ΑφιερώματαΓενικά ΘέματαΘέατρο, Κινηματογράφος, Ντοκυμανταίρ, TV και ΔιαδίκτυοΠολυμέσα - Multimedia

Αφιερώματα στην Pemptousia TV για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

6 Αυγούστου 2024

Αφιερώματα στην Pemptousia TV για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

«Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις μαθηταίς σου την δόξαν σου καθώς ηδύναντο». Η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Το φως της Μεταμορφώσεως είναι το Άκτιστο Φως της Βασιλείας του Θεού, που ήρθε στον κόσμο με την έλευση του Χριστού.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας καθόρισαν να γιορτάζεται η μεγάλη γιορτή της Θείας Μεταμορφώσεως στις 6η Αυγούστου, δηλαδή σαράντα ήμερες πριν από την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Στο on demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας, μπορείτε να παρακολουθήσετε εκπομπές, ομιλίες και αφιερώματα στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

 

Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος

Η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, καθώς και την 1η Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Δαυίδ. Η ίδρυση και ανέγερση της Μονής, περίπου το 1540, οφείλεται στον Όσιο Δαυίδ. Σύντομα η Μονή απέκτησε μεγάλη φήμη και προνόμια και σε έγγραφο του 1638 αναφέρεται ως πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Στην επανάσταση του 1821 είχε σημαντική δράση και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1824.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη και Παναγίας Βλαχερνών

Ο Ιερός Βυζαντινός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Παναγίας Βλαχερνών στο Χορτιάτη θεωρείται κτίσμα του 12ου αιώνα. Ο π. Νικηφόρος προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Αμπελοκήπων μιλά στην Πεμπτουσία και στη Μαρία Χαραλαμπίδου για την ιστορία του και για τα εγκαίνια του ναού από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον Μάιο του 2023.

Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Η Μεταμόρφωση Σωτήρος στο Μαρούσι

Το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Σωτήρας στην άκρη της Πλατείας Αγίας Λαύρας, επί της οδού Κηφισίας, κρατά τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο π. Χρήστος Μαρούδας, εφημέριος του Καθεδρικού Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, μας ξεναγεί στο παρεκκλήσι και μας μιλά για την ιστορία της Αγιάς Σωτήρας, όπως το αποκαλούν οι Μαρουσιώτες εδώ και πολλά χρόνια.

Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός: «Ανήκουμε στον Θεό όπως τα κλαδιά στον κορμό»

Ο μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, μιλώντας για την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως, εξηγεί ότι η θεία χάρις ενισχύει όσους αγωνίζονται να φθάσουν από το κατ΄εικόνα στο καθ΄ομοίωσιν, με την υπακοή στο θείο θέλημα, με ταπείνωση και μετάνοια, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος εξαρτάται από τον Θεό όπως τα κλαδιά από τον κορμό.

Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος: «Θεία Μεταμόρφωση: Η κατεξοχήν εορτή των μοναχών»

Παρακολουθήστε την ομιλία του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου στην τράπεζα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, με την οποία προσεγγίζει θεολογικά το μυστήριο της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον Αύγουστο του 2017.

Πατήστε στη φωτογραφία για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: