Γενικά Θέματα

Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιο Όρος – Πλήθος κόσμου στα «Μαθήματα του Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή»

18 Ιουνίου 2024

Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιο Όρος – Πλήθος κόσμου στα «Μαθήματα του Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή»

Πλήθος κόσμου ανάμεσα τους ιεράρχες, ιερείς, μοναχοί, μοναχές και ιεροψάλτες  βρέθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης: «Μαθήματα Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή» τη Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Ελευθέριος Χρυσοχόος, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών κ. Φιλόθεος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πολιτικοί και καλλιτέχνες. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, Απόστολος Νικολαΐδης.

Στην εκδήλωση μίλησαν, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, ο Ιερομόναχος Αντύπας, Γέροντας του Ιερού Ιβηρίτικου Κελλίου Αγίας Άννης Καρυών και ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, Δρ. Τμήματος Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου .

Ακολούθησε η απόδοση ύμνων. Τους ύμνους απέδωσαν ο κ. Ιωάννης Χασανίδης, Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, ο κ. Χρήστος Χαλκιάς, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Παναγίας Δεξιάς Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεώργιου Κωνσταντίνου. 

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου προέβη στην παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Η διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στο Άγιον Όρος – Μαθήματα Γέροντος Διονυσίου Φιρφιρή».

Ο μουσικότατος και ηδύμολπος, μακαρι­στός Γέροντας Διονύσιος Φιρφιρής με το πλούσιο χάρισμά του «χαρακτήρισε» και «ανέδειξε» το γνήσιο Αγιορειτικό ψαλτικό ύφος, προς ωφέλεια του μουσικόφιλου κοινού και κυρίως των ψαλτών του Ιερού Αναλογίου και όσων σπουδάζουν τη Βυζαντινή Μουσική.

Η έκδοση αυτή, που πρόκειται στην ουσία για μαθήματα (παραλλαγή και μέλος) που έκανε ο μακαριστός π. Διονύσιος σε Αγιορείτες μοναχούς, τα οποία παραδίδονται, με την βοήθεια της τεχνολογίας, είναι μια καινοτόμος δράση μέσα από video (μουσική παρασήμανση) και τον ήχο (προφορικότητα) σε κάθε φθόγγο, κάθε βήμα της διαδρομής των μουσικών συνθέσεων-μαθημάτων του π. Διονυσίου Φιρφιρή.

Είναι ένα εργαλείο πολύτιμο και μοναδικό στη μύηση των ενδιαφερομένων, με τη διττή προσέγγιση των ύμνων, μέσα από την παραλλαγή και το μέλος. Η πρωτοπόρος και μεγαλειώδης αυτή παιδαγωγική μέθοδος παύει να είναι μια απλή «μέθοδος άνευ διδασκάλου»: στα Μαθήματα που παραδίδονται εδώ λειτουργούν ταυτόχρονα και βηματικά (χαρακτήρα-χαρακτήρα) τόσο η όραση όσο και η ακοή του ενδιαφερομένου.

Προσεγγίζεται η μουσική σύνθεση συγχρόνως με εικόνα και ήχο, με γραφή και προφορικότητα, με παρασήμανση και ψαλμώδηση· βήμα-βήμα, φθόγγο-φθόγγο και σε όλες τις χρονικές εκφάνσεις, παρέχοντας τη δυνατότητα εμβάθυνσης στα ιδιώματα του ήχου αλλά και στο πως και το γιατί της μουσικής έκφρασης και των διαστημάτων.

Η έκδοση (βιβλίο και ψηφιακή κάρτα USB) με τα video μουσικών συνθέσεων-μαθημάτων του π. Διονυσίου Φιρφιρή δόθηκαν δωρεάν στο πολυπληθές κοινό

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε βράβευση του Φώτιου Κετσετζής, Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την πολυετή και καλλίκαρπη προσφορά του στην ψαλτική τέχνη.