7 Ιουνίου 1824: Ο πατημός της Κάσου και η διήγηση – Αφιέρωμα στην Pemptousia TV

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την καταστροφή της Κάσου,  στις 7 Ιουνίου του 1824. Η Κάσος, το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, βρίσκεται σε στρατηγική θέση, καθώς ελέγχει ένα σημαντικό ναυτικό πέρασμα, τον ναυτικό δρόμο από το Αιγαίο προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και της ναυτικής της δύναμης, το νησί αποτελούσε σημαντικό σημείο για τις ελληνικές δυνάμεις στο Αιγαίο την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Τα πλοία των Κασιωτών είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά Αιγυπτιακών και Τουρκικών πλοίων. Αυτός ήταν ο λόγος που οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ αποβιβάστηκαν στην Κάσο. Οι καπεταναίοι Μάρκος Μαλιαράκης, Νικόλαος Γρηγοριάδης, Νικόλαος Γιούλιος (Μπουρέκας) με τους ηρωικούς κατοίκους του νησιού αντιστάθηκαν. Περίπου 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν άλλοι τόσοι αιχμαλωτίστηκαν. Από τους 2.000 αιχμαλώτους, οι περισσότεροι πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου και της Κρήτης. Η Κάσος, από τον Νοέμβριο του 2018 με ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων, ονομάζεται Ηρωική Νήσος Κάσος.

Για τον πατημό – όπως το λένε οι ντόπιοι – της Κάσου μιλά ο Κάσιος Εμμανουήλ Π. Περσελής, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Παρακολουθήστε το αφιέρωμα στο ON DEMAND περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: