Γενικά Θέματα

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Κύπρου Γεώργιο: Επισφράγισμα των αδελφικών σχέσεων η κοινή εορτή των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

11 Ιουνίου 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Κύπρου Γεώργιο: Επισφράγισμα των αδελφικών σχέσεων η κοινή εορτή των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα

Ως επισφράγισμα των δελφικών σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου χαρακτηρίζει την κοινή εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε Πατριαρχικό Γράμμα που έστειλε επί τη Θρονική Εορτή της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου. 

Σε πανηγυρικό κλίμα εοιρτάστηκε η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία της Κύπρου εορτάζει την Θρονική της εορτή καθώς ο Απόστολος Βαρνάβας υπήρξε ο ιδρυτής της Εκκλησίας στη μαρτυρική Νήσο. Της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον φερώνυμο επ’ ονόματι του Αποστόλου ναό στη πρωτεύουσα της Κύπρου, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Γεώργιος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατιάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την Προσφώνηση του Παναγιωτάστου επί τη Θρονική Εορτή της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην κοινή κληρονομιά της πίστεως της οποία διαφυλάσσουν οι δύο αδελφές Εκκλησίες, καθώς και στον κοινό αγώνα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα.

Αναλυτικά η προσφώνηση: 

Διαβάστε επίσης: 

Η Μαράσλειος Σχολή άνοιξε και πάλι τις πόρτες της – Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το μέλλον της παιδείας