν μετάνοια, μια βαθιά εσωτερική αλλαγή, την μεταμόρφωσή μας.
Ας αφήσουμε κατά μέρος την αυτοθέωσή μας και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ο Άγιος Σπυρίδων μας δείχνει ότι η Βασιλεία του Θεού έχει έρθει. Το μυστικό της είναι να απορρίψουμε τα παρόντα. Και αυτό το πράττει, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, «ο των ελπιζομένων γευσάμενος», αυτός που γεύεται τον Θεό, αυτός που προσεύχεται, αυτός που επιδιώκει το έλεος του Θεού. Αυτός είναι ο δρόμος του Αγίου Σπυρίδωνος.
Στο τέλος του Συλλείτουργου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την αγάπη και την παρουσία τους και ευχήθηκε παν αγαθό από τον Άγιο Σπυρίδωνα.
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις συνεχίζονται το απόγευμα της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 με την τέλεση πανηγυρικού εσπερινού, το βράδυ θα γίνει ολονύκτιος αγρυπνία, ενώ το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου 2024 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, ο οποίος θα χειροτονήσει σε διάκονο τον εκπαιδευτικό κ. Ιωάννη Χρυσικόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ναός είναι ανοικτός όλο το ημερονύκτιο και ο Άγιος βρίσκεται στη θύρα, όρθιος, για να τον προσκυνούν οι πιστοί.
Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της εορτής του θαύματος της 11ης Αυγούστου του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος:
- Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 | 19:30 – 21:15 Αρχιερατικός Εσπερινός
- Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024 | 23:00 Ακολουθία Παράκλησης και Χαιρετισμών στον Άγιο Σπυρίδωνα, 1:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
- Τρίτη 13 Αυγούστου 2024| 08:00 – 11:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
- Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 | 18:00 «Μπάσματα» Αγίου Σπυρίδωνος