Αφιερώματα

Οι μάχες του θρυλικού καταδρομέα Μπικάκη το 1974 μέσα από σκίτσα (ΦΩΤΟ)

29 Ιουλίου 2024

Οι μάχες του θρυλικού καταδρομέα Μπικάκη το 1974 μέσα από σκίτσα (ΦΩΤΟ)

Ο Μανώλης Μπικάκης ήταν ένας από τους εκατοντάδες Ελλαδίτες καταδρομείς που εστάλησαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 με την επιχείρηση “ΝΙΚΗ” των 15 Ελλαδικών αεροπλάνων ονόματι “NORATLAS”.

Ο λογαριασμός Πρακτική Σχέψη στο Χ έκανε σχετική ανάρτηση με την μέσα από σκίτσα του Κωνσταντίνου Παπά.

Στο πρώτο σκίτσο βλέπουμε την άφιξη των καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Οι καταδρομείς είχαν σκοπό να ασφαλίσουν την Κυπριακή πρωτεύουσα και να την υπερασπιστούν από τους Τούρκους. Ο Μπικάκης μαζί με έναν συμπολεμιστή του έστησε το πολυβολείο του σε θέση έξω από την Λευκωσία. Όμως, η Τουρκική αεροπορία τους βομβάρδισε και οι δύο πολεμιστές θεωρούσαν ο εις τον άλλον για νεκρό.

Στο δεύτερο σκίτσο βλέπουμε τον Μπικάκη, ο οποίος κάθε άλλο παρά νεκρός ήταν. Βρήκε τις αισθήσεις του και το ρουκετοβόλο του και πήρε θέση για να αιφνιδιάσει τους Τούρκους που πήγαιναν στην Λευκωσία με άρματα μάχης.

Στο τρίτο σκίτσο βλέπουμε την μάχη του Μπικάκη με τα Τουρκικά άρματα. Κατάφερε να καταστρέψει τουλάχιστον 3 Τουρκικά άρματα μάχης, αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους και έτσι συνέδραμε και αυτός στην άμυνα της Λευκωσίας.

Στο τέταρτο σκίτσο ο Μπικάκης φαίνεται πως περιφερόταν με το ρουκετοβόλο του για μέρες στην γη της Κύπρου, μέχρι που βρήκε ξανά την μονάδα του. Οι Ελλαδίτες καταδρομείς έμειναν και υπερασπίστηκαν την Κύπρο μέχρι το τέλος.

 

sigmalive.com